966
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell mézeskalácshoz fűszerkeveréket készíteni? == December elején indul csak be igazán minden háztartásban a mézeskalács-szezon, mivel ezek az apró…”
== Hogyan kell mézeskalácshoz fűszerkeveréket készíteni? ==
December elején indul csak be igazán minden háztartásban a mézeskalács-szezon, mivel ezek az apró finomságok akár egy hónapig is elállnak, illatuk rögtön karácsony hangulatot ébreszt, és bármikor bevethetőek a vendégek és a család számára desszertként, dekorációként vagy akár ajándékként is. A boltokban lehet hozzájuk kapni különböző mézeskalács fűszerkeverékeket, de ha igazán a kedvedre valót akarsz készíteni, valamint nagyobb mennyiséget gazdaságosan, akkor az otthoni fűszerkeverés való neked. Emellett a saját ízlésednek megfelelően tudod összeválogatni az alapanyagokat, és biztos lehetsz a fűszerkeverék összetevői felől. Sőt fokozhatod is a fűszerek ízét, pirítással szabadítva fel azok különböző aromáit és olajait.
== Lépések ==
#Az alapanyagokhoz főleg egész fűszereket szerezz be.
#A megfelelő keverék előállításához azonos mennyiségeket készíts elő a különböző alapanyagokból, kivéve az erős zamatú csillagánizsból, szegfűborsból és szerecsendióból, mivel ezekből elég az arányokhoz képest a kisebb mennyiség. Persze ez ízlés szerint változtatható.
#Azért, hogy fokozd a fűszerek ízét és felszabadítsd a bennük lévő rengeteg olajat és aromát, a következőképp pirítsd meg őket;
#*Vegyél elő egy vasserpenyőt, ami azért jó, mert egyenletes hőt biztosít az egész felületén.
#*Alacsony, közepes lángon melegítsd elő a serpenyőt, majd szórd bele az első fűszert.
#*Lassan, kevergetve, addig pirítsd, míg meg nem érzed az illatát, majd ki is boríthatod egy tálkába.
#Mindegyik alapanyagot külön-külön pirítsd így meg és tedd ki tálkákba. Az őrölt fűszereket is piríthatod, bár azokat kicsit nehezebb kezelni.
#A már megpirított egész fűszereket őröld le és öntsd vissza a tálkájukba.
#Készíts elő egy nagyobb edényt/tálkát.
#A fűszerek összekeveréséhez vegyél elő egy kanalat és a kívánt adagnyi fűszerkeverékhez mindegyik őrleményből tegyél az előkészített edénybe azonos mennyiséget, kivéve a már felsorolt, erősebb fűszerekből. Ezekből kevesebbet használj.
#Óvatosan és alaposan keverd össze a fűszereket.
#Kezdődhet is a mézeskalács sütés.
== Tippek ==
*Az elkészült fűszerkeverékkel akár forralt bort, teát és egyéb édesebb szószokat, mártásokat is ízesíthetsz, érdekesebbé tehetsz.
*Egy kis citromhéjjal még ínycsiklandozóbbá teheted az egyveleget.
*Egy kis üvegcsében, szalaggal átkötve nagyszerű ajándék lehet valaki számára.
*Ha 1 kiló lisztből készítesz mézeskalácsot, akkor 2-3 evőkanál az ideális arány hozzá a fűszerkeverékből.
== Amire szükséged lehet ==
*Vasserpenyő vagy egyéb vastag fenekű edény (nem teflont)
*Kávédaráló/mozsár és mozsártörő
*Kardamom (pucolva, csak a magok)
*Koriander
*Ánizs
*Édeskömény
*Szegfűszeg
*Fahéj
*Csillagánizs
*Szegfűbors
*Teáskanál gyömbérpor
*Őrölt szerecsendió/virág
== Figyelmeztetések ==
*A kész fűszerkeveréket jól záródó zacskóban vagy üvegben tárold.
*Ha a kész süteményeket dobozban tartod, tegyél be melléjük pár cikk almát, így a keményebb tésztát is puhává tudod varázsolni.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://biowellnatura.hu/slug/mezeskalacs-fuszerkeverek.html Mézeskalács fűszerkeverék]
* [http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20120427-technologia-minek-piritsunk-fuszereket.html Miért pirítsuk a fűszereket]
[[Kategória:Étel-ital]]
December elején indul csak be igazán minden háztartásban a mézeskalács-szezon, mivel ezek az apró finomságok akár egy hónapig is elállnak, illatuk rögtön karácsony hangulatot ébreszt, és bármikor bevethetőek a vendégek és a család számára desszertként, dekorációként vagy akár ajándékként is. A boltokban lehet hozzájuk kapni különböző mézeskalács fűszerkeverékeket, de ha igazán a kedvedre valót akarsz készíteni, valamint nagyobb mennyiséget gazdaságosan, akkor az otthoni fűszerkeverés való neked. Emellett a saját ízlésednek megfelelően tudod összeválogatni az alapanyagokat, és biztos lehetsz a fűszerkeverék összetevői felől. Sőt fokozhatod is a fűszerek ízét, pirítással szabadítva fel azok különböző aromáit és olajait.
== Lépések ==
#Az alapanyagokhoz főleg egész fűszereket szerezz be.
#A megfelelő keverék előállításához azonos mennyiségeket készíts elő a különböző alapanyagokból, kivéve az erős zamatú csillagánizsból, szegfűborsból és szerecsendióból, mivel ezekből elég az arányokhoz képest a kisebb mennyiség. Persze ez ízlés szerint változtatható.
#Azért, hogy fokozd a fűszerek ízét és felszabadítsd a bennük lévő rengeteg olajat és aromát, a következőképp pirítsd meg őket;
#*Vegyél elő egy vasserpenyőt, ami azért jó, mert egyenletes hőt biztosít az egész felületén.
#*Alacsony, közepes lángon melegítsd elő a serpenyőt, majd szórd bele az első fűszert.
#*Lassan, kevergetve, addig pirítsd, míg meg nem érzed az illatát, majd ki is boríthatod egy tálkába.
#Mindegyik alapanyagot külön-külön pirítsd így meg és tedd ki tálkákba. Az őrölt fűszereket is piríthatod, bár azokat kicsit nehezebb kezelni.
#A már megpirított egész fűszereket őröld le és öntsd vissza a tálkájukba.
#Készíts elő egy nagyobb edényt/tálkát.
#A fűszerek összekeveréséhez vegyél elő egy kanalat és a kívánt adagnyi fűszerkeverékhez mindegyik őrleményből tegyél az előkészített edénybe azonos mennyiséget, kivéve a már felsorolt, erősebb fűszerekből. Ezekből kevesebbet használj.
#Óvatosan és alaposan keverd össze a fűszereket.
#Kezdődhet is a mézeskalács sütés.
== Tippek ==
*Az elkészült fűszerkeverékkel akár forralt bort, teát és egyéb édesebb szószokat, mártásokat is ízesíthetsz, érdekesebbé tehetsz.
*Egy kis citromhéjjal még ínycsiklandozóbbá teheted az egyveleget.
*Egy kis üvegcsében, szalaggal átkötve nagyszerű ajándék lehet valaki számára.
*Ha 1 kiló lisztből készítesz mézeskalácsot, akkor 2-3 evőkanál az ideális arány hozzá a fűszerkeverékből.
== Amire szükséged lehet ==
*Vasserpenyő vagy egyéb vastag fenekű edény (nem teflont)
*Kávédaráló/mozsár és mozsártörő
*Kardamom (pucolva, csak a magok)
*Koriander
*Ánizs
*Édeskömény
*Szegfűszeg
*Fahéj
*Csillagánizs
*Szegfűbors
*Teáskanál gyömbérpor
*Őrölt szerecsendió/virág
== Figyelmeztetések ==
*A kész fűszerkeveréket jól záródó zacskóban vagy üvegben tárold.
*Ha a kész süteményeket dobozban tartod, tegyél be melléjük pár cikk almát, így a keményebb tésztát is puhává tudod varázsolni.
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://biowellnatura.hu/slug/mezeskalacs-fuszerkeverek.html Mézeskalács fűszerkeverék]
* [http://www.origo.hu/tafelspicc/technologia/20120427-technologia-minek-piritsunk-fuszereket.html Miért pirítsuk a fűszereket]
[[Kategória:Étel-ital]]