Influenzát megelőzni és kezelni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell influenzát megelőzni és kezelni?

Flu.jpg

Általában január-februárban köszönt be az influenzaszezon, amikor egyre többen fel sem tudnak kelni a magas láztól, az óvodák kiüresednek és a kórházakban is egyre gyakoribb lesz a látogatási tilalom. Az oltásnak és pár tippnek köszönhetően az influenza megelőzhető, de ha mégis elkapnánk, akkor is megvannak a bevált módszerek, amivel legyűrhetjük a betegséget.

[szerkesztés] Lépések

 1. Megelőzés:
  1. Aludjunk minden éjjel legalább 7-8 órát, hogy szervezetünknek kellő ideje legyen a regenerálódásra, növelve ezzel az immunitásunkat!
  2. Igyunk napi 2-3 liter folyadékot, ennek legalább a fele legyen tiszta víz, amely segít szervezetünk „tisztán tartásában”!
  3. Táplálkozzunk egészségesen, mivel a kiegyensúlyozott étrend megerősíti, táplálja a szervezetünket így fel tudja venni a harcot a fertőzésekkel szemben! Teljes értékű gabonákkal, zöldségekkel és vitaminban gazdag gyümölcsökkel érhetjük el mindezt leginkább, például naranccsal és egyéb idénygyümölcsökkel, melynek ilyenkor is magas a vitamintartalma. Megfelelő mennyiségű probiotikummal, erősíteni tudjuk az immunrendszerünket és egy felmérés szerint gyorsabban is gyógyulunk!
  4. Támogassuk az immunrendszert rendszeres, kíméletes mozgással! Ez javítja a vérkeringést és segíti a regenerációt, így ellenállóbbá teszi szervezetünket.
  5. Ügyeljünk jobban a higiéniára! Napközben sokkal gyakrabban mossunk kezet pl. tömegközlekedés után!
 2. Kezelés - ha mégis elkaptuk volna az influenzát:
  1. A legfontosabb mindig a láz csillapítása, elsősorban gyógyszerrel, de ha a beadható mennyiség nem viszi le eléggé a lázunkat, akkor hideg vizes borogatással és hűtőfürdővel. (Gyermekeknek ne adjunk aszpirint, mert az súlyos szövődményeket okozhat!) A hűtőfürdő alkalmazásakor először meleg vízzel kezdjük, majd ehhez adagoljuk folyamatosan a hideg vizet, amíg a víz szobahőmérsékletű nem lesz vagy még annál kicsit hidegebb. Ebben a test ellazul, hőmérséklete csökken. Néhány percig maradjunk a vízben, de ha nagyon vacogni kezdünk, szálljunk ki!
  2. Gondoskodjunk a folyadékpótlásról! A lázzal sokat párologtatunk, illetve az influenza gyakran jár együtt hasmenéssel is, ezért a folyadékbevitelre különösen oda kell figyelni. A legjobb a mézes vagy cukros, citromos tea (gyümölcs vagy hársfavirág tea). A teában bevitt cukormennyiség az étvágytalanság miatti energiaveszteséget is segít pótolni.
  3. Próbáljuk meg megszüntetni az orrdugulást! Az orrcseppek mellett hasznos, ha kipróbáljuk az eukaliptuszt is, mint természetes gyógymódot! Egy nedves kendőre csepegtessünk néhány csepp eukaliptusz vagy fenyő olajat, majd ezt tegyük az orrunkhoz, mivel ezek megkönnyítik a légzést!
  4. Mi segít a torokfájáson? Egy kiskanál méz enyhíti a torokfájdalmat és a száraz köhögést.
  5. Növeljük a C-vitamin bevitelt! A vitaminok nem csak a megelőzésben, de a gyógyulásban is nagyon fontos szerepet játszanak, ezért mind természetes (gyümölcs), mind mesterséges (tabletta) formában növeljük a C-vitamin-bevitelt a szervezetünkbe!
  6. Fontos az ágynyugalom és a pihenés, hogy megbirkózzunk a betegséggel!

[szerkesztés] Tippek

 • A legjobb, ha időben beadatjuk magunknak a védőoltást, megelőzve ezzel annak esélyét, hogy elkapjuk az influenzát! Ezzel kapcsolatban a háziorvoshoz kell fordulni!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Sok gyümölcs
 • Eukaliptusz
 • Méz
 • Gyümölcsös vagy hársfatea

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Amint az influenza első komoly jeleit érzékeljük, azonnal forduljunk orvoshoz, és az általa előírt kezelést pontról-pontra kövessük, mivel az influenza súlyos szövődményekkel (tüdőgyulladás, agyvelő-gyulladás) is járhat, ha nem kezelik időben megfelelőképpen!
 • A gyerekekre még inkább veszélyes az influenza, ezért velük azonnal orvoshoz kell fordulni az első gyanús tünetekkel!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, BoglarkaS, Hogyankell, JViki