A színeket megfelelően összeválogatni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell a színeket megfelelően összeválogatni?

szemes_nora
Az öltözködés tekintetében mondhatnánk azt az egyszerűnek tűnő szabályt, hogy színre színt, azonban ez nem minden esetben vezet jó eredményhez. Ha nem akarunk a szivárvány legkülönbözőbb színeiben harsányan pompázni, akkor érdemes néhány szabályt követni, hasznos tanácsot betartani, és így biztosan nem fog kinézetünk egy tarka-barka papagájéhoz hasonlítani.

[szerkesztés] Lépések

 1. Párosítsuk a színeket! A ruhák színeinek kiválasztásánál elsősorban nem konkrét színeket, hanem inkább különböző színárnyalatokat, illetve színhőmérsékleteket kell egymás mellé állítanunk, és eldöntenünk, hogy azok passzolnak-e egymáshoz. Nagyon sokféle szempont alapján lehet megkülönböztetni a színeket. Hőmérséklet tekintetében hideg és meleg színekről beszélhetünk, de például a fizika vagy a pszichológia területén más-más színek számítanak hidegnek és melegnek. A hajfestékek vagy éppen a divat világában viszont egy adott színnek egyaránt megkülönböztetik a hideg és a meleg változatát, amelyeknek különféle árnyalataik vannak. Ruhadarabok színeinél az a szabály, hogy hideget hideggel, meleget meleggel kell társítani, hiszen ezek több szempontból is hasonlóak.
 2. Öltözzünk monokrómba! Egy színen (például kék) belül található árnyalatok (sötétkék, világoskék, királykék, indigókék, égszínkék, türkizkék) nagyon jól összeillenek egymással, de itt is be kell tartani a hideg-meleg párosítás szabályát.
 3. Válasszuk a klasszikus párosításokat! Alappárosításnak számít a jól ismert fekete-fehér, de ilyen a fekete-fehér-piros, valamint a sötétkék-fehér, illetve a sötétkék-fehér-piros kombináció is. Továbbá a szürkét és a sötétbarnát többféle, akár vidámabb színekkel is tudjuk variálni. Ezek egyszerű színpárosítások, és szinte mindenkinek jól állnak.
 4. Próbáljuk ki a color blocking stílust! Ennek a divatirányzatnak az a lényege, hogy a színskála látszólag nagyon ellentétes színeit egyszerre viseljük magunkon. Persze ennél sem árt néhány szabályt követni.
 5. Hordjunk az évszaknak megfelelő színű ruhákat! Az évszakok szerint váltakozó természetnek meg vannak a jellegzetes színei, amelyek összhangban vannak egymással. Ezt az összhangot öltözetünkben is megteremthetjük. Tavasszal az ébredező természet színeit ölthetjük magunkra, úgy mint a világoszöldet, a sárgát, a narancssárgát, a pirosat, a lilát vagy a rózsaszínt. Nyáron a nagy meleg miatt törekedjünk a világos színekre, de természetesen nem maradhatnak el az élénk színek sem. Ősszel a telített színeket, azaz az elszáradó levelek és a télre készülő föld színeit viselhetjük magunkon, például a rozsdabarnát, a sötétbarnát, a sötétzöldet, az aranysárgát, a sötétlilát vagy a mély bordót. Télen általában sötétebb színű ruhákat hordunk, de egy-egy színesebb, de nem rikító színű darabbal feldobhatjuk öltözetünket, de itt is törekedni kell az összhangra.
 6. Figyeljünk elegáns, illetve sportos öltözékünk színeire! Elegáns viseletnél arra kell törekednünk, hogy minél kevesebb szín legyen rajtunk. Ez 3-5 színben határozható meg, de természetesen itt a kiegészítők színére is nagy hangsúlyt kell fektetni, ezeknek harmonizálni kell az aktuális öltözetünkkel. A lazább, sportosabb ruházatnál pedig bátran variálhatjuk egymással a színeket.

[szerkesztés] Tippek

 • A hozzánk illő színek meghatározásához kikérhetjük egy színstílus-tanácsadó véleményét.
 • Fontos arra törekedni, hogy minden mindennel passzoljon, de ehhez nem feltétlenül az azonos színek jelentik a megoldást. Azt kell szem előtt tartani, hogy egy-egy szín valamilyen szempontból igazodjon a többihez.
 • Ha valaki alul vékonyabb, viszont felül erősebb, akkor lehet azzal játszani, hogy felül sötétebb, alul pedig világosabb színű ruhadarabot vesz fel. A sötét optikailag karcsúsítani fogja az illető felsőtestét.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • meglévő vagy vásárolt színes ruhadarabok
 • idő és türelem a színek megfelelő kombinálásához

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Törekedjünk harmóniára a színek tekintetében!
 • Figyeljünk a színek árnyalataira! Jól ismert probléma, hogy fekete és fekete között óriási különbségek adódhatnak. Szürkés- és élénk fekete kombinálása nem szerencsés, főként, ha a két ruhadarab egyforma anyagból, például pamutból van. Ebben az esetben az eltérő anyagminőség jelenthet megoldást. Egy szürkésfekete kötött anyag már jól mutathat egy élénk fekete bőr nadrággal, tehát így már nem baj, ha a két szín néhány árnyalattal eltér egymástól. A különböző anyagokat kombinálva a fabric blocking divat szerint is öltözködhetünk.
 • Ha nagyon színes ruhát veszünk fel, akkor a kiegészítők színe legyen visszafogott!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Szemes Nóra