Bort dekantálni, azaz áttölteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a bort dekantálni, azaz áttölteni?

Dekantáló karaf.jpg
A dekantálás borászok és sommelier-ék által használatos kifejezés, mely magyarul egyszerűen csak annyit tesz: "áttöltés". A bor felszolgálását ünnepélyesebbé és színpadiassá teszi ez a művelet. Leginkább csak akkor alkalmazzák, ha az idők során a borban üledék képződött, és e nélkül, tisztán szeretnék szervírozni a bort. Emellett néhány fajtának is jót tehet a szellőztetés. Hiszen a karafban a bor szétterül, ezáltal több oxigénnel érintkezik, felfrissül.

[szerkesztés] Lépések

Természetesen az éttermekben szigorú szabályok mentén haladva mutatják be, majd szolgálják fel a borokat, de egy otthoni ünnepség, ízléses vacsora alkalmával vendégeinknek a következő, egyszerűsített változatot alkalmazva is maradandó élményt nyújthatunk.


 1. Készítsük elő a kellékeket! Az elegáns szervírozáshoz mindenképp jó, ha kéznél vannak az eszközök, és nem kell szaladgálni értük.
 2. Röviden ismertessük, pontosan milyen bort is fogunk felszolgálni!
 3. Gyújtsuk meg a gyertyát! E mozzanat legmutatósabb módja, ha gyufával tesszük meg.
 4. Nyissuk ki a bort!
 5. Öntsünk egy kevés, kóstolónyi mennyiségű bort a kóstolópoharunkba! Ilyenkor ellenőrizhetjük, hogy a bor valóban fogyasztásra alkalmas lesz-e, vagy esetleg valamilyen hibája, betegsége van.
 6. A kóstolópohárban lévő kis mennyiségű bort az ellenőrzés után öntsük át a karafba, majd öblögessük ki vele az üvegedényt! Erre azért van szükség, hogy semlegesítsük az idegen illatokat az üvegben.
 7. A művelet után öntsük vissza a kóstolópohárba a körülbelül 2 centiliternyi bort!
 8. Ezután következik a bor áttöltése a karafba! Ez óvatosan, mégis határozottan történjen a gyertya áteső fényénél, hogy észrevegyük, amint a bor alján felgyülemlett üledék is elindulna.
 9. Az üledékes bort a palackban hagyjuk, és az üvegedényben lévő bort szellőztetjük, lötyköljük.
 10. A vendégeknek a szellőzés után karafból szervírozunk! A kitöltött mennyiség ne legyen túl sok, de túl kevés sem! Általános szabály, hogy a pohár 1/3-ig töltünk csak a borból.


[szerkesztés] Tippek

 • Mivel a boroknak eltérő hosszúságú idő szükséges a szellőzéshez, ezért ahhoz mérten időzítsük szervírozását a lakomához!
 • Az üledékes boroknál érdemes a dugót betakaró kapszulát egészben eltávolítani, így könnyebben látható a palack szájánál előre csorgó üledék.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Bor
 • Drekó, azaz dugóhúzó
 • Dekantáló karaf, azaz a szellőztetéshez és áttöltéshez való lapos aljú, öblös üvegedény
 • Hosszú gyertya, gyertyatartóval
 • Gyufa vagy öngyújtó
 • Kis tányér a dugónak, szemétnek


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Érdemes utána olvasni, mely borfajtáknak ajánlott a szellőztetés, mert erre nincs általános szabály. A túl idős boroknak sokszor inkább csak árt, mint használ.


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

A következő videóban bemutatják a főbb és nehezebb mozzanatokat. Vizuális típusúaknak nagy segítség lehet.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah