Mézeskalácshoz fűszerkeveréket készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell mézeskalácshoz fűszerkeveréket készíteni?

Mézeskalácsfűszer.jpg

December elején indul csak be igazán minden háztartásban a mézeskalács-szezon, mivel ezek az apró finomságok akár egy hónapig is elállnak, illatuk rögtön karácsonyi hangulatot ébreszt, és bármikor bevethetőek a vendégek és a család számára desszertként, dekorációként vagy akár ajándékként is. A boltokban lehet hozzájuk kapni különböző mézeskalács fűszerkeverékeket, de ha igazán a kedvedre valót akarsz készíteni, valamint nagyobb mennyiséget gazdaságosan, akkor az otthoni fűszerkeverés való neked. Emellett a saját ízlésednek megfelelően tudod összeválogatni az alapanyagokat, és biztos lehetsz a fűszerkeverék összetevői felől. Sőt fokozhatod is a fűszerek ízét, pirítással szabadítva fel azok különböző aromáit és olajait.

[szerkesztés] Lépések

  1. Az alapanyagokhoz főleg egész fűszereket szerezz be.
  2. A megfelelő keverék előállításához azonos mennyiségeket készíts elő a különböző alapanyagokból, kivéve az erős zamatú csillagánizsból, szegfűborsból és szerecsendióból, mivel ezekből elég az arányokhoz képest a kisebb mennyiség. Persze ez ízlés szerint változtatható.
  3. Azért, hogy fokozd a fűszerek ízét és felszabadítsd a bennük lévő rengeteg olajat és aromát, a következőképp pirítsd meg őket;
    • Vegyél elő egy vasserpenyőt, ami azért jó, mert egyenletes hőt biztosít az egész felületén.
    • Alacsony, közepes lángon melegítsd elő a serpenyőt, majd szórd bele az első fűszert.
    • Lassan, kevergetve, addig pirítsd, míg meg nem érzed az illatát, majd ki is boríthatod egy tálkába.
  4. Mindegyik alapanyagot külön-külön pirítsd így meg és tedd ki tálkákba. Az őrölt fűszereket is piríthatod, bár azokat kicsit nehezebb kezelni.
  5. A már megpirított egész fűszereket őröld le és öntsd vissza a tálkájukba.
  6. Készíts elő egy nagyobb edényt/tálkát.
  7. A fűszerek összekeveréséhez vegyél elő egy kanalat és a kívánt adagnyi fűszerkeverékhez mindegyik őrleményből tegyél az előkészített edénybe azonos mennyiséget, kivéve a már felsorolt, erősebb fűszerekből. Ezekből kevesebbet használj.
  8. Óvatosan és alaposan keverd össze a fűszereket.
  9. Kezdődhet is a mézeskalácssütés.

[szerkesztés] Tippek

  • Az elkészült fűszerkeverékkel akár forralt bort, teát és egyéb édesebb szószokat, mártásokat is ízesíthetsz, érdekesebbé tehetsz.
  • Egy kis citromhéjjal még ínycsiklandozóbbá teheted az egyveleget.
  • Egy kis üvegcsében, szalaggal átkötve nagyszerű ajándék lehet valaki számára.
  • Ha 1 kiló lisztből készítesz mézeskalácsot, akkor 2-3 evőkanál az ideális arány hozzá a fűszerkeverékből.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • Vasserpenyő vagy egyéb vastag fenekű edény (nem teflont)
  • Kávédaráló/mozsár és mozsártörő
  • Kardamom (pucolva, csak a magok)
  • Koriander
  • Ánizs
  • Édeskömény
  • Szegfűszeg
  • Fahéj
  • Csillagánizs
  • Szegfűbors
  • Teáskanál gyömbérpor
  • Őrölt szerecsendió/virág


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A kész fűszerkeveréket jól záródó zacskóban vagy üvegben tárold.
  • Ha a kész süteményeket dobozban tartod, tegyél be melléjük pár cikk almát, így a keményebb tésztát is puhává tudod varázsolni.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk