A babát divatosan öltöztetni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a babát divatosan öltöztetni?

Babadivat.jpg
Az édesanyák mindig nagy gondot fordítanak a pici gyerekük öltöztetésére. Az újdonsült kismama esetleg zavarba is jöhet a sok ruhácska láttán, amelyekkel a boltokban találkozik. Mire lesz szükséged, és mire kell odafigyelni, ha összeállítod a gyerek ruhatárát? Milyen ruházkodási tanácsok bizonyulnak tévhitnek? Hogyan érheted el, hogy a babának kényelmes, hőmérsékletnek megfelelő és mindeközben divatos viseletet alakíts ki?

[szerkesztés] Lépések

 1. Óvd a pici bőrét természetes anyagokkal! Tapasztalhattad már, milyen kellemetlen érzés műszálas ruhába bújni, a kisbabának pedig még sokkal érzékenyebb a bőre, így maradj a pamutruháknál. Válassz jó minőségű, lazább és puha textileket, hogy a bébi mosolyát ne törje le a kényelmetlen, szúrós ruha, és megelőzd a bőrirritáció tüneteit az allergiás reakcióval együtt.
  Babadivat2.jpg
 2. Egyszerre ne vegyél túl sok ruhát! A születéstől fogva a kisgyerekek rohamosan nőnek, ezért gyorsan ki fogják nőni a ruhákat. Persze mindenből legyen elég, hogy ne kelljen a mosógépnek egész nap mennie, mert nincs tiszta kelengye a szekrényben. Idővel kitapasztalod, miből mennyire van szükséged.
 3. Készülj fel minden babaruha típusból! A kisbaba fehérneműje a body, vagy más néven kombidressz, és a saját dolgodat könnyíted meg, ha olyanokat szerzel be, amelyek patentja alul, a lábak között helyezkedik el. Így a pelenkázás nem lesz olyan macerás, ami a mozgékony babák esetében különösen célszerű . A nagyobbak már inkább bugyit viselnek. Továbbá szükséged lesz rugdalózóra, pólóra, pulóverre, harisnyára, nadrágra, sapkára, kabátra, sálra és babáknak való cipőre.
 4. Engedj teret a stílusnak, de ne minden áron! A stílus valójában csak
  Babadivat4.jpg
  az anyukának fontos, a kisbabát ez nem érdekli, de ha nem vagy kellően körültekintő, akár kifejezetten zavarhatja is. A ruha sehol se szorítson, de túl bő se legyen, és a fodrokkal, flitterekkel, gombokkal és a hasonló kidomborodó részletekkel is óvatosnak kell lenned. Az apró díszítéseket a baba ujjacskái könnyen leszakíthatják, és a szájába veheti őket, a kiálló elemek pedig nyomhatják fekvés és mászás közben, holott a baba kényelme élvez nagyobb prioritást. Nyugodtan válassz szép ruhákat, de előbb gondolj bele, hogy ez a babának is megfelelő-e.
 5. Legyél tekintettel a hőmérsékletre! Itt a legtöbb anyuka túlzásba esik, és a megfázástól tartva inkább túlöltözteti a gyerekét. A jó szándék dicséretes, de sajnos ez sem jó módszer. Az ember hőérzete tanult dolog, vagyis a túlöltöztetett gyerek felnőttként is fázós lesz. Elég csupán annyi ruha, amennyi a szobahőmérsékleten mért testhőjét megtartja. Amelyik ruha ezt az értéket megemeli, az már túl meleg. A testhőmérséklet ellenőrzéséhez tévesen sokan a baba orrát és kezét érintik meg, de ezek a testrészek eleve könnyebben kihűlnek. A tényleges állapotról a pici háta árulkodik leginkább, nyúlj be a ruha alá, és a tenyereddel simítsd végig a bőrét. Ezzel a technikával valós képet kapsz arról, melege van-e a picinek, fázik-e, vagy kellő mennyiségű ruha van-e rajta. Sapkát csak nagyon pici babára adj, és ellenőrizd rendszeresen, nem izzad-e alatta.
 6. Bújtasd színekbe a babát!
  Babadivat3.jpg
  Nem kell a hagyományos nézetet vallani, miszerint a kislányt rózsaszínbe, a kisfiút kékbe kell öltöztetni. A vagányabbak, vagy akik nem tudják biztosan, milyen nemű csöppség érkezik a családjukba, semleges színeket is választhatnak. Bármelyik nem képviselőjén jól áll a sárga, a zöld vagy például a homokszín. A fehér is gyönyörűen áll a kicsiknek, de készülj fel lelkileg arra, hogy könnyen folt eshet rajta evés közben, és főleg onnantól fogva koszolódhat be könnyen, amikortól a baba képes önállóan felfedezőútra indulni.
  Babadivat5.jpg
 7. Készülj fel a kúszásra, mászásra és a játékra! Ne pakold tele a szekrényt olyan ruhákkal, amelyekre vigyázni kell. A gyereknek tisztességes gyerekkor dukál, aminek része, hogy összepiszkolja magát. Ezért legyen játszós ruhája is a kicsinek, amiben szívfájdalom nélkül kivihetjük a homokozóba szórakozni. Sokan attól tartanak, hogy a földön mászástól a gyerek felfázik, de az orvos véleménye szerint a pelenka megfelelően hőszigetel. Amennyiben úgy érzed, hideg a felület, esetleg egy plusz harisnyával már biztonságban tudhatod a csemetét.
 8. Húzz cipőt a lábára! Cipőre a babának addig nincs szüksége, amíg nem tud járni. Egy csúszásmentes zokni melegen tartja a talpát addig az időpontig, amikor már körülbelül egy hónapja stabilan jár, és megszokta a kemény talajt. Amikor ehhez a mérföldkőhöz eljutott a pici, beszerezheted az első lábbelit. Az viszont fontos, hogy a fejlődés időszakában jó minőségű cipője legyen a bébinek. Ez nem azt jelenti, hogy a legdrágább márkákat kell felkutatnod. Azt viszont igen, hogy az egészséges csontozathoz és a láb fejlődési rendellenességeinek kivédéséhez olyan cipőre van szükség, ami stabilan tartja a bokát.

[szerkesztés] Tippek

 • A rendszeres levegőztetés nagyon hasznos a babának. A külső hőmérséklet és a baba testhőmérséklete közti különbség kiegyenlítésével a hőszabályzó központ egyre fejlettebb lesz, a szervezet pedig így később jobban ellenáll a hőmérséklet ingadozásának.
 • A járni nem tudó babára felhúzhatsz puha talpú cipőt a babakocsiban, de ennek csak melegítő funkciója van.
 • Amikor a kisbaba elkezd járni, vidd el egy ortopéd szakorvoshoz, hogy leellenőrizze a láb fejlődését. Ha bármi okból korrigálni kell, az ilyenkor még könnyebb feladat, és csírájában megszüntethető a probléma például egy talpbetéttel, amelyet csak egyszerűen a cipőbe kell illesztened.
 • A cipőboltban ellenőrizd le, hogy a gyerek lábujja és a cipő orra között 0,5-1 cm szabad hely legyen. Soha ne vegyél olyat, ami éppen jó a gyereknek, mert nagyon hamar szorítani fogja a lábbeli.
 • A sapka nagy valószínűséggel csak akkor lesz hosszabb távon is a gyerkőc fején, ha van rajta olyan madzag, szalag vagy bármiféle alkalmatosság, amivel rá lehet erősíteni.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • body
 • rugdalózó
 • póló
 • pulóver
 • nadrág
 • zokni
 • harisnya
 • cipő
 • sapka
 • sál
 • kabát


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A rövidebb kabátok, pólók és pulóverek hamar szabadon hagyják az izgő-mozgó gyerek derekát, ezért inkább mindig a hosszabb fazonú termékeket használd.
 • Az első cipők között ne szerepeljen gumicsizma, vászonból készült tornacipő, hátul pántos cipő, olyan szandál, ami nem támasztja kellően a bokát, és papucsot se adj a baba lábára. Ezek mellett ugyanis nagy eséllyel lesz a gyereknek bokasüllyedése vagy lúdtalpa, ráadásul sokszor fog elesni, és még a járást is nehezebben tanulja meg. A lúdtalp egyébként a csecsemőknél természetes jelenség, az izmok fejlődésével azonban el kell múlnia.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Stilago