1 100
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
létrehozás
== Hogyan kell helyesen megteríteni az asztalt? ==
[[Fájl:Pelda.jpg|right]]Az asztal megterítésének, az evőeszközök elhelyezésének ismerete mindig hasznos lehet. Nem csak egy elegánsabb étteremben találkozhatunk a megszokottnál több evőeszközzel, de az is előfordulhat, hogy elegáns vendégeknek kell vacsorát adnunk. Az alábbiakban egyfajta térképet rajzolunk az asztalról, amely nem csak a terítésnél, hanem az étkezésnél is segítséget nyújt.
== Lépések ==
# Középen általában egy lapos tányér vagy az úgynevezett ültetőtányér található (erre helyezik később azokat a tálakat, amelyekben felszolgálják a fogásokat, pl. a levesestányért). Ezt úgy kell az asztalra helyezni, hogy minden vendégnek elegendő helye legyen (legalább 50-60 cm legyen közöttük). Ha van a tányéron minta, embléma, akkor az felülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen.
# A tányértól balra a villák, jobbra a kések, és (a kések után) a kanalak találhatók. A desszerthez használatos evőeszközök a tányér felett helyezkednek el. Mindig a legelőször használt evőeszköz van kívül, így a vendégek az étkezés során kívülről befelé haladnak, majd ha az oldalsó evőeszközök elfogytak, a felsőket veszik igénybe.
## A fentieknek megfelelően közvetlenül a tányér jobb oldalára, élével a tányér felé fordítva kell elhelyezni a fő fogáshoz használt nagy kést.
## Ezt követi az előételhez használt kés: halkés, rákkés, vajkés vagy kaviárkés.
## Ezek után helyezzük fel a leveshez használt nagy kanalat.
## Amennyiben olyan előételt szolgálunk fel, amelyet a leves előtt, kanállal kell fogyasztani, a nagy kanál mellé kerülhet még egy kisebb is.
## Közvetlenül a tányér bal oldalára kerül a fő fogáshoz használt villa.
## Ezt követi az előételhez használt villa (halvilla, rákvilla, fondüvilla).
## A tányér fölé kerül a desszertes kanál és villa. (A kanál nyele jobbra, míg a villáé balra mutat, és a kanál van felül. Ha azonban csak villát adunk a desszerthez, annak a nyele is jobbra néz.)
# Az evőeszközök után helyezzük el a poharakat. A főfogáshoz használt ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük el. Az előételhez felszolgált italok pohara ettől jobbra, a desszerthez adottaké pedig balra álljon.
# Ha a vacsorához kenyeret is szolgálunk fel, akkor annak a bal oldalra tegyünk egy kisebb tányért, és esetleg egy kést a vajnak. Ugyanide kerülhet a savanyúsághoz szükséges tál is.
# Ezután helyezzük a szalvétát a bal oldalra, a villák mellé.
# A terítés befejezéseként helyezzük az asztalra a fűszertartókat és esetleg egy kis csokor virágot, gyertyát vagy egyéb díszítést. Ezek ne legyenek túl magasak, nehogy zavarja a szemben ülőket a beszélgetésben.
== Tippek ==
* A bonyolult terítési szabályok az alábbi két „ökölszabállyal” egyszerűen leírhatók: minden eszköz arra az oldalra kerül, amelyik kézzel majd a vendégek használják; és olyan sorrendben, hogy az étkezés során kívülről befelé (a poharaknál jobbról balra) haladjanak.
* Ne csak az evőeszközök és poharak elhelyezésére ügyeljünk, hanem a teríték összbenyomására is. Modern terítéket például ne tegyünk a nagymamától kapott, csipkés asztalterítőre. Ünnepi alkalmakra fehér terítőt, porcelán étkészletet és szép (esetleg csiszolt) poharakat használjunk.
== Figyelmeztetések ==
* Három pár evőeszköznél (a desszertes kanalat, villát nem számítva) ne tegyünk az asztalra, ugyanígy négy pohárnál többet sem kell a tányérok fölé zsúfolni. Amennyiben a szükség úgy kívánja, inkább a vacsora egy-egy szünetében (két fogás között) cseréljük a terítéket.
== Amire szükséged lehet ==
* Asztalterítő
* Tányérok
* Komplett evőeszköz-készlet
* Fűszertartók
* Asztaldísz (pl. virág, gyertya)
== Források, hivatkozások ==
* [http://hiros.index.hu/gastrotour/gasztronomia/egy_kis_etikett Asztali etikett a Hirös indexen]
* [http://asztalterites.blogspot.com/ Az asztalterítés titkai egy blogban]
* [http://www.vineahirek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=119:asztalterites-lepesrl-lepesre-&catid=1:friss-hirek&Itemid=50 Asztalterítés lépésről lépésre]
[[Kategória:Művészet-kultúra]]
[[Fájl:Pelda.jpg|right]]Az asztal megterítésének, az evőeszközök elhelyezésének ismerete mindig hasznos lehet. Nem csak egy elegánsabb étteremben találkozhatunk a megszokottnál több evőeszközzel, de az is előfordulhat, hogy elegáns vendégeknek kell vacsorát adnunk. Az alábbiakban egyfajta térképet rajzolunk az asztalról, amely nem csak a terítésnél, hanem az étkezésnél is segítséget nyújt.
== Lépések ==
# Középen általában egy lapos tányér vagy az úgynevezett ültetőtányér található (erre helyezik később azokat a tálakat, amelyekben felszolgálják a fogásokat, pl. a levesestányért). Ezt úgy kell az asztalra helyezni, hogy minden vendégnek elegendő helye legyen (legalább 50-60 cm legyen közöttük). Ha van a tányéron minta, embléma, akkor az felülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen.
# A tányértól balra a villák, jobbra a kések, és (a kések után) a kanalak találhatók. A desszerthez használatos evőeszközök a tányér felett helyezkednek el. Mindig a legelőször használt evőeszköz van kívül, így a vendégek az étkezés során kívülről befelé haladnak, majd ha az oldalsó evőeszközök elfogytak, a felsőket veszik igénybe.
## A fentieknek megfelelően közvetlenül a tányér jobb oldalára, élével a tányér felé fordítva kell elhelyezni a fő fogáshoz használt nagy kést.
## Ezt követi az előételhez használt kés: halkés, rákkés, vajkés vagy kaviárkés.
## Ezek után helyezzük fel a leveshez használt nagy kanalat.
## Amennyiben olyan előételt szolgálunk fel, amelyet a leves előtt, kanállal kell fogyasztani, a nagy kanál mellé kerülhet még egy kisebb is.
## Közvetlenül a tányér bal oldalára kerül a fő fogáshoz használt villa.
## Ezt követi az előételhez használt villa (halvilla, rákvilla, fondüvilla).
## A tányér fölé kerül a desszertes kanál és villa. (A kanál nyele jobbra, míg a villáé balra mutat, és a kanál van felül. Ha azonban csak villát adunk a desszerthez, annak a nyele is jobbra néz.)
# Az evőeszközök után helyezzük el a poharakat. A főfogáshoz használt ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük el. Az előételhez felszolgált italok pohara ettől jobbra, a desszerthez adottaké pedig balra álljon.
# Ha a vacsorához kenyeret is szolgálunk fel, akkor annak a bal oldalra tegyünk egy kisebb tányért, és esetleg egy kést a vajnak. Ugyanide kerülhet a savanyúsághoz szükséges tál is.
# Ezután helyezzük a szalvétát a bal oldalra, a villák mellé.
# A terítés befejezéseként helyezzük az asztalra a fűszertartókat és esetleg egy kis csokor virágot, gyertyát vagy egyéb díszítést. Ezek ne legyenek túl magasak, nehogy zavarja a szemben ülőket a beszélgetésben.
== Tippek ==
* A bonyolult terítési szabályok az alábbi két „ökölszabállyal” egyszerűen leírhatók: minden eszköz arra az oldalra kerül, amelyik kézzel majd a vendégek használják; és olyan sorrendben, hogy az étkezés során kívülről befelé (a poharaknál jobbról balra) haladjanak.
* Ne csak az evőeszközök és poharak elhelyezésére ügyeljünk, hanem a teríték összbenyomására is. Modern terítéket például ne tegyünk a nagymamától kapott, csipkés asztalterítőre. Ünnepi alkalmakra fehér terítőt, porcelán étkészletet és szép (esetleg csiszolt) poharakat használjunk.
== Figyelmeztetések ==
* Három pár evőeszköznél (a desszertes kanalat, villát nem számítva) ne tegyünk az asztalra, ugyanígy négy pohárnál többet sem kell a tányérok fölé zsúfolni. Amennyiben a szükség úgy kívánja, inkább a vacsora egy-egy szünetében (két fogás között) cseréljük a terítéket.
== Amire szükséged lehet ==
* Asztalterítő
* Tányérok
* Komplett evőeszköz-készlet
* Fűszertartók
* Asztaldísz (pl. virág, gyertya)
== Források, hivatkozások ==
* [http://hiros.index.hu/gastrotour/gasztronomia/egy_kis_etikett Asztali etikett a Hirös indexen]
* [http://asztalterites.blogspot.com/ Az asztalterítés titkai egy blogban]
* [http://www.vineahirek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=119:asztalterites-lepesrl-lepesre-&catid=1:friss-hirek&Itemid=50 Asztalterítés lépésről lépésre]
[[Kategória:Művészet-kultúra]]