Tartármártást készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell tartármártást készíteni?

Martasok.jpg

A tartármártás a legtöbb rántott étel, különösen a rántott sajtok és a rántott halak elengedhetetlen kísérője. Könnyen kivitelezhető olcsó alapanyagokból, ráadásul mindenki úgy ízesíti, ahogy a saját, a családja vagy a vendégei szájízének megfelel. Most a legegyszerűbb változatának elkészítését ismerhetjük meg.

[szerkesztés] Lépések

  1. Egy tálba tegyük bele a tejfölt, a majonézt, a citromlevet, a cukrot, a mustárt, egy kevés sót és egy csipetnyi fehérborsot.
  2. Alaposan keverjük össze őket!
  3. Kóstoljuk meg és ízlés szerint adagoljunk hozzá a kívánt alapanyagból, majd ismét keverjük össze alaposan!
  4. Ha elértük a kívánt ízt, fedjük le és tegyük állni a hűtőbe!
  5. Az ételekhez hidegen tálaljuk!


[szerkesztés] Tippek

Mint már említettem, változatos módon fel is turbózhatjuk tartármártásunkat, ehhez adok most pár tippet:

  • Keverhetünk bele tojássárgáját is, melytől aranyló színe lesz.
  • Pikánsabb íz kedvéért bármilyen, könnyedebb száraz bort is önthetünk bele. Elég pár kortynyit.
  • A cukrot nyugodtan helyettesíthetjük mézzel is, viszont abból kevesebb kell!
  • Lágyabb és selymesebb íz kedvéért tegyünk hozzá olívaolajat is, egy evőkanálnyit.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

Hozzávalók négy személyre:

  • 1 pohár tejföl (2,5 dl)
  • 4-6 evőkanál majonéz
  • 0,5 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál cukor
  • csipetnyi só
  • csipetnyi őrölt fehérbors


Extra hozzávalók:

  • 5 cl száraz fehérbor
  • 1,5 evőkanál méz a cukor helyett
  • 2 db tojássárgája
  • 1-2 evőkanál olívaolaj


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Az összetevőknek érnie kell, így a legjobb, ha a főzéskor a tartármártás elkészítésével kezdjük! Még jobb, ha már előző nap megcsináljuk.
  • A jó tartár hamar elfogy, így mindig gondoljunk a megfelelő mennyiségre. :)


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

A következő videón másfajta arányokkal, de megnézhetitek, milyen egyszerű e remek szósz elkészítése.



[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah