Ytong téglából „bútort” készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Ytong téglából „bútort” készíteni?

Az ytong tégla egyike korunk legnépszerűbb építőanyagainak, mely ideális választás komplett ingatlanok felépítésére, válaszfalak kialakítására, de gyakorlatilag bármilyen tiszta, esztétikus és tartós beltéri falazott elem elkészítésére. Ennek megfelelően egyre több háztartásban hódít az ytong téglából építhető bútor. Hogy miként kell ezekből a fehér blokkokból bútort készíteni?


[szerkesztés] Lépések

 1. Szükséges a megfelelő alap: Az első és legfontosabb minden esetben a megfelelő hely kiválasztása, hiszen közel sem lehet bárhová bútort készíteni az ytong téglából. Rendkívül lényeges hozzá például a szilárd aljzat, ezáltal lehetőleg valamilyen beton- vagy téglafelületre kezdjük meg az építést, de természetesen egy masszív hidegburkolat is jó döntés lehet hozzá. A lényeg, hogy masszív, fix alapot adjunk a bútornak, mely minden esetben beépített lesz. Amennyiben nincs megfelelő alapunk ott, ahová szeretnénk ytong bútort építeni, akkor először erről kell gondoskodnunk.
 2. Válasszunk megfelelő ytong téglát és falazóanyagot: Bár az ytong megjelenésekor a kérdéses téglatípus egyszerre volt márkanév és termékkategória, mára azonban a helyzet jelentős mértékben megváltozott, így az ytong név alatt többféle méret- és terméktípus található. Ennek megfelelően fontos megfelelő alapossággal kiválasztani a leendő bútorunkhoz szükséges téglát! Mivel a bútor nem egy tartószerkezet, ezért leginkább a kialakítás, a tervek függvénye, hogy milyen méretű téglából szeretnénk felépíteni. Lényeges azonban, hogy a túl vékony előfalazólapok nem alkalmasak ebből a célból, egy nagyobb polcrendszer vagy egy bárpult felépítéséhez ugyanis erősebb szerkezetre, legalább válaszfalelemekre lesz szükségünk, melyek a szélesség tekintetében elérik legalább a 10 centimétert. Nyilván ennél vastagabb típusban is gondolkozhatunk, ha van hozzá elegendő helyünk. Fontos, hogy az ytong téglához mindig vásároljunk speciális, direkt ehhez az építőanyaghoz tervezett falazóanyagot. A normál falazóhabarcsokkal ugyanis nem minden esetben lehet minőségi munkát végezni, az eltérő kötéstulajdonságok miatt pedig előfordulhat, hogy nem fogja össze kellőképpen a téglát, ami a tartósság szempontjából nagy probléma. A legjobb alternatíva ebből a célból a gyártó sajátmárkás vékonyágyazatú habarcsa, de szükség esetén bizonyos csemperagasztók is jobban megfelelőek lehetnek.
 3. Tervezzünk gondosan, vágjunk előre: Az ytong téglával nem úgy dolgozunk, mint a fával, ha valamit elrontottunk, nehéz utólag javítani, így rögtönzésre szinte esélyünk sincs. Emiatt fontos minden ytong bútor építését jó előre megtervezni.Ha tehetjük, a polcos bútor alját mindig vaskosabb téglával rakjuk ki, és ügyeljünk arra, hogy nagyobb építményeknél ugyanolyan kötéstávolságokat alakítsunk ki, mint falazáskor. Ez papíron legalább 10-15 centiméteres átlógást jelent az egymást fedő blokkok között, amit természetesen még egy bútornál is be kell tartanunk, ha nagy súlyt akarunk elhelyezni rajta, esetleg zsanéros ajtóval ellátott megoldásban gondolkozunk. A tervezés mellett érdemes előre felépíteni a padlón a komplett bútort – akárcsak a lapra szerelt, furnérlemezes típusoknál –, hiszen a kötésekből, illetve a beépített polcokból fakadóan biztosan szükség lesz majd a tégla vágására. Ezt érdemes előre elvégezni.Szerencsére az ytong téglát rendkívül könnyű vágni, egy hagyományos lapfűrész is ideális lehet hozzá, de mégis fontos a beépítés előtt elvégezni az összes kapcsolódó műveletet, és nem a lekevert ragasztó mellett formázgatni, illetve gondolkodni, mert az nagyon hamar beszárad, és sokezer forintot dobhatunk ki vele az ablakon.
 4. A bútor felfalazása: Az ytong téglás bútorok konkrét építési folyamata minden esetben a kapcsolódó ragasztóhabarcs kikeverésével kezdődik. Mindig pontosan kövessük a gyártó által a csomagoláson előírt utasításokat, hogy a massza kellően szilárd, de mégis jól eldolgozható legyen. A megfelelően előkészített alapra korábban kimért első téglasorokat gondos alapossággal fektessük le, ügyelve arra, hogy a falazóblokkok vízszintben álljanak, hiszen a legalsó sor meghatározza az egész későbbi felépítményt.
  • Az első téglákat mindig úgy fektetjük le, hogy az alapra kenjük a ragasztót, majd egyenletesen elosztjuk egy kőműveskanál vagy egy fogas glettvas segítésével, ügyelve arra, hogy mindenhová legfeljebb 0,3-0,5 milliméter kerülhessen. Az egyenletesség és a vízszint tartása fontos, mint ahogyan az is, hogy ezt már tömörítés, illetve döngölés után érje el a tégla. Utóbbi folyamathoz, illetve az igazításhoz mindig használjunk gumikalapácsot.
  • Az első sorok lefektetését követően ezzel az alapossággal folytassuk tovább az építést. A nútféderes ytong téglák esetében csak a falazóblokkok felső részén kell habarcsot alkalmazni, a hagyományos típusoknál viszont a megfelelő kötés és tartósság érdekében az oldalsó éleken is használni kell a ragasztót. A második sortól ügyeljünk arra, hogy a vízszint mellett a függőlegességgel se legyenek problémák, ami főként egy polcos bútor mellett rendkívül lényeges tulajdonság!
 5. Kötési idők és utómunkák: Ha felépítettük az ytong bútort alapját, avagy gyakorlatilag a téglavázat, akkor mindig várjuk meg a megfelelő kötési időt, mielőtt nekiállnánk a további folyamatoknak. Ez jellemzően legalább 24 óra! A megfelelő kötés után az ytong bútor felülete csiszolható, igény szerint pedig vékonyan vakolható – ehhez is van speciális zsákos termék –, majd glettelhető, illetve festhető. Amennyiben vékonyhabarcsos technológiával dolgoztunk, tehát alig 0,3 milliméteres vastagságú ragasztóba tettük a falazóanyagot, akkor külső borítás nélkül is kifejezetten látványos, egységes lesz a végeredmény.
  • Hogy milyen utómunkákat végzünk az ytong bútoron, az minden esetben csak a kreativitásunkon múlik majd. Tehetünk bele fapolcokat, de akár ytong áthidalókból is kialakíthatunk benne részegységeket, ha pedig nyitott megoldást készítettünk, de le akarjuk zárni a hátsó felét, a vékony ytong előfalazólapok ide tökéletesek lesznek. Ha vastagabb ytong téglából állítottuk össze a bútor főbb oldalait, abban az esetben zsanérozhatjuk is megfelelő tiplik alkalmazásával, így ajtóval zárható szekrényeket is kialakíthatunk.

[szerkesztés] Tippek

 • Mindig speciális vágószerszámmal daraboljuk és formáljuk az ytong téglát, mert könnyen törik, így rengeteg törmelékünk maradhat.
 • Soha ne dolgozzunk túl vastag habarcsközökkel, mert növeli a kötési időt, valamint csökkenti az esztétikát és a tartósságot egyaránt.
 • Lehetőségeinkhez mérten mindig speciális, direkt ytong téglához való habarcsot használjunk a munkához, ellenkező esetben nem biztos, hogy megfelelő lesz a kötésminőség.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Ytong tégla és speciális ytong habarcs, kialakítás függvényében deszkák, bútorlapok, lécek, ytong áthidalók vagy ytong előfalazólapok.
 • A falazáshoz szükséges szerszámok (elsődlegesen kanna, keverőszár, kőműveskanál, gumikalapács és vízmérték)
 • A vágáshoz szükséges eszközök (valamilyen éles és pontos fűrész, csiszolópapír, colostok)


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Mindig ügyeljünk az ytong bútor első téglasorának pontos kialakítására, ha ugyanis az vízben van, megfelelő odafigyeléssel már nem történhet nagy baj.
 • Soha ne alkalmazzunk ismeretlen eredetű ragasztót és kötőanyagot ytong téglákhoz, pláne nagyobb bútorok építésekor.
 • Az ytong tégla könnyen formázható, vágáskor azonban mindig ügyeljünk a blokkok megfelelő lefogatására, illetve a kötelező védőeszközök használatára.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell