Piskótát sütni szerkesztése

Innen: Hogyankell.hu

Figyelem: Nem vagy bejelentkezve. Ha szerkesztesz, az IP-címed nyilvánosan látható lesz a laptörténetben. Ha bejelentkezel vagy regisztrálsz, a szerkesztéseid a felhasználónevedhez lesznek társítva, egyéb hasznos dolgok mellett.

A szerkesztés visszavonható. Kérlek ellenőrizd alább a változásokat, hogy valóban ezt szeretnéd-e tenni, majd kattints a lap mentése gombra a visszavonás véglegesítéséhez.
Aktuális változat A te változatod
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell piskótát sütni? ==
 
== Hogyan kell piskótát sütni? ==
  
[[Fájl:Piskota.jpg|right]]Nagyon sok süteménynek a piskóta az alapja, hiszen egyszerűen, gyorsan és olcsón elkészíthető tésztáról van szó. Bár manapság a nagyobb boltokban előre elkészített változatot is lehet kapni, a saját készítésű piskóta frissebb és finomabb, ezért kezdőknek is érdemes próbálkozni vele. Az alábbiakban a 6 tojásos változatot írjuk le, ha kevesebb vagy több piskótára van szükség, ennek megfelelően kell változtatni a hozzávalók mennyiségét.
+
Nagyon sok süteménynek a piskóta az alapja, hiszen egyszerűen, gyorsan és olcsón elkészíthető tésztáról van szó. Bár manapság a nagyobb boltokban előre elkészített változatot is lehet kapni, a saját készítésű piskóta frissebb és finomabb, ezért kezdőknek is érdemes próbálkozni vele. Az alábbiakban a 6 tojásos változatot írjuk le, ha kevesebb vagy több piskótára van szükség, ennek megfelelően kell változtatni a hozzávalók mennyiségét.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
  
# '''Szerezd be''' és készítsd elő az alábbi hozzávalókat:
+
# Szerezd be és készítsd elő az alábbi hozzávalókat:
#:* 6 tojás
+
* 6 tojás
#:* 6 evőkanál búza finomliszt
+
* 6 evőkanál búza finomliszt
#:* 6 evőkanál cukor
+
* 6 evőkanál cukor
#:* egy csipet só
+
* egy csipet só
# A piskótát előmelegített sütőben kell sütni, ezért már most '''kapcsold be a sütőt''', és állítsd 180 fokra. A tepsit kend ki vajjal vagy margarinnal, vagy béleld ki sütőpapírral.
+
# A piskótát előmelegített sütőben kell sütni, ezért már most kapcsold be a sütőt, és állítsd 180 fokra. A tepsit kend ki vajjal vagy margarinnal, vagy béleld ki sütőpapírral.
# '''Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől!''' A fehérjét célszerű egyszerre egy nagy keverőtálba folyatni, a sárgája mehet kisebb tálba is. Ügyelj rá, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem fog felverődni a hab. (Ha a sárgája megsérül a tojás feltörése közben, inkább tedd félre, vagy öntsd a többi tojássárgájához a fehérje egy részét is.)
+
# Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől! A fehérjét célszerű egyszerre egy nagy keverőtálba folyatni, a sárgája mehet kisebb tálba is. Ügyelj rá, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem fog felverődni a hab. (Ha a sárgája megsérül a tojás feltörése közben, inkább tedd félre, vagy öntsd a többi tojássárgájához a fehérje egy részét is.)
# A 6 tojásfehérjéhez '''adj egy csipet sót, majd kezdd el háztartási robotgéppel felverni'''. A fehérje először habos lesz, majd kifehéredik, de csak akkor hagyd abba a keverést, amikor már az egész keményre verődött (a tálat megbillentve az alján nem látsz folyósabb anyagot).
+
# A 6 tojásfehérjéhez adj egy csipet sót, majd kezdd el háztartási robotgéppel felverni. A fehérje először habos lesz, majd kifehéredik, de csak akkor hagyd abba a keverést, amikor már az egész keményre verődött (a tálat megbillentve az alján nem látsz folyósabb anyagot).
# Keverd tovább a habot a robotgéppel, közben '''add hozzá kanalanként a cukrot'''. (Egy kanál cukor után keverd össze a masszát, csak azután add hozzá a következőt.) Így tovább keményedik a hab.
+
# Keverd tovább a habot a robotgéppel, közben add hozzá kanalanként a cukrot. (Egy kanál cukor után keverd össze a masszát, csak azután add hozzá a következőt.) Így tovább keményedik a hab.
# Egyenként '''add hozzá a masszához a tojások sárgáját is'''. Ezek nem csak sűrítik, meg is színezik a piskótát.
+
# Egyenként add hozzá a masszához a tojások sárgáját is. Ezek nem csak sűrítik, meg is színezik a piskótát.
# Most jön a legkényesebb rész: a liszt hozzákeverése a masszához. Ezt nagyon óvatosan kell csinálni, ezért a robotgép helyett fakanalat használj. Legjobb, ha '''a lisztet kanalanként szitálod a piskótatésztába''' (ha nem akarsz a szitával bíbelődni, folyamatos kevergetés mellett kanállal szórd a tojáshab tetejére). Óvatosan, de gyorsan dolgozz!
+
# Most jön a legkényesebb rész: a liszt hozzákeverése a masszához. Ezt nagyon óvatosan kell csinálni, ezért a robotgép helyett fakanalat használj. Legjobb, ha a lisztet kanalanként szitálod a piskótatésztába (ha nem akarsz a szitával bíbelődni, folyamatos kevergetés mellett kanállal szórd a tojáshab tetejére). Óvatosan, de gyorsan dolgozz!
# Amikor már teljesen elkeverted a lisztet (a tálat megdöntve az alján, oldalán nem látsz lisztmaradékot), '''öntsd át''' a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt '''tepsibe'''. Simítsd el minél egyenesebbre, ügyelj arra, hogy a sarkokba is jusson a piskótatésztából.
+
# Amikor már teljesen elkeverted a lisztet (a tálat megdöntve az alján, oldalán nem látsz lisztmaradékot), öntsd át a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Simítsd el minél egyenesebbre, ügyelj arra, hogy a sarkokba is jusson a piskótatésztából.
# A tepsit '''tedd az előmelegített sütőbe'''. A piskóta előbb egy kicsit megkel, majd átsül. Addig hagyd a sütőben, amíg a teteje aranybarnává válik – ez általában 30 percet vesz igénybe. (Mielőtt kivennéd, szúrj bele egy hústűt, ezzel ellenőrizheted, a tészta közepe is átsült-e. Ha nyers a tészta, ráragad a tűre – ilyenkor vedd lejjebb a hőfokot, hogy ne égesd el a tészta alját, és hagyd még 5-10 percig a sütőben.)
+
# A tepsit tedd az előmelegített sütőbe. A piskóta előbb egy kicsit megkel, majd átsül. Addig hagyd a sütőben, amíg a teteje aranybarnává válik – ez általában 30 percet vesz igénybe. (Mielőtt kivennéd, szúrj bele egy hústűt, ezzel ellenőrizheted, a tészta közepe is átsült-e. Ha nyers a tészta, ráragad a tűre – ilyenkor vedd lejjebb a hőfokot, hogy ne égesd el a tészta alját, és hagyd még 5-10 percig a sütőben.)
# A '''kész piskótát vedd ki''' a sütőből, és borítsd ki egy rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A sütőpapírt már ilyenkor el lehet távolítani.
+
# A kész piskótát vedd ki a sütőből, és borítsd ki egy rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A sütőpapírt már ilyenkor el lehet távolítani.
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Ha biztosra akarsz menni, tehetsz a liszttel együtt egy kis csomag sütőport is a tésztába, így kisebb az esélye, hogy összeesik.
+
* Ha biztosra akarsz menni, tehetsz a liszttel együtt egy kis csomag sütőpapírt is a tésztába, így kisebb az esélye, hogy összeesik.
 
* Ha nem vagy biztos abban, hogy sikerül a tojás sárgájának és fehérjéjének szétválasztása, először kisebb tálak felett próbálkozz, és a már szétválasztott sárgáját és fehérjét öntsd át a keverőedénybe, illetve egy másik tálba. Így ha a harmadik-negyedik tojásnál véletlenül nem sikerül a művelet, legalább a korábbi munkád nem vész kárba.
 
* Ha nem vagy biztos abban, hogy sikerül a tojás sárgájának és fehérjéjének szétválasztása, először kisebb tálak felett próbálkozz, és a már szétválasztott sárgáját és fehérjét öntsd át a keverőedénybe, illetve egy másik tálba. Így ha a harmadik-negyedik tojásnál véletlenül nem sikerül a művelet, legalább a korábbi munkád nem vész kárba.
 
* Ha tudod, hogy lassabban dolgozol, elég a tojások szétválasztása után, a fehérje felverése előtt bekapcsolni a sütőt.
 
* Ha tudod, hogy lassabban dolgozol, elég a tojások szétválasztása után, a fehérje felverése előtt bekapcsolni a sütőt.
51. sor: 51. sor:
 
* [http://www.mindmegette.hu/a-legegyszerubb-meggyes-piskota.recept Meggyes piskóta recept]
 
* [http://www.mindmegette.hu/a-legegyszerubb-meggyes-piskota.recept Meggyes piskóta recept]
 
* [http://www.mindmegette.hu/almas-gesztenyes-piskota.recept Almás-gesztenyés piskóta]
 
* [http://www.mindmegette.hu/almas-gesztenyes-piskota.recept Almás-gesztenyés piskóta]
 
[[Kategória:Étel-ital]]
 

Vedd figyelembe, hogy a Hogyankell.hu wikin végzett összes módosítást szerkeszthetik, módosíthatják vagy eltávolíthatják más szerkesztők. Ha nem akarod, hogy az írásodat módosítsák, akkor ne küldd be.
Azt is megígéred, hogy ezt magadtól írtad, vagy egy közkincsből vagy más szabad forrásból másoltad (lásd a(z) Hogyankell.hu:Szerzői jogok lapot a részletekért). NE KÜLDJ BE JOGVÉDETT MUNKÁT ENGEDÉLY NÉLKÜL!

Kategóriák kiválasztása:

A lap szerkesztéséhez kérlek válaszolj az alábbi kérdésre (további információk):

Mégse Szerkesztési segítség (új ablakban nyílik meg)
A lap eredeti címe: „https://hogyankell.hu/Piskótát_sütni