A color blocking divat szerint öltözködni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell a color blocking divat szerint öltözködni?

Color blocking.jpg

A color blocking a tavaszi-nyári öltözködési trendekben népszerű irányzat. Ennek a stílusnak az a lényege, hogy a szivárvány legkülönbözőbb színeibe, „szín-blokkokba” öltözünk, a semleges színektől kezdve egészen a rikító színekig. Visszafogottabb viseletnél egy adott szín árnyalatait (monokróm stílus), merészebb megjelenéshez egymástól nagyon eltérő színeket is ötvözhetünk egymással. Az alapszabály az, hogy háromnál több színt ne kombináljunk össze az öltözetünkben. Néhány módszer segítségével és némi próbálgatás után mi is megtalálhatjuk saját color blocking stílusunkat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezzünk be színes ruhadarabokat! Boltokban, használtruha-kereskedésekben vásárolhatunk, vagy a meglévőket gyűjthetjük össze a ruhásszekrényünkből, gardróbunkból.
 2. Színre színt! Többféle módszer is van arra, hogy hogyan lehet egymással megfelelőn összekombinálni a különböző színeket, árnyalatokat.
  • A legegyszerűbb módszer az, amikor alapszín(ek)hez választunk harmadik színt. A kezdők, vagy akik tartanak a feltűnő színektől, azoknak érdemes semleges alapszín(eke)t kiválasztaniuk (például: fekete, fehér, szürke, barna, drapp). Ehhez az alapszín(ek)hez harmadik színként az egyik alapszín árnyalatát kell társítaniuk (például ha fehér és barna volt az alapszínük, akkor ehhez harmadikként válasszanak bézs színt). Ebben az esetben nagyon egységes lesz az illető megjelenése. A merészebbek alapszínnek élénk színeket is választhatnak, például királykéket, fuksziát, narancssárgát vagy éppen neonszíneket, és szintén ezek egyik árnyalatát kell választaniuk harmadik színnek (például ha fukszia volt az alapszínük, akkor ahhoz lilát vagy pinket illesszenek). Aki igazi „color blockingos” megjelenést szeretne, akkor annak harmadik színként az alapszín(ek)től teljesen eltérő színt érdemes választania (például kék és zöld, rózsaszín és sárga). Utóbbi esetben nagy lesz ugyan a kontraszt a színek között, de megfelelően összeválogatva a színeket, még ilyen színáramban is harmonikus és trendi lehet a megjelenésünk.
  • A színek kiválasztásához követhetjük a rajzóráról jól ismert színkört is. Párosíthatjuk egymással a komplementer, azaz a színkörön egymással szemben elhelyezkedő színeket (például sötétkék és narancssárga). Választhatjuk az analóg, tehát a színkörön egymás mellett elhelyezkedő 2-3 színt is (például: világoskék, sötétzöld, világoszöld)
  • Az alapszínekkel, illetve keverékeikkel is próbálkozhatunk. Alapszínnek számít a piros, a sárga és a kék, és ezekhez társítjuk a keverékeiket (például ha öltözetünk alapszínei a piros és a sárga, akkor ezekhez harmadikként keveréküket illesztjük, azaz a narancssárgát, mindezzel meg is maradunk a meleg tónusoknál).
 3. Figyeljünk a kiegészítőkre is! Egy színes öltözetnél a kiegészítők lehetőleg egyszerűek és semleges színűek legyenek, hogy ne boruljon fel az összeválogatott színek harmóniája, és a hangsúly a színes ruhadarabokon maradjon. Természetesen a kiegészítő(k) színe, árnyalata igazodhat az egyik színhez, de például egy monokróm öltözetet feldobhatunk egy eltérő színű kiegészítővel.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha felöltöztünk a color blocking szabályai szerint, akkor érdemes végignéznünk magunkon tetőtől-talpig egy hosszú tükörben, így könnyen leellenőrizhetjük, hogy milyen a különböző színű ruháink, illetve kiegészítőink összhatása.
 • Ha mi nem tudjuk, vagy nem akarjuk összeválogatni a különböző színű ruhadarabokat, akkor vásárolhatunk olyan ruhákat (például: felsők, tunikák, szoknyák), amelyeket eleve sokféle színű anyagdarabokból állítottak össze.
 • Ha nem illenek stílusunkhoz a színes ruhák kavalkádja, vagy egyszerűen nem érezzük jól magunkat a color blocking szettekben, akkor próbálkozhatunk a színesebbnél színesebb kiegészítőkkel.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • sok színes ruhadarab
 • kiegészítők
 • idő és türelem


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Tartsuk be az alapszabályt! (Három, maximum négy színnél többet egyszerre ne kombináljunk össze egymással!)
 • Megfelelő színű kiegészítőket válasszunk színes öltözetünkhöz!
 • Ne felejtsük el, hogy egy vízszintes színes csík optikailag mindig szélesít! Például ha széles a csípőnk, akkor arra a részre ne kerüljön például a felsőnk egy feltűnő színű része, mert így még inkább „szem elé kerül”.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Bya