Klímát választani

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell klímát választani?

Klima-bauhaus-web.jpg

Itt a nyár és a kánikula, odakint a nap százezer fokra melegíti a levegőt, és a házban is lassan felforrósodik a lábunk alatt padló. A megoldás egyértelmű: kell egy klíma! De nem elég csak lekapni az első gépet a polcról a szakáruházban, akármennyire is sürget minket a szaunává vált szoba, gondoljuk át a lehetőségeinket, és válasszunk megfelelően!


[szerkesztés] Lépések

 1. Sokféle készülék közül válogathatunk, de van néhány alapelv, amire érdemes mindig odafigyelni. Először is, mindenképpen tartós berendezést válasszunk, ebben segít a garancia: csak olyan berendezésekkel érdemes szemezgetni, amelyek legalább három éves garanciával rendelkeznek, mert ez is mutatja a minőségüket! Az üzemeltetése minél olcsóbb, annál jobb, és ha már beruházunk egy ilyen gépre, érdemes olyat venni, amelyik fűteni is tud télen. A légtisztító funkció pedig már csak hab a tortán.
 2. Nem másodlagos szempont a zajszint! Mindenkinél egyénileg változik, hogy milyen fajta és milyen szintű zaj idegesíti, és mit hajlandó elviselni. Ez az a pont, ahol nem tudunk meg sokat a gyártó leírásából. Emiatt érdemes olyan helyen körbenézni, ahol kiállítási darabok is vannak, és kipróbálhatjuk, melyik típust látnánk szívesen a szobánkban.
 3. Térjünk rá a kényelmünket nyáron megmentő gépek fajtáira! A legegyszerűbb forma a monoblokkos megoldás. Ez annyit jelent, hogy az egész klíma egy készülékben található. Nagy előnyük, hogy nem kell csővezetéket építenünk a falba, ezért bárhová elhelyezhetjük a lakáson belül. Relatíve kisebb a teljesítményük, ezért alapvetően kisebb helyiségekbe vagy pár ember kényelmének megteremtésére ajánlott. Panellakásokba, kis szobás házakba ideális megoldás.
 4. Sokkal elterjedtebb az úgynevezett splitklíma: ez annyit jelent, hogy nem egy, hanem két egységből áll a berendezés, egy kültéri és egy beltéri részből. A beltéri egység felveszi a szoba hőjét, azt a csővezetéken keresztül kivezeti a kültéri egységhez, ami leadja a hőt. A beltéri egységek több fajtája is rendelkezésünkre áll: a klasszikus megoldást „oldalfali” készülék néven találhatjuk meg a kereskedőknél, ahol a gépet függőlegesen a falra helyezik. Emellett létezik egy parapetnek hívott megoldás is, ebben az esetben az ablak alá helyezzük a készüléket, mint egy radiátort, és azokat, amiket a mennyezeten helyezünk el, vízszintes helyzetben. A kazettás megoldást azoknak találták ki, akik szeretik az elegáns és letisztult tereket: ilyenkor a gépet egy gipszkartonból készült álmennyezet felett találjuk meg, és csak az alsó védőlemez látszik a plafonon.
 5. A splitklímáknak van még egy különlegességük: egy kültéri egységhez nemcsak egy, hanem egyszerre két-három beltéri egységet is rendelhetünk. Ez főleg a nagyméretű tereknél előnyös, ahol sok ember dolgozik, például nagy irodákban. Vagy a lakások különböző helyiségeit is klimatizálhatjuk vele.
 6. Az eddig ismertetett klímák mind léghűtéses rendszert használnak, ám nem ez az egyetlen megoldás a problémánkra. A vízhűtéses berendezéseknél a kültéri egység nem levegőt, hanem vizet használ, amit felmelegít vagy lehűt, majd egy csőrendszeren keresztül ezt a vizet vezeti a falakba vagy a padlóba. Aki nem szeretne plusz csöveket a lakásába, annak olyan beltéri egységeket ajánlhatunk, amelyekben a víz lehűti vagy felmelegíti a levegőt, és azt fújja ki a térbe.
 7. Szenteljünk pár sort a kompresszornak is, ami a gép szíve és lelke: alapvetően befolyásolja a berendezés élettartamát és fogyasztását is. A szakáruházak kínálatában már csak kizárólag inverteres készülékeket találhatunk. Ezek a terhelés mértéke szerint állítják be a teljesítményt, a terhelés mértékétől függően. Egy érzékelő figyeli a szoba hőmérsékletét, és amikor az eltér az általunk előre beállított hőmérséklettől, a kellő mértékben aktivizálja a gépet. Ez azt jelenti, hogy a klíma folyamatosan az adott pillanatban legmegfelelőbb hatásfokkal működik, így soha nem dolgozik feleslegesen.
 8. Ezek után még egy döntést meg kell hoznunk, ami nagyban befolyásolja majd a kényelmünket: milyen távirányítót használjunk? Két lehetőség közül választhatunk, vehetünk infra-, illetve rádióvezérlésűt vagy kábelesen bekötött panelt, ennek modernebb formája a rádiós, de falba szerelhető szerkentyű. Ha az előbbit választjuk, mindenhova magunkkal cipelhetjük, és mindig kéznél lesz. Az utóbbinál viszont nem áll fenn az a veszély, hogy elhagyjuk vagy eltörjük a készüléket, aminek bekövetkezte után egészen addig nem tudjuk majd használni a klímát, amíg újat nem szerzünk.
 9. A beszerelés talán a legfontosabb pont egy klíma életében: a hibák 99%-a a nem megfelelő beszerelés miatt alakul ki, és csupán 1%-a származik a gép tökéletlenségéből. Nem megfelelő telepítéskor nemcsak a jövőbeni hibák mennyiségét sokszorozzuk, de a garanciát is elveszíthetjük! Szerencsére az új szabályzat szerint minden klímaszerelőnek regisztrálnia kell a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál (NKVH), és minden klímaszerelésnél köteles kiadni egy végfelhasználói tanúsítványt. Ezzel igazolja, hogy képesített vállalkozóként jogosult a készülék telepítésére, emellett a telepítés minőségéért is felelősséget vállal, ezért minden szakember munkája jól visszakövethető és ellenőrizhető. A szakáruházak csak ilyen alvállalkozóval dolgoznak, ezért a klíma megvásárlásakor szakszerű segítséget kapunk és a megvásárlás után nyugodtan rájuk bízhatjuk a telepítést is.

[szerkesztés] Tippek

 • Jó alaposan gondoljuk át, hova tesszük a klímát (a mobil klímák kivételével). Nem megfelelő elhelyezéskor gondot okozhat a huzat, a zaj és az is, ha a klíma nem képes az egész teret elárasztani hűs levegővel.
 • Nagyobb vagy összetett tereknél ne is próbáljuk meg egy készülékkel megoldani a problémát, mert a távolabb levő embereknek még akkor is melegük lesz, amikor a közelebb elhelyezkedők már sálban és sapkában ülnek.
 • Csak olyan klímaszerelővel telepíttessük a gépünket, aki szerepel az NKVH adatbázisában. Jó, ha vásárlásra nálunk van az úgynevezett „Telepítési Tanúsítvány”! Aki nem rendelkezik klímaszerelő ismerőssel, ne aggódjon, hiszen a szakáruházak is tudnak ajánlani megfelelő képesítéssel rendelkező szakembert. Egyszerűen annyi a dolgunk, hogy a klíma mellé telepítéshez is kérünk segítséget a szakáruházban.
 • Jól tesszük, ha évente elvégeztetjük a karbantartást a gépen, ezzel hosszabbíthatunk az élettartamán és a garanciát sem veszítjük el.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Klímaszerelő


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A klímahibák 99%-a a nem megfelelő beszerelés miatt alakul ki, ezért válasszunk minden esetben tapasztalt, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrációval rendelkező szakembert.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell