Lázat csillapítani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell lázat csillapítani?

Laz.jpg

Ha a testhőmérsékleted 38°C fok fölé emelkedett, akkor bizony lázas vagy. Ez nem csak gyengeséggel és rossz közérzettel jár, de arra is figyelmeztet, hogy valami nincs rendben veled. A teljes gyógyuláshoz járj utána, hogy mi okozza a lázat, ugyanakkor fontos az is, hogy a tüneteket szűntesd meg! Ez a cikk ebben segít.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hűtőfürdő: Fontos, hogy ne hideg vizes fürdőt vegyél, hanem hűvöset. A hideg víz ugyanis összehúzza a bőrereket, így nem tudsz hőt leadni. Kb. 32°C-os vizet engedj a kádba, ülj bele, majd fokozatosan hűtsd le! Hideg vizes fürdő helyett vizes lepedőbe is csavarhatod a testedet (ez az úgynevezett Priznic). Nedvesítsd be egy fürdőlepedő egyik felét, majd a levegőben megforgatva hűtsd le! Ezután a vizes felébe csavard be a testedet! A lepedőt 5-10 percenként érdemes újra lehűteni. 3-5 alkalomnál ne ismételd meg többször, így elkerülheted a tüdőgyulladást!
 2. Pótold a folyadékveszteséget! A láz jellemzően verejtékezéssel jár együtt, a szervezetünk ugyanis így védekezik a túlmelegedés ellen. Ha azonban nagy a folyadékveszteség, csökken a verejtékezés, és így a szervezetünk hűtése is. Ezért fontos, hogy a folyadékveszteséget azonnal pótold. Legjobb, ha vizet vagy herbateát iszol, ami se nem túl meleg, se nem túl hideg. Ezen kívül a tápanyagokban gazdag cékla- vagy répalé is jó választás.
 3. Lázcsillapítás növényi hatóanyagokkal: Több növény is tartalmaz lázcsillapító anyagokat. A fehér fűz kérgében például az aszpirinben is megtalálható szalicilátokban gazdag, ezt teaként érdemes meginnod. Ha érzékeny vagy erre a hatóanyagra, fekete bodzát is fogyaszthatsz, amely szintén lázcsillapító hatású!
 4. Csodatevő teák: Bármilyen teát is iszol, az segít, de két olyan keveréket ajánlok a figyelmedbe, ami egyenesen csodát tehet.
  1. Kakukkfű, hársfavirág és kamilla: A keveréket – amely egyenlő arányban tartalmazza a hozzávalókat – forrázd le, 5 percig hagyd állni, majd szűrd le!
  2. Akácvirág, bodzavirág, hársvirág, édesgyökér, kamilla, vidrafű: A keverékből készült teát mézzel és citrommal ízesítve, melegen fogyaszd naponta többször!
 5. Lázcsillapító gyógyszerek: A természetes módszerek mellett gyógyszeres kezeléssel is érdemes megpróbálkozni. A különböző tabletták más-más hatóanyagot tartalmaznak. Ha bizonyos szerekre érzékeny vagy, akkor különösen fontos, hogy odafigyelj erre!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a lázad ezektől a módszerektől sem megy lejjebb, és másnap is rosszul érzed magad, fordulj orvoshoz! A láz ugyanis csak tünet, nem maga a probléma!
 • Viselj könnyű, vékony pizsamát vagy hálóinget, hogy a bőrfelületen keresztüli hőleadásnak ne legyen akadálya. Ugyanígy könnyű paplannal takarózz!
 • Régi erdélyi módszer a láz ellen: Magas láz esetén fogjunk néhány nyers burgonyát, reszeljük le és kössük a talpunkra, majd a lábunkat jól takarjuk be. Rövid időn belül lehúzza a lázat, akkor is, ha már a gyógyszerek nem segítenek. Mikor levesszük a burgonyát, ne lepődjünk meg, forró lesz és szinte teljesen száraz. Lábunk alá tegyünk nejlonzacskót, régi törölközőt, mert a krumplifoltot nehéz eltávolítani.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Amíg hűtőfürdőt veszel, vagy nedves lepedőbe csavarod magad, ne nyiss ablakot!
 • Ha hűtőfürdőt veszel, ne ülj sokáig a hideg vízben!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hűvös fürdő
 • Fürdőlepedő
 • Herbatea
 • Fehér fűz kérgéből tea
 • Fekete bodza
 • Kakukkfűből, hársvirágból és kamillából főzött tea
 • Akácvirágból, bodzavirágból, hársvirágból, édesgyökérből, kamillából és vidrafűből főzött tea

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell, Kiscsillag