Egyszerű sajtmártást készíteni
A lap korábbi változatát látod, amilyen Noatah (vitalap | szerkesztései) 2014. december 1., 15:40-kor történt szerkesztése után volt. (→Lépések)
A sajtmártás egyszerű és olcsó étel, továbbá gyorsan elkészíthető. Így ha éppen nincs más otthon, de gyorsan kell valamilyen meleg ételt prezentálni, akkor ez remek választás a főtt tészta mellé. Ráadásul bármilyen rántott hús vagy sajt kiegészítője lehet, és némileg laktatóbb is, mint egy tartármártás. Ugyanakkor mártogatósnak is kiváló csemege chipsekhez, sült krumplihoz egy házibulin vagy esti filmezéskor.
Lépések
- Alacsony lángos melegítsd fel a tejet!
- Ízesítsd sóval és őrölt fehérborssal!
- Add hozzá a lisztet!
- Keverd el csomómentesre!
- Add hozzá a reszelt sajtot!
- Melegítsd tovább alacsony lángon és folyamatosan kevergetve, míg sűrű szószt nem kapsz!
Tippek
- A leírt sajtszósz csak egy alap, így úgy variálhatod, ahogy neked tetszik. Tehetsz hozzá tejfölt vagy tejszínt, hogy krémesebb legyen. Továbbá fűszerekben is úgy alakítható, ahogy az ízlésednek megfelel. Például zöldfűszereket is tehetsz hozzá (snidling, petrezselyem stb.) vagy reszelt szerecsendiót stb.
- A sajtmártásod még finomabb lehet, ha többféle sajtot használsz fel. Például fele füstölt sajt, a másik fele valamilyen félkemény sajt stb.
Amire szükséged lehet
Hozzávalók kb. 2 főre:
- 2 dl tej
- 10 dkg reszelt sajt
- 1 evőkanál liszt
- kevés só
- kevés őrölt fehérbors
Figyelmeztetések
- Óvatosan a még meleg sajtszósszal, mert könnyen leforrázhatod a nyelved!