Befektetni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell befektetni?

Hogyan-kell-befektetni.jpg

A befektetés kapcsán nagyon sok lehetőség áll rendelkezésre, a befektetés folyamata pedig több lépésből áll és alapvető ismereteket igényel a pénzügyi termékekről és a befektetési stratégiákról. Ahhoz tehát, hogy jó befektetési döntést tudjunk hozni, a választott terület komoly ismeretére van szükség. Ebben a cikkünkben általánosan használható segítséget szeretnénk nyújtani mindazoknak, akik valamilyen befektetésen gondolkodnak. Íme egy általános útmutató ahhoz, hogyan kell befektetni!

[szerkesztés] Lépések

 1. Határozd meg a céljaidat és a kockázatvállalási hajlandóságodat. A befektetés céljai között szerepelhet a nyugdíj, a gyermekek oktatása, vagy akár egy nagyobb vásárlás, mint például egy ház. A kockázatvállalási hajlandóság meghatározása abban segít, hogy konkrétan meghatározd a számodra szimpatikus befektetési formát. A kockázatvállalási hajlandóságát az alábbi tényezők alapján lehet meghatározni:
  • Befektetési cél: Mielőtt befektetnél, gondold át, mi a célod a befektetéssel. Például, ha hosszú távú megtakarítást szeretnél felhalmozni nyugdíjra, akkor nagyobb kockázatot vállalhatsz, mint ha csak rövid távú céljaid vannak.
  • Időhorizont: Az idő, amennyi áll rendelkezésre a befektetési cél eléréséhez, befolyásolja a kockázatvállalási hajlandóságodat. Ha hosszabb idő áll rendelkezésre, akkor valószínűbb, hogy vállalhatsz nagyobb kockázatot.
  • Pénzügyi helyzet: Vedd figyelembe saját pénzügyi helyzetedet és tartalékaidat. Ha rendelkezel elegendő tartalékkal és stabil jövedelemmel, akkor nagyobb kockázatot vállalhatsz.
  • Kor: Az életkornak is szerepe van a kockázatvállalási hajlandóságod meghatározásában. Fiatalabb korban általában nagyobb kockázatot vállalhatsz, mivel hosszabb idő áll rendelkezésre a befektetési cél eléréséhez.
  • Tapasztalat és ismeretek: Ha már rendelkezel befektetési tapasztalattal és ismeretekkel, akkor valószínűleg nagyobb kockázatot vállalhatsz.
 2. Készíts egy költségvetést. A befektetéshez először biztosítani kell a tőkét. Készíts egy költségvetést, amelyben figyelembe veszed a jövedelmet és a kiadásokat, majd döntsd el, hogy mennyit tudsz félretenni befektetésre.
 3. Gyűjts információt a különböző befektetési lehetőségekről. Az alapvető befektetési eszközök közé tartoznak a részvények, kötvények, befektetési alapok, indexalapok és az ingatlanok. Kutatás és tanulás révén válassz olyan befektetési lehetőségeket, amelyek megfelelnek a céljaidnak és kockázatvállalási hajlandóságodnak.
 4. Válassz egy befektetési platformot vagy brókert. A befektetési platformok és brókerek segítenek a befektetési tranzakciók lebonyolításában. Válassz olyan platformot vagy brókert, amely megfelel az igényeidnek, például alacsony költségek, jó ügyfélszolgálat és a kívánt befektetési eszközök hozzáférhetősége.
 5. Kezd el a befektetést a kiválasztott eszközökben. Vásárolj részvényeket, kötvényeket, vagy bármilyen más befektetési eszközt a kiválasztott platformon vagy brókeren keresztül. A befektetés megkezdésekor fontolóra veheted a különböző befektetési stratégiákat, például a kockázat diverzifikálását, amelynek célja a kockázat csökkentése a befektetések széles elosztásával.
 6. Kövesd nyomon a befektetéseidet és értékeld azok teljesítményét. Rendszeresen ellenőrizd a befektetéseid értékét, hogy tudd, azok hogyan teljesítenek. Ha szükséges, végezz korrekciókat a portfóliódban a céljaidhoz és kockázatvállalási képességedhez igazodva.
 7. Hosszú távon gondolkodj és ne aggódj a rövid távú piaci ingadozások miatt. A befektetés hosszú távú folyamat, és a piaci ingadozások normálisak.
 8. Folyamatosan frissítsd a befektetési lehetőségekkel kapcsolatos tudásodat. A befektetés világában folyamatosan változnak a lehetőségek és a piaci körülmények, ezért fontos, hogy folyamatosan képezd magad, hogy a legjobb döntéseket hozd.

[szerkesztés] Tippek

 • Ne fektess be olyan termékbe vagy vállalatba, amelyet nem értesz, illetve nem ismersz teljes mértékben. Alaposan tanulmányozd a befektetési lehetőségeket, mielőtt döntést hozol.
 • Az érzelmeidtől függetlenül hozz befektetési döntéseket. Kerüld el a pánikszerű vásárlást vagy eladást, próbáld meg higgadtan, racionálisan mérlegelni a lehetőségeket.
 • Ne tedd minden pénzedet egyetlen befektetési formába. A diverzifikáció, vagyis a befektetések megosztása különböző eszközosztályok és/vagy formák között jelentősen csökkentheti a kockázatot.
 • Légy tisztában azzal, hogy a befektetés bizonyos kockázatokkal jár, és nem minden befektetés fog nyereséget hozni. Fontos, hogy készülj fel a lehetséges veszteségekre is.
 • Ne feledkezz meg az adókról és a tranzakciós költségekről, amikor a befektetéseidet értékeled. Ezek befolyásolhatják a tényleges hozamot és a befektetési stratégiádat.
 • Ha bizonytalan vagy a befektetéssel kapcsolatban, vagy további tanácsra van szükséged, fordulj befektetési tanácsadóhoz, aki segíthet abban, hogy a lehető legjobb döntéseket hozd.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Tőke, vagyis befektethető pénz
 • Befektetési számla: A befektetési számla lehetővé teszi, hogy ezen keresztül pénzügyi befektetéseket hajts végre, pl. értékpapírokat, részvényeket, kötvényeket vásárolj.
 • Befektetési tanácsadó vagy pénzügyi tervező: Egy szakember, aki segít a befektetési céljaid megvalósításában és tanácsot ad a különböző befektetési lehetőségekkel kapcsolatban.
 • Befektetési könyvek és források: Olyan könyvek és online források, amelyek segítségével többet megtudhatsz a befektetésről és a különböző befektetési stratégiákról.
 • Türelem és fegyelem: A sikeres befektetéshez türelemre és fegyelmezettségre van szükség, hogy hosszú távú befektetési stratégiát követhess és ne engedd, hogy az érzelmeid befolyásolják a döntéseidet.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne fektess be több pénzt, mint amennyit megengedhetsz magadnak veszíteni. A befektetés olykor nagyon kockázatos is lehet, a legtöbb befektetési forma esetén nincs garancia a biztos nyereségre.
 • Alaposan vizsgáld meg a befektetési lehetőségeket, mielőtt döntést hozol. A rosszul megalapozott döntések pénzügyi veszteségekhez vezethetnek.
 • Ne fektess be olyan termékekbe vagy vállalatokba, amelyeket nem értesz teljesen. A befektetési ismeretek hiánya hosszú távon pénzügyi veszteségekhez vezethet.
 • Ne hagyatkozz kizárólag a barátok, család vagy ismerősök ajánlásaira befektetési döntéseknél. Mindig végezz saját kutatást és konzultálj szakértővel, ha szükséges.
 • Ha egy befektetés túl jól hangzik, vagyis irreálisan nagy hozammal kecsegtet, akkor az mindig gyanús. Vagyis ha valami túl jónak tűnik, hogy igaz legyen, valószínűleg az is.
 • Ne engedd, hogy az érzelmeid befolyásolják a befektetési döntéseidet. A piaci hirtelen változásai miatt könnyen pánikba eshetünk, ami rossz döntésekhez vezethet. Maradj nyugodt és kövesd a hosszú távú befektetési stratégiádat.
 • Ne feledd, hogy a múltbeli teljesítmény nem garantálja a jövőbeli eredményeket. Bár a múltbeli eredmények hasznosak lehetnek a befektetési döntések meghozatalában, ne feledd, hogy a piaci körülmények és a vállalatok teljesítménye változhat.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

 • Investopedia - Pénzügyi és befektetési fogalmak, útmutatók, és tanácsok.
 • Bogleheads - A passzív befektetési stratégiák és az indexkövető alapok híveinek közössége.
 • Morningstar - Befektetési alapok és egyéb eszközök értékelése, valamint pénzügyi hírek és elemzések.

Az oldal szerzői

Hogyankell