Vaníliasodót készíteni
Innen: Hogyankell.hu
[szerkesztés] Hogyan kell vaníliasodót készíteni?
A vaníliasodó a legtöbb sütemény és desszert éke. Az elengedhetetlen vaníliás szószt legtöbbször egyszerűen egy hígabb pudinggal oldják meg, azonban az mégsem az igazi. A puding csak melegen folyós halmazállapotú, kihűlés után megdermed, így elrontja az élvezeteket. A vaníliasodó ezzel szemben mindig híg marad. Egy egyszerű, vaníliaízű krém, melyet legtöbbször az aranygaluska vagy a túrós palacsinta mellé szervírozunk. Ugyanakkor babapiskótával mártogatva is remek desszert lehet, ha éppen nincs más otthon.
[szerkesztés] Lépések
- Válaszd külön a tojásokat fehérjére és sárgájára!
- A tojássárgájákat keverd össze csomómentesre kevés liszttel, cukorral és kb. 1 dl tejjel!
- A maradék tejet tedd fel főni, melybe öntsd bele a vaníliás cukrot!
- Amikor felforr a tej, öntsd bele a lisztes keveréket!
- Forrald fel újra folyamatos kevergetés mellett!
- Miután kész, vedd le a tűzről, és tedd bele a vajat! Erre azért van szükség, hogy ne bőröződjön be a szósz felszíne. Gasztronómiai elnevezése ennek a mozzanatnak a montírozás. Amellett, hogy technikai előnye van (bőrösödés elkerülése), még selymesebb ízt, fényesebb és dúsabb kinézetet is ad az ételnek.
- Tálald melegen vagy hidegen, ahogy tetszik!
[szerkesztés] Tippek
- A vaníliás cukor helyett használhatsz igazi vaníliarudat is, így még selymesebb és lágyabb lesz az íze. Csak egy vaníliarúd kell a vaníliáscukrok kiváltásához. Óvatosan vágd fel, és a belsejében lévő magokat kapard ki a kés hegyével, és add hozzá a tejhez!
- Természetesen erősebb vaníliás ízt is kaphatunk, ha úgy kívánjuk. Ilyenkor felhasználhatjuk mind a vaníliás cukrot, mind a vaníliarudat egyszerre, de egy helyett 2 vaníliarúd magjait is a tejhez adhatjuk a cukrok helyett.
- Habosabb hatást érhetünk el, ha a tojásfehérjéket külön verjük fel a cukorral kemény habbá, és ezt tesszük bele a tejes keverékbe.
[szerkesztés] Amire szükséged lehet
Hozzávalók 4 főre:
- 1 liter tej
- 4 db tojássárgája
- 10 dkg cukor, de lehet kevesebb is
- 2 teáskanál liszt
- 2 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd
- 2 dkg vaj
[szerkesztés] Figyelmeztetések
- A tej könnyen leég, így ne hagyd magára a tűzön! Folyamatosan kevergetni kell!