Asztalt teríteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell helyesen megteríteni az asztalt?

Teritek.jpg

Az asztal megterítésének, az evőeszközök elhelyezésének ismerete mindig hasznos lehet. Nem csak egy elegánsabb étteremben találkozhatunk a megszokottnál több evőeszközzel, de az is előfordulhat, hogy elegáns vendégeknek kell vacsorát adnunk. Az alábbiakban egyfajta térképet rajzolunk az asztalról, amely nem csak a terítésnél, hanem az étkezésnél is segítséget nyújt.

[szerkesztés] Lépések

 1. Középen általában egy lapos tányér vagy az úgynevezett ültetőtányér (alaptányér) található (erre helyezik később azokat a tálakat, amelyekben felszolgálják a fogásokat, pl. a levesestányért). Ezt úgy kell az asztalra helyezni, hogy minden vendégnek elegendő helye legyen (legalább 50-60 cm legyen közöttük). Ha van a tányéron minta, embléma, akkor az felülre kerül, hogy a vendéggel szembe nézzen.
 2. A tányértól balra a villák, jobbra a kések, és (a kések után) a kanalak találhatók. A desszerthez használatos evőeszközök a tányér felett helyezkednek el. Mindig a legelőször használt evőeszköz van kívül, így a vendégek az étkezés során kívülről befelé haladnak, majd ha az oldalsó evőeszközök elfogytak, a felsőket veszik igénybe.
  1. A fentieknek megfelelően közvetlenül a tányér jobb oldalára, élével a tányér felé fordítva kell elhelyezni a fő fogáshoz használt nagy kést.
  2. Ezt követi az előételhez használt kés: halkés, rákkés, vajkés vagy kaviárkés.
  3. Ezek után helyezzük fel a leveshez használt nagy kanalat, amennyiben a levest tányérból fogyasztja a vendég. Ha csészéből eszi, consommé-s, vagy desszertkanalat teszünk fel.
  4. Amennyiben olyan előételt szolgálunk fel, amelyet a leves előtt, kanállal kell fogyasztani, a nagy kanál mellé kerülhet még egy kisebb is.
  5. Közvetlenül a tányér bal oldalára kerül a fő fogáshoz használt villa.
  6. Ezt követi a meleg előételhez használt villa (halvilla, rákvilla, fondüvilla).
  7. A tányér fölé kerül a desszertes kanál és villa. (A kanál nyele jobbra, míg a villáé balra mutat, és a kanál van felül. Ha azonban csak villát adunk a desszerthez, annak a nyele is jobbra néz.)
 3. Az evőeszközök után helyezzük el a poharakat. A főfogáshoz használt ital poharát a főfogáshoz használt kés hegye fölé helyezzük el. Az előételhez felszolgált italok pohara ettől jobbra, a desszerthez adottaké pedig balra álljon.
 4. Ha a vacsorához kenyeret is szolgálunk fel, akkor annak a bal oldalra tegyünk egy kisebb tányért, és esetleg egy kést a vajnak. Ugyanide kerülhet a savanyúsághoz szükséges tál is.
 5. Ezután helyezzük a szalvétát a bal oldalra, a villák mellé.
 6. A terítés befejezéseként helyezzük az asztalra a fűszertartókat és esetleg egy kis csokor virágot, gyertyát vagy egyéb díszítést. Ezek ne legyenek túl magasak, nehogy zavarja a szemben ülőket a beszélgetésben.

[szerkesztés] Tippek

 • A bonyolult terítési szabályok az alábbi két „ökölszabállyal” egyszerűen leírhatók: minden eszköz arra az oldalra kerül, amelyik kézzel majd a vendégek használják; és olyan sorrendben, hogy az étkezés során kívülről befelé (a poharaknál jobbról balra) haladjanak.
 • Ne csak az evőeszközök és poharak elhelyezésére ügyeljünk, hanem a teríték összbenyomására is. Modern terítéket például ne tegyünk a nagymamától kapott, csipkés asztalterítőre. Ünnepi alkalmakra fehér terítőt, porcelán étkészletet és szép (esetleg csiszolt) poharakat használjunk.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Három pár evőeszköznél (a desszertes kanalat, villát nem számítva) ne tegyünk az asztalra, ugyanígy négy pohárnál többet sem kell a tányérok fölé zsúfolni. Amennyiben a szükség úgy kívánja, inkább a vacsora egy-egy szünetében (két fogás között) cseréljük a terítéket.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Asztalterítő
 • Tányérok
 • Poharak
 • Komplett evőeszköz-készlet
 • Szalvéta
 • Fűszertartók
 • Asztaldísz (pl.: virág, gyertya)

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki