„Mascarponét készíteni házilag” változatai közötti eltérés

Innen: Hogyankell.hu

(Hogyan kell mascarponét készíteni házilag?)
 
(2 közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== Hogyan kell mascarponét készíteni házilag? ==
 
== Hogyan kell mascarponét készíteni házilag? ==
  
[[Fájl:Mascarpone.JPG|right|250px]]A mascarpone tulajdonképpen tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajt. Inkább egy sajtféleség, mert ízre mégis tejszín zamatú krémre hasonlít. Rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert alapja, például tiramisu vagy a klasszikus sajttorta fontos összetevője. A tejsavót általában valamilyen ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a tejzsírtól. A citromsav hozzáadása miatt egy kicsit savanyú lesz a tejszín, így igazából tejföl is lehetne az alapja. Ugyanis leegyszerűsítve a tejföl egy már savanyított tejszín. Ezt a gondolatmenetet megtartva így kétféle módon is elkészíthető házilag a mascarpone. Az egyiknek az alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiknak pedig egy nagy pohár tejföl.
+
[[Fájl:Mascarpone.JPG|right|250px]]A mascarpone tulajdonképpen a tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajtféle, mely rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert – pl. a tiramisu vagy a klasszikus sajttorta – alapja. A tejsavót általában egy ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a zsírtól, ám a citromsav miatt kissé savanyú lesz a tejszín. Mivel a tejföl önmagában is egy savanyított tejszín, akár az is lehetne a mascarpone alapja. Gondolatmenetünket megtartva kétféle módot mutatunk elkészítésére: az egyik alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiké pedig egy nagy pohár tejföl lesz.
  
 
== Lépések ==
 
== Lépések ==
9. sor: 9. sor:
 
# '''Tedd fel főni a tejszínt!'''
 
# '''Tedd fel főni a tejszínt!'''
 
# '''Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig!''' Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd!
 
# '''Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig!''' Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd!
# Ezután emeld le a tűzről, és keverd hozzá a frissen facsart citromlevet!
+
# '''Ezután emeld le a tűzről, és keverd hozzá a frissen facsart citromlevet!'''
 
# '''Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!'''
 
# '''Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!'''
# Ezután hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre!
+
# '''Ezután hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre!'''
 
# '''Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!'''
 
# '''Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!'''
 
# '''Öntsd bele a tejszínt!'''
 
# '''Öntsd bele a tejszínt!'''
17. sor: 17. sor:
 
# '''Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!'''
 
# '''Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!'''
 
# '''Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe!''' Hűtve két hétig is eláll.
 
# '''Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe!''' Hűtve két hétig is eláll.
 +
  
 
=== Tejfől alapú mascarpone ===
 
=== Tejfől alapú mascarpone ===
22. sor: 23. sor:
 
# '''Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!'''
 
# '''Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!'''
 
# '''Öntsd bele a tejfölt!'''
 
# '''Öntsd bele a tejfölt!'''
# '''Tárold hűvös helyen, legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!'''
+
# '''Tárold hűvös helyen legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!'''
 
 
  
 
== Tippek ==
 
== Tippek ==
  
* Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg csak elkezd gyöngyözni a teteje.
+
* Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg elkezd gyöngyözni a teteje.
 
* A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb.
 
* A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb.
 
* A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín!
 
* A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín!

A lap jelenlegi, 2014. november 19., 11:43-kori változata

[szerkesztés] Hogyan kell mascarponét készíteni házilag?

Mascarpone.JPG

A mascarpone tulajdonképpen a tejszínből a tejsavó eltávolításával kinyert sajtféle, mely rengeteg krémes állagú, sütést nem igénylő desszert – pl. a tiramisu vagy a klasszikus sajttorta – alapja. A tejsavót általában egy ártalmatlan sav (pl. citromsav) hozzáadásával választják el a zsírtól, ám a citromsav miatt kissé savanyú lesz a tejszín. Mivel a tejföl önmagában is egy savanyított tejszín, akár az is lehetne a mascarpone alapja. Gondolatmenetünket megtartva kétféle módot mutatunk elkészítésére: az egyik alapja egy zsírosabb habtejszín, a másiké pedig egy nagy pohár tejföl lesz.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Tejszín alapú mascarpone

  1. Tedd fel főni a tejszínt!
  2. Melegítsd kb. 80-88 fokos hőmérsékletig! Ezt cukorhőmérővel ellenőrizd!
  3. Ezután emeld le a tűzről, és keverd hozzá a frissen facsart citromlevet!
  4. Majd tedd vissza „forrni”, ugyancsak 80-88 fokos hőmérsékletig!
  5. Ezután hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre!
  6. Bélelj ki egy fémszűrőt textilpelenkával, és tedd egy tálra a szűrőt!
  7. Öntsd bele a tejszínt!
  8. Tedd az egészet hűvös helyre, lehetőleg hűtőbe!
  9. Hagyd lecsöpögni a tejsavót legalább 12 órán át!
  10. Amikor ez a művelet kész, kanalazd bele egy jól zárható üvegbe! Hűtve két hétig is eláll.


[szerkesztés] Tejfől alapú mascarpone

  1. Bélelj ki textillel egy szűrőt, és tedd egy tálra!
  2. Öntsd bele a tejfölt!
  3. Tárold hűvös helyen legalább 12 órát, míg lecsöpög a tejsavó!

[szerkesztés] Tippek

  • Ha nincs cukorhőmérőd, nem kell egyből a boltba rohannod érte. Jó támpont lehet, ha addig melegíted a tejszínt, míg elkezd gyöngyözni a teteje.
  • A textilpelenka helyettesíthető bármilyen szorosabb szövésű textilanyaggal, pl. konyharuha, lepedődarab stb.
  • A legjobb tejszín nagyon zsíros (legalább 30%-os) és adalékanyag-mentes. Semmiképp se legyen főzőtejszín!
  • Ugyanígy a tejfölből is a zsírosabb a legmegfelelőbb a házi krémsajthoz.
  • Míg csöpög a tejszín/tejföl, ha teheted, egyszer keverd meg közben, hogy a készülő sajt közepéből is ki tudjon szivárogni a tejsavó.
  • Ha nincs szűrőd, az is elég lehet, ha a textilt összekötöd, és fellógatva csöpögteted egy tál felett.
  • Minél többet hagyod csöpögni (akár 30 órát), annál krémesebb lesz a készülő mascarpone.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 500 ml zsíros habtejszín vagy 1 nagy pohár zsíros tejföl
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé a tejszínhez
  • 1 db edény vagy tál
  • textilpelenka
  • sűrű szövésű fémszűrő
  • cukorhőmérő


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ne hagyd magára a tejszínt főzés közben! A tejszín könnyen leéghet a tűzön, így folyamatosan kavargasd.
  • Ne szobahőmérsékleten csöpögtesd le a tejszínt/tejfölt, mert megromlik! Ez a folyamat mindenképpen hidegben történjen.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah