375
szerkesztés
Módosítások
Innen: Hogyankell.hu
Új oldal, tartalma: „== Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni? == [[Fájl:Dekantalo_karaf.jpg|right|200px]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés,…”
== Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni? ==
[[Fájl:Dekantalo_karaf.jpg|right|200px]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül.
== Lépések ==
Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk.
# Készítsük elő a kellékeket! Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük.
# Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni!
# Gyújtsuk meg a gyertyát! E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg.
# Nyissuk ki a bort!
# Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba! Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van.
# A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt! Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben.
# A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort!
# Ezután következik a bor áttöltése a karafba! Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna. Az üledékes bort a palackban hagyjuk. Az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük.
# A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk! A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból.
== Tippek ==
* Mivel a boroknak eltérő hosszúságú idő szükséges a szellőzéshez, ezért ahhoz mérten időzítsük szervírozását a lakomához!
* Az üledékes boroknál érdemes a dugót betakaró kapszulát egészben eltávolítani, így könnyebben látható a palack szájánál előre csorgó üledék.
== Amire szükséged lehet ==
* Bor
* Drekó, azaz dugóhúzó
* Dekantáló karaf, azaz a szellőztetéshez és áttöltéshez való lapos aljú, öblös üvegedény
* Hosszú gyertya, gyertyatartóval
* Gyufa vagy öngyújtó
* Kis tányér a dugónak, szemétnek
== Figyelmeztetések ==
* Érdemes utána olvasni, mely borfajtáknak ajánlott a szellőztetés, mert erre nincs általános szabály. A túl idős boroknak sokszor inkább csak árt, mint használ.
== Kapcsolódó videók ==
A következő videóban bemutatják a főbb és nehezebb mozzanatokat. Vizuális típusúaknak nagy segítség lehet.
<youtube>kPOySv7XG60</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://bor-neked.hu/borlexikon/borbohoc/dekantalas Dekantálás]
* [http://www.vinoport.hu/eleterzes/nehany-szo-a-dekantalasrol/2035 Néhány szó a dekantálásról]
[[Kategória:Étel-ital]]
[[Fájl:Dekantalo_karaf.jpg|right|200px]A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül.
== Lépések ==
Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk.
# Készítsük elő a kellékeket! Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük.
# Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni!
# Gyújtsuk meg a gyertyát! E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg.
# Nyissuk ki a bort!
# Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba! Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van.
# A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt! Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben.
# A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort!
# Ezután következik a bor áttöltése a karafba! Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna. Az üledékes bort a palackban hagyjuk. Az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük.
# A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk! A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból.
== Tippek ==
* Mivel a boroknak eltérő hosszúságú idő szükséges a szellőzéshez, ezért ahhoz mérten időzítsük szervírozását a lakomához!
* Az üledékes boroknál érdemes a dugót betakaró kapszulát egészben eltávolítani, így könnyebben látható a palack szájánál előre csorgó üledék.
== Amire szükséged lehet ==
* Bor
* Drekó, azaz dugóhúzó
* Dekantáló karaf, azaz a szellőztetéshez és áttöltéshez való lapos aljú, öblös üvegedény
* Hosszú gyertya, gyertyatartóval
* Gyufa vagy öngyújtó
* Kis tányér a dugónak, szemétnek
== Figyelmeztetések ==
* Érdemes utána olvasni, mely borfajtáknak ajánlott a szellőztetés, mert erre nincs általános szabály. A túl idős boroknak sokszor inkább csak árt, mint használ.
== Kapcsolódó videók ==
A következő videóban bemutatják a főbb és nehezebb mozzanatokat. Vizuális típusúaknak nagy segítség lehet.
<youtube>kPOySv7XG60</youtube>
== Kapcsolódó források, hivatkozások ==
* [http://bor-neked.hu/borlexikon/borbohoc/dekantalas Dekantálás]
* [http://www.vinoport.hu/eleterzes/nehany-szo-a-dekantalasrol/2035 Néhány szó a dekantálásról]
[[Kategória:Étel-ital]]