Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Piskótát sütni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell piskótát sütni?

Piskota.jpg
Nagyon sok süteménynek a piskóta az alapja, hiszen egyszerűen, gyorsan és olcsón elkészíthető tésztáról van szó. Bár manapság a nagyobb boltokban előre elkészített változatot is lehet kapni, a saját készítésű piskóta frissebb és finomabb, ezért kezdőknek is érdemes próbálkozni vele. Az alábbiakban a 6 tojásos változatot írjuk le, ha kevesebb vagy több piskótára van szükség, ennek megfelelően kell változtatni a hozzávalók mennyiségét.

[szerkesztés] Lépések

 1. Szerezd be és készítsd elő az alábbi hozzávalókat:
  • 6 tojás
  • 6 evőkanál búza finomliszt
  • 6 evőkanál cukor
  • egy csipet só
 2. A piskótát előmelegített sütőben kell sütni, ezért már most kapcsold be a sütőt, és állítsd 180 fokra. A tepsit kend ki vajjal vagy margarinnal, vagy béleld ki sütőpapírral.
 3. Válaszd szét a tojások sárgáját a fehérjétől! A fehérjét célszerű egyszerre egy nagy keverőtálba folyatni, a sárgája mehet kisebb tálba is. Ügyelj rá, hogy egy csepp sárgája se kerüljön a fehérjébe, mert akkor nem fog felverődni a hab. (Ha a sárgája megsérül a tojás feltörése közben, inkább tedd félre, vagy öntsd a többi tojássárgájához a fehérje egy részét is.)
 4. A 6 tojásfehérjéhez adj egy csipet sót, majd kezdd el háztartási robotgéppel felverni. A fehérje először habos lesz, majd kifehéredik, de csak akkor hagyd abba a keverést, amikor már az egész keményre verődött (a tálat megbillentve az alján nem látsz folyósabb anyagot).
 5. Keverd tovább a habot a robotgéppel, közben add hozzá kanalanként a cukrot. (Egy kanál cukor után keverd össze a masszát, csak azután add hozzá a következőt.) Így tovább keményedik a hab.
 6. Egyenként add hozzá a masszához a tojások sárgáját is. Ezek nem csak sűrítik, meg is színezik a piskótát.
 7. Most jön a legkényesebb rész: a liszt hozzákeverése a masszához. Ezt nagyon óvatosan kell csinálni, ezért a robotgép helyett fakanalat használj. Legjobb, ha a lisztet kanalanként szitálod a piskótatésztába (ha nem akarsz a szitával bíbelődni, folyamatos kevergetés mellett kanállal szórd a tojáshab tetejére). Óvatosan, de gyorsan dolgozz!
 8. Amikor már teljesen elkeverted a lisztet (a tálat megdöntve az alján, oldalán nem látsz lisztmaradékot), öntsd át a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Simítsd el minél egyenesebbre, ügyelj arra, hogy a sarkokba is jusson a piskótatésztából.
 9. A tepsit tedd az előmelegített sütőbe. A piskóta előbb egy kicsit megkel, majd átsül. Addig hagyd a sütőben, amíg a teteje aranybarnává válik – ez általában 30 percet vesz igénybe. (Mielőtt kivennéd, szúrj bele egy hústűt, ezzel ellenőrizheted, a tészta közepe is átsült-e. Ha nyers a tészta, ráragad a tűre – ilyenkor vedd lejjebb a hőfokot, hogy ne égesd el a tészta alját, és hagyd még 5-10 percig a sütőben.)
 10. A kész piskótát vedd ki a sütőből, és borítsd ki egy rácsra, hogy egyenletesen hűljön ki. A sütőpapírt már ilyenkor el lehet távolítani.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha biztosra akarsz menni, tehetsz a liszttel együtt egy kis csomag sütőpapírt is a tésztába, így kisebb az esélye, hogy összeesik.
 • Ha nem vagy biztos abban, hogy sikerül a tojás sárgájának és fehérjéjének szétválasztása, először kisebb tálak felett próbálkozz, és a már szétválasztott sárgáját és fehérjét öntsd át a keverőedénybe, illetve egy másik tálba. Így ha a harmadik-negyedik tojásnál véletlenül nem sikerül a művelet, legalább a korábbi munkád nem vész kárba.
 • Ha tudod, hogy lassabban dolgozol, elég a tojások szétválasztása után, a fehérje felverése előtt bekapcsolni a sütőt.
 • A tanyasi tojásnak általában élénkebb színű a sárgája, így a belőle készített piskóta is szebb lesz. (Ha nem jutsz ki a piacra, akkor a boltokban néz meg a tojáson szereplő kódot, az első számjegy ugyanis a csirke tartási körülményeire utal. Az 1-es a tanyasi, szabad tartású, a 2-es az alternatív vagy mélyalmos tartású, míg a 3-as a ketrecben tartott tyúkok tojása.)
 • A sütőpapírok közül válassz szilikonosat, ez nem fog a tészta aljára tapadni.
 • Kakaós (barna színű) piskótát úgy készíthetsz, ha az utolsó kanál liszt helyett egy kanál kakaót teszel a tésztába.
 • Ha nem vagy még elég gyakorlott, inkább kérj segítséget a cukor és a tojássárgája adagolásánál, mert a robotgépet néha nem könnyű egy kézzel megtartani.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Amíg megy a robotgép, ne nyúlj kézzel a keverőtálba!
 • Semmiképp se add hozzá a lisztet egyben vagy nagy adagokban a masszához, mert összeesik a tojáshab, így nem emelkedik meg és nehéz, tömör állagú marad.
 • Amíg sül a piskóta, ne nyisd ki a sütő ajtaját, mert összeeshet a tészta! (Ma már a legtöbb sütőben van lámpa, próbáld ennek fényénél megfigyelni a tésztát. A kész piskóta finom illatot áraszt, ebből is meg lehet állapítani, mikor készül el.)
 • A légkeverés +10-20 fokot jelent a sütéskor, tehát ha légkeveréses sütőt használsz, maximum 160 fokra állítsd.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Hozzávalók (6 tojás, 6 evőkanál liszt, 6 evőkanál cukor, csipetnyi só)
 • Sütőpapír vagy vaj, margarin a tepsi kikenéséhez
 • Tepsi
 • Keverőtál, kisebb tálak a tojássárgájának és a hozzávalóknak
 • Robotgép, fakanál

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az elkészült piskótából már egyszerűen készíthetsz nagyszerű süteményeket, ehhez az alábbi linkeken találsz ötleteket:

Az oldal szerzői

Bya, JViki