Biztonságossá tenni az otthoni wifi hálózatot

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell biztonságossá tenni az otthoni wifi hálózatot?

Ha eddig nem foglalkoztál az otthoni drótnélküli hálózatod biztonsági beállításaival, akkor éppen itt az ideje, mert lehet, hogy a szomszédod éppen a wifi hálózatodra csatlakozik és kedvenc családi fotóidat böngészi a számítógépeden. Cikkünkben bemutatjuk azokat a lépéseket, melyek segítségével kellően biztonságossá, külső behatolásokkal szemben védetté teheted az otthoni wifi hálózatot.


[szerkesztés] Lépések

 1. A számítógép böngészője segítségével csatlakozz a router kezelői felületéhez! Ezt úgy tudod megtenni, ha a böngészőbe beírod a routered IP címét. A legtöbb router gyári beállításként a 192.168.1.1-es címet tartalmazza, ha ez mégsem lenne jó, akkor keresd elő a router felhasználói kézikönyvét, abban megtalálod a belépéshez szükséges ip címet és az alapbeállításhoz tartozó jelszót.
 2. Engedélyezd a titkosítást! A router felhasználói felületén keresd meg a vonatkozó opciót, válassz olyan titkosítási algoritmust, ami kellő biztonságot nyújt. A WEP titkosítás bizonyítottan könnyen feltörhető, célszerű WPA vagy WPA2 típusú titkosítást választani.
 3. Változtasd meg a router hozzáférési jelszavát. Ne használd a router alapbeállítását, mert ezt mások is könnyen kitalálhatják, válassz olyan jelszót, ami kellő védelmet nyújt. A biztonságos jelszavakról bővebben itt olvashatsz.
 4. Engedélyezd a MAC-cím szűrést (MAC address filtering). Ennek segítségével csak azok a gépek tudnak csatlakozni a hálózathoz, melyek a MAC címűk alapján engedélyezve vannak. (Megjegyzés: otthoni hálózat esetén nem érdemes használni, a gyakran cserélt eszközök és a vendégek miatt.)
 5. Tiltsd le a távoli hozzáférést. Így csak az tud a routerhez hozzáférni, aki csatlakozott az otthoni hálózathoz.
 6. Tiltsd le a drótnélküli adminisztráció lehetőségét. Ez szintén plusz védelmet nyújt, hiszen minden beállítást csak az tud módosítani, aki közvetlenül a routerhez csatlakozik.

[szerkesztés] Tippek

 • Érdemes a router szoftverét frissíteni, így újabb és nagyobb biztonságot adó beállítások is elérhetővé vállnak.
 • Érdemes olvasgatni a router felhasználói kézikönyvét, ebben sok hasznos információ található a biztonságos drótnélküli hálózat beállításainak lehetőségeiről.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Router.
 • Némi számítástechnika ismeret, esetleg angol nyelvtudás.
 • A router felhasználói kézikönyve.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Hogyan csatlakoztassunk es allitsunk be egy uj routert

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell