375
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell vaníliasodót készíteni? == right|250pxA vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníli…”
== Hogyan kell vaníliasodót készíteni? ==
[[Fájl: vaniliasodo_1.jpg|right|250px]]A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az még sem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.
== Lépések ==
# Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!
# A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!
# A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokat!
# Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!
# Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!
# Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat! Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek.
# Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik!
== Tippek ==
* A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vanília rudat is. Így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével! Ezt kell hozzáadni a tejhez.
* Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk a vaníliáscukrot és a vaníliarudat egyszerre vagy 2 db vaníliarudat használunk fel a cukrok helyett.
* Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.
== Amire szükséged lehet ==
Hozzávalók 4 főre:
* 1 liter tej
* 4 db tojássárgája
* 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is.
* 2 teáskanál liszt
* 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
* 2 dkg vaj
== Figyelmeztetések ==
* A tej könnyen leég, így ne hagyd magára a tűzön! Folyamatosan kevergetni kell!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.femina.hu/recept/vaniliasodo Vaníliasodó]
*[http://www.nosalty.hu/recept/vaniliasodo-2-aranygaluskahoz Vaníliasodó 2]
*[http://www.mindmegette.hu/vaniliasodo-ii.recept Vaníliasodó recept]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl: vaniliasodo_1.jpg|right|250px]]A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az még sem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.
== Lépések ==
# Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!
# A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre a kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!
# A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliáscukrokat!
# Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!
# Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!
# Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat! Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek.
# Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik!
== Tippek ==
* A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vanília rudat is. Így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével! Ezt kell hozzáadni a tejhez.
* Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk a vaníliáscukrot és a vaníliarudat egyszerre vagy 2 db vaníliarudat használunk fel a cukrok helyett.
* Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.
== Amire szükséged lehet ==
Hozzávalók 4 főre:
* 1 liter tej
* 4 db tojássárgája
* 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is.
* 2 teáskanál liszt
* 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
* 2 dkg vaj
== Figyelmeztetések ==
* A tej könnyen leég, így ne hagyd magára a tűzön! Folyamatosan kevergetni kell!
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
*[http://www.femina.hu/recept/vaniliasodo Vaníliasodó]
*[http://www.nosalty.hu/recept/vaniliasodo-2-aranygaluskahoz Vaníliasodó 2]
*[http://www.mindmegette.hu/vaniliasodo-ii.recept Vaníliasodó recept]
[[Kategória:Étel-ital]]