Babát öltöztetni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell babát öltöztetni?

Hogyan-kell-babat-oltoztetni.jpg

A baba öltöztetése lehet néha kihívás, különösen, ha ez az első babád. Az alábbiakban bemutatunk egy egyszerűen követhető leírást, amely lépésről-lépésre segít abban, hogyan öltöztess babát helyesen és biztonságosan.

[szerkesztés] Lépések

 1. Győződj meg arról, hogy a baba biztonságos helyen van. Ha a baba még nem tud önállóan fordulni vagy mozogni, akkor egy babapelenkázó asztalon vagy az ágyon is öltöztetheted, de mindig legyél közel, hogy meg tudd őt védeni a leeséstől.
 2. Ruha kiválasztása: Válaszd ki a ruhákat az időjárásnak és a baba komfortjának megfelelően. Ne öltöztesd túl a babát, mert könnyen felmelegedhetnek, de győződj meg róla, hogy elegendő ruhája van ahhoz, hogy melegen maradjon.
 3. Gyűjtsd össze az összes szükséges ruhadarabot és kelléket: Mindenekelőtt győződj meg róla, hogy mindened megvan, amire szükséged lehet: pelenka, pelenkázó alátét, ruhák, zoknik, sapka, ha szükséges. Nem szeretnél a fél öltöztetés közben rohanni egy másik szobába egy elfelejtett ruhadarabért.
 4. Mosd meg a kezed: A baba bőre érzékeny, ezért mindig tisztítsd meg a kezed, mielőtt hozzáfogsz az öltöztetéshez.
 5. Nyugodt környezet: Tartsd a babát nyugodt, meleg helyen, ahol nem fog megfázni a ruhája nélkül. A babák gyorsan elveszítik a testhőjüket, ezért fontos, hogy gyorsan és hatékonyan öltöztesd őket.
 6. Pelenkázás: Kezd a pelenka lecserélésével. Ha a baba pelenkája tiszta, csak győződj meg róla, hogy a popsi száraz-e. Ha a pelenka nedves vagy szennyezett, cseréld ki, és töröld meg a baba fenekét, majd hagyd megszáradni.
 7. Felső ruházat: A fejét és a karjait óvatosan húzd át a ruha nyakrészén és ujjain. Vigyázz, hogy ne húzd meg túl erősen a babád karját vagy fejét.
 8. Alsó ruházat: Ha alsóneműt vagy nadrágot használsz, húzd fel a lábakon és illeszd a dereka köré. Ügyelj arra, hogy a ruha ne szorítsa a babát.
 9. Zokni, sapka, kesztyű: Ha hideg az idő, akkor mindenképpen húzz a babára vastagabb zoknit, sapkát és kesztyűt is.
 10. Ellenőrizd a komfortérzetet: Miután a baba fel van öltöztetve, figyeld és ellenőrizd, hogy kényelmes-e számára a ruha. Ha a baba izzad, akkor valószínűleg túl melege van, ezért vedd le róla az egyik ruharéteget. Ha a baba tapinsára hidegnek tűnik, adj rá egy extra réteget.
 11. Légy türelmes: A baba öltöztetése időbe telhet, különösen, ha a baba nyugtalan vagy sír. Maradj nyugodt és légy türelmes. Ha a baba túlságosan nyugtalan, próbáld meg nyugtatni, mielőtt folytatod az öltöztetést.
 12. Divatos öltöztetés: Ha szeretnéd a babát divatosan öltöztetni, olvasd el kapcsolódó hogyan kell cikkünket a baba divatos öltöztetéséről.

[szerkesztés] Tippek

 • Válassz olyan babaruhákat, amelyek könnyen fel- és levehetőek. A patentos bodyk és a rugdalózók nagyon praktikusak lehetnek.
 • Válassz puha, kényelmes anyagokat, amelyek nem irritálják a baba bőrét.
 • Mindig legyen kéznél egy extra garnitúra ruha, ha a baba összepiszkítaná magát.
 • Ha a baba sír az öltözködés során, próbáld meg elterelni a figyelmét játékkal vagy énekkel.
 • Általában a babákat úgy öltöztetik, hogy egy réteggel több van rajtuk, mint amennyit te magadon hordanál. Például, ha te pólóban vagy, akkor a babának egy vékony pulóver is kellhet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Biztonságos és kellemes hőmérsékletű hely
 • Tiszta pelenkák és pelenkázó alátét
 • Puha, kényelmes babaruhák
 • Zokni, sapka, kesztyű (hideg időben)
 • Türelem :-)

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne hagyd a babát őrizetlenül, amíg őt öltözteted, különösen magas helyen, mint egy pelenkázóasztal. Még akkor is, ha a baba még nem tud önállóan mozogni, mindig van esély arra, hogy hirtelen megmozduljon és leessen.
 • Ügyelj arra, hogy a baba ruhái ne legyenek túl szorosak a nyakánál, mert ez fulladást okozhat. A ruha nyaka legyen elég tágas ahhoz, hogy kényelmesen elférjen a baba feje.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Hogyan öltöztesd a babád? (angol) Hogyan öltöztessünk egy újszülöttet? (angol)

Az oldal szerzői

Hogyankell