Főmenü megnyitása

Hogyankell.hu β

Biztonságossá tenni az otthoni wifi hálózatot

Szerkesztés Hogyan kell biztonságossá tenni az otthoni wifi hálózatot?

Ha eddig nem foglalkoztál az otthoni drótnélküli hálózatod biztonsági beállításaival, akkor éppen itt az ideje, mert lehet, hogy a szomszédod éppen a wifi hálózatodra csatlakozik és kedvenc családi fotóidat böngészi a számítógépeden. Cikkünkben bemutatjuk azokat a lépéseket, melyek segítségével kellően biztonságossá, külső behatolásokkal szemben védetté teheted az otthoni wifi hálózatot.


Szerkesztés Lépések

 1. A számítógép böngészője segítségével csatlakozz a router kezelői felületéhez! Ezt úgy tudod megtenni, ha a böngészőbe beírod a routered IP címét. A legtöbb router gyári beállításként a 192.168.1.1-es címet tartalmazza, ha ez mégsem lenne jó, akkor keresd elő a router felhasználói kézikönyvét, abban megtalálod a belépéshez szükséges ip címet és az alapbeállításhoz tartozó jelszót.
 2. Engedélyezd a titkosítást! A router felhasználói felületén keresd meg a vonatkozó opciót, válassz olyan titkosítási algoritmust, ami kellő biztonságot nyújt. A WEP titkosítás bizonyítottan könnyen feltörhető, célszerű WPA vagy WPA2 típusú titkosítást választani.
 3. Változtasd meg a router hozzáférési jelszavát. Ne használd a router alapbeállítását, mert ezt mások is könnyen kitalálhatják, válassz olyan jelszót, ami kellő védelmet nyújt. A biztonságos jelszavakról bővebben itt olvashatsz.
 4. Engedélyezd a MAC-cím szűrést (MAC address filtering). Ennek segítségével csak azok a gépek tudnak csatlakozni a hálózathoz, melyek a MAC címűk alapján engedélyezve vannak. (Megjegyzés: otthoni hálózat esetén nem érdemes használni, a gyakran cserélt eszközök és a vendégek miatt.)
 5. Tiltsd le a távoli hozzáférést. Így csak az tud a routerhez hozzáférni, aki csatlakozott az otthoni hálózathoz.
 6. Tiltsd le a drótnélküli adminisztráció lehetőségét. Ez szintén plusz védelmet nyújt, hiszen minden beállítást csak az tud módosítani, aki közvetlenül a routerhez csatlakozik.
 • Érdemes a router szoftverét frissíteni, így újabb és nagyobb biztonságot adó beállítások is elérhetővé vállnak.
 • Érdemes olvasgatni a router felhasználói kézikönyvét, ebben sok hasznos információ található a biztonságos drótnélküli hálózat beállításainak lehetőségeiről.


Szerkesztés Amire szükséged lehet

 • Router.
 • Némi számítástechnika ismeret, esetleg angol nyelvtudás.
 • A router felhasználói kézikönyve.


Szerkesztés Figyelmeztetések

Szerkesztés Kapcsolódó videók

Szerkesztés Hogyan csatlakoztassunk es allitsunk be egy uj routert

Szerkesztés Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell