Biztonságos jelszót választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell biztonságos jelszót választani?

Manapság egyre több helyen jelszóval kell megvédenünk személyes adatainkat, információinkat, de vajon hogyan kell biztonságos, nehezen feltörhető, nem kitalálható jelszavakat választani? Lépésről lépsre megmutatjuk a biztonságos jelszóválasztás legfontosabb szempontjait.

[szerkesztés] Lépések

 1. Soha ne használj személyedhez köthető szavakat, számokat! Ezeket könnyedén ki tudják találni a számítógépes bűnözök. Tipikus például, hogy valaki a családtagjának nevét kombinálja a születési dátummal, ezek akár a nyilvánosan hozzáférhető – például közösségi oldalakon fent lévő – adatokból is könnyedén kitalálhatók.
 2. A jó jelszó kis- és nagybetűket, illetve számokat is tartalmaz. Ezeket a kombinációkat – feltéve, ha nem a nevedet és a születési számodat használod – sokkal nehezebb kitalálni, még az ún. jelszótörő programok is nehezen boldogulnak vele. Amennyiben az adott rendszer engedi, használj ezen felül különleges karaktereket, például felkiáltó- vagy kötőjelet!
 3. Ne használd ugyanazt a jelszót több helyen! Érdemes mindenhová más jelszót választani, mert így az egyik feltörése esetén a másik helyen még védve vagy.
 4. Használj minél hosszabb jelszót! Minél több karakterből áll egy jelszó, annál nehezebb feltörni. Ha van egy kedvenc dalod, akkor lehet például annak egy sora, de itt is érdemes a betűk közé véletlenszerűen, vagy egy előre meghatározott algoritmus szerint számokat szúrni, vagy néhány betűt naggyal írni. A jelszó hossza legalább 12-14 karakter kell, hogy legyen.
 5. Változtasd havonta a jelszavadat! Különösen azokon a helyeken célszerű ezt megtenni, ahol fontos információkat, pénzügyi adatokat tárolsz.
 6. Ha a jelszóválasztásnál fontos, hogy legyen személyes kötődése, mindenképpen a régmúlt eseményeit vedd alapul! Válaszd például annak az utcának a nevét, ahol először laktál, tégy a betűk közé számokat!

[szerkesztés] Tippek

 • Kerüld a kézenfekvő megoldásokat! Fektess energiát a jelszó kitalálásába! Semmiképpen ne válaszd például az 123, 1234, 12345, 123456, abc123 kombinációkat, vagy saját nevedet visszafelé leírva. Az Imperva nevű biztonsági cég felmérése szerint ezek a leggyakoribb választások, amit nyilván a számítógépes bűnözők is tudnak.
 • Általában véve kerüld a személyes adataid jelszóként történő felhasználását!
 • Találj ki nem létező, de számodra jól memorizálható szavakat, például tükörpaszta, cipőzselé, gumitetoválás, s kombináld ezeket számokkal, különleges karakterekkel!
 • Egyre több oldalon található jelszóerősség mérő, ez megmutatja, hogy az éppen megadni kívánt jelszó mennyire található ki könnyen. Vedd figyelembe az „ellenőr” tanácsát, mindig a legerősebb szintre törekedj!
 • Hosszú (erős) és könnyen megjegyezhető jelszó például egy verssor, belső nagybetűkkel: "A Kis Szobába Toppanék"
 • Erős jelszó készíthető a következőképpen: Válassz egy hétköznapi kifejezést, majd gépeld be úgy, hogy minden betű helyett a billentyűzeten a tőle jobbra-fent levőt nyomod le. Azaz az 'A' helyett 'W'-t, a 'w' helyett '3'-at, a 'W' helyett '+'-t és így tovább. A nagybetűk begépelése közben tartsd lenyomva a shiftet, ezzel még többféle karakter lesz az eredmény. Így egy egyszerűen megjegyezhető kifejezésből ("KissElvira") egy igen erős jelszó keletkezik ("O9ee!pg95w"). Arra viszont figyelj, hogy nem mindegyik billentyűzeten ugyanolyan a betűk elhelyezkedése!

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne használd a cikkben szereplő mintajelszavakat!
 • Soha ne írd le a jelszavadat! Próbáld meg megjegyezni, vagy válassz egy olyan megoldást, aminek segítségével a jelszavakat is titkosíthatod. Számos olyan program létezik, ami például egy jelszóval védve és titkosítva tárolja a számítógépen elhelyezett dokumentumaidat. Gyakori hiba, hogy valaki a hitelkártya számát egy papírra írja, amit a hitelkártya mellett, a pénztárcában tárol.
 • Ne áruld el senkinek a jelszavadat! Ha mégis rákényszerülsz, semmiképpen ne e-mailben küldd át annak, akivel a jelszavadat szeretnéd megosztani. Az e-mail nem biztonságos csatorna, ha csak nem használsz valamilyen titkosítást.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell