1 859
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
→Lépések
#'''Készítsük elő a sütéshez szükséges dolgokat!''' Először is be kell szereznünk egy sütőrudat, amely egy kb. 10 cm átmérőjű, 35 cm hosszú fahenger, közepén egy fémrúd halad át. Ilyet mi magunk is barkácsolhatunk, de vásárolhatunk is (lsd.: Tippek). A kürtőskalácsot grillsütőn vagy egyszerűen parázs felett is megsüthetjük. Ha a grillt választjuk, akkor izzítsunk benne faszenet, ha pedig a másik megoldást, akkor gyújtsunk tábortüzet keményfából, és várjuk meg, amíg csak parázs marad. A parázs két szélére tegyünk egymásra helyezett téglákat, amelyeken majd forgatni tudjuk a sütőfát.
#'''Gyúrjunk kelt tésztát!''' A felsorolt alapanyagokból dagasszunk a szokásosnál egy kicsit keményebb kelt tésztát, majd ruhával letakarva kelesszük 1-2 órát.
#[[Fájl:csavaras.jpg|right|250 px]]'''Csavarjuk fel a tésztát a farúdra!''' Vegyünk ki a megkelt tésztából egy kb. 15 dkg-os adagot, majd lisztezett gyúródeszkán sodorjunk belőle ujjnyi széles hengert. Az így kapott tésztacsíkot az előre bevajazott sütőrúdra megszakítás nélkül, csigavonalban csavarjuk fel. Ügyeljünk arra, hogy ne legyenek hézagok a csavarások között, és néhány sodrással, óvatosan lapítsuk még rá a hengerre a felcsavart tésztát. #[[Fájl:csavarassutes.jpg|right|250 px]]#'''Süssük meg a kalácsot!''' Tegyük a sütőrudat a parázs fölé, és folyamatos, lassú forgatás mellett süssük a tésztát. Ha már egyenletesen pirulni kezd, akkor olvasztott vajjal kenjük be, majd egy teaszűrőn keresztül, forgatás közben hintsük meg mindegyik oldalát porcukorral. Addig süssük még tovább a kalácsot, amíg a cukor karamellizálódik rajta. Porcukor helyett fahéjat vagy kakaót is szórhatunk rá, de vigyázzunk, nehogy ráégjenek![[Fájl:sutes.jpg|right|250 px]]
#'''Ízesítsük egyéb finomságokkal is a kürtőskalácsot!''' Cukor, fahéj vagy kakaó helyett például darált dióval, összetört mandulával/mogyoróval, kókuszreszelékkel vagy mákkal is megszórhatjuk a kürtőskalácsot. Az eljárás hasonló: ha már egyenletesen pirulni kezd a tészta, akkor olvasztott vajjal vagy tojásfehérjével alaposan kenjük be, majd a darált dióval, az összetört mandulával/mogyoróval, a kókuszreszelékkel vagy a mákkal forgatás közben egyenletesen szórjuk be a kalácsot. Érdemes ezután még porcukorral is meghinteni a tésztát, ennek köszönhetően édesebb lesz, a rászórt finomságok pedig jobban rátapadnak. Addig süssük még a kürtőst, amíg a rászórt dolgok szépen rásülnek, kicsit megpirulnak, de ügyeljünk arra, hogy ne égjenek rá!
#[[Fájl:elkeszult.jpg|right|200 px]]'''Vegyük le a tűzről a sütőrudat!''' A sütőfát függőlegesen tartva, egy határozott mozdulattal rázzuk le a kürtőskalácsot egy deszkára. Ha megfelelően megvajaztuk az elején a sütőrudat, akkor a tészta könnyen lecsúszik a fáról. Ha nem menne ilyen könnyen, akkor kezünkkel vagy egy késsel szedjük le róla a kalácsot. A frissen sült kürtőst állítva hagyjuk kihűlni, majd tálcára téve takarjuk le, hogy ne száradjon ki. A következő adag tészta felcsavarásához a sütőfát is hagyjuk egy kicsit kihűlni![[Fájl:elkeszult.jpg|right|250 px]]
== Tippek ==