Hűvöset csinálni otthon

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell hűvöset csinálni otthon?

Hogyan-kell-lehuteni-a-lakast-hk.png

Sajnos a nagy nyári melegben előfordulhat, hogy lakásunk estére 30 fokra hevül, ami szinte lehetetlenné teszi a nyugodt és békés alvást is. Szerencsére azonban számos lehetőségünk adódik arra, hogy lehűtsük otthonunkat, vagy legalább hűsítő fuvallatokat varázsoljunk a lakásba, most ezeket vesszük sorra.

[szerkesztés] Lépések

 1. Klíma, a biztos megoldás: Ha biztosra akarunk menni, akkor mindenképpen valamilyen klímában, lehetőség szerint: splitklímában gondolkodjunk! Ma már ráadásul kizárólag inverteres változat kapható, amelyből létezik olyan típus is, ami a hűtés mellett képes a hideg téli hónapok során önállóan ellátni a kívánt helyiség fűtését is. Az igazán korszerű megoldások akár WIFI-modullal is bővíthetők, amelynek segítségével a klíma távolról ki- és bekapcsolható, valamint a kívánt hőmérséklet a hazaérkezés előtt előre beállítható. Habár az otthonban elvárt hűvöset varázsoló klíma az egyik legköltségesebb megoldás, ugyanakkor ettől remélhetjük a legjobb eredményt is. A klíma kiválasztásáról itt, míg a splitklímával kapcsolatos fontos tudnivalókról itt írtunk bővebben.
 2. Mobil klíma, a mozgatható hideg: A mobil klíma vitathatatlan előnye, hogy önállóan és gyorsan üzembe helyezhető készülék, így nem kell a beszereléssel foglalkozni és arra külön pénzt költeni. A mozgatható „hűvösítőnél” tulajdonképpen csak egy fontos feladatunk van, mégpedig a meleg levegő kifújására szolgáló csövet a kültérbe juttatni. Ezt a megoldást leginkább olyan ingatlanokban célszerű alkalmazni, ahol nem éri meg a klíma beszerelése, így pl. albérletekben, nyaralókban. Mivel a splitklímával szemben a mobil változat minden részegysége a beltérben „dolgozik”, mindenképpen figyeljünk oda a minél alacsonyabb zajszintre, illetve az éjszakai funkció meglétére.
 3. Léghűtő, hűvös szellő kedvező áron: A léghűtő készülék léghűtést biztosít a forró nyári napokon. Az állítható lamelláknak köszönhetően a levegőt nagy területen képes elosztani. A beépített víztartálynak köszönhetően kellemes, hűsítő levegőt teremt a helyiségben. A vízszint ellenőrzését ezekben az eszközökben általában szintjelző segíti. Az integrált időzítőnek köszönhetően a készülék a megadott időpontban automatikusan kikapcsol. A 3 sebességfokozat és az egyéb funkciók a készüléken vagy a mellékelt távirányítóval könnyedén beállíthatók. A léghűtő berendezés azok számára jó választás, akik alacsony költség mellett szeretnének némiképp hűvösebb otthont a nyári napokban, azonban ezekről a megoldásokról azt is érdemes tudni, hogy hatásfokuk elmarad a klímáétól.
 4. Ventilátorok: A ventilátorok tulajdonképpen nem hűtenek, hiszen mindössze az álló levegőt mozgatják meg, ennek köszönhetően azonban mégis képesek a felhevült test felületét lehűteni. Jellemzően többféle ventilátor közül választhatunk.
  • A mennyezeti ventilátor a helyiség levegőjét keverve segít megteremteni a kellemes hőérzetet, ami sokaknak optimálisabb lehet, mint a klímás hűtés vagy a különféle álló- és asztali ventilátorok által keltett, intenzívebb légáram. Vásárlásnál érdemes olyan ventilátort választani, amely mindkét irányba működtethető, az ilyen készülék segítségével nyáron akár 10 °C-kal csökkenthető a szoba hőmérséklete, télen pedig – a meleg „letolása révén” – hozzájárul a fűtési költség csökkentéséhez.
  • Asztali ventilátorok: Az asztali ventilátorok általában dönthető és oszcilláló (jobbra-balra történő váltakozó mozgás) funkcióval rendelkeznek. Mindenképpen olyan eszközt válasszunk, amelynek sebessége legalább 2, de inkább 3 fokozatban állítható, így a légmennyiség igény szerint szabályozható! Ezek a megoldások ideális választásnak tekinthetők irodába, lakásba vagy fedett teraszra.
  • Állóventilátorok: Az állóventilátorok az asztali ventilátorokhoz hasonló funkciókkal bírnak, a lényeges különbség abban mutatkozik meg, hogy ezek az eszközök bárhol elhelyezhetők, magasságuk pedig könnyedén állítható.

[szerkesztés] Tippek

 • Akármelyik megoldásra is essen a választásunk, mindenképpen figyeljünk oda az adott eszköz zajszintjére és várható fogyasztására! Apró eltérések sokat jelenthetnek a lakás csöndesebb és gazdaságosabb lehűtése kapcsán.
 • Soha ne feledkezz meg a készülékek karbantartásáról sem, olvasd el az adott eszköz használati útmutatóját, amelyben a szükséges karbantartási teendőkről tudhatsz meg többet!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Villanyszerelő, klímaszerelő szakember
 • Klíma esetében megelőző számítások, méretezési terv
 • Klímatelepítési tanúsítvány kitöltése a vásárlás helyszínén

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kizárólag olyan klímát, illetve ventilátort vásároljunk, amelyek megbízható forrásból származnak és rendelkeznek garanciával!
 • A klímahibák szinte minden esetben a nem megfelelő beszerelés miatt alakulnak ki. Nem megfelelő telepítéskor nemcsak a jövőbeni hibák mennyiségét sokszorozod, de a garanciát is elveszítheted! Szerencsére minden klímaszerelőnek regisztrálnia kell magát a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál (NKVH).

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell