Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Vért adni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell vért adni?

Veradas.jpg
Önkéntes véradással három ember életét mentheted meg anélkül, hogy kockáztatnád saját egészségedet. A véradás az egészséges szervezet számára veszélytelen, egy alapos kivizsgálással is együtt jár, ráadásul az adminisztrációval együtt mindössze 30-45 percet vesz igénybe. Ha még nem voltál véradáson, az alábbiak segítenek a felkészülésben:

[szerkesztés] Lépések

 1. Véradás előtt:
  1. Fogyassz sok folyadékot és egyél rendesen! A véradás ugyan veszélytelen, de ha nem eszel előtte, esetleg leeshet a vércukrod. A sok folyadékbevitel után pedig teltebbek az erek, jobban láthatók a vénák, így könnyebb a vér levétele (ráadásul a szervezett könnyebben pótolja a veszteséget). A véradás soha ne történjen éhgyomorra!
  2. Vedd magadhoz az irataidat! A véradáshoz személyi igazolványra, lakcímkártyára és TAJ-kártyára van szükséged.
 2. Véradás
  1. Regisztráció: A személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ-kártya alapján egy nővér felveszi a személyi adataidat. Ezután kapsz egy kérdőívet, amely a későbbi orvosi vizsgálat alapját képezi, és kizárólag az alkalmasság megállapításához szükséges. (Megkérdezik például, hogy volt-e nagyobb műtéted, szedsz-e bármilyen gyógyszert, és mikor voltál külföldön. A válaszaidat az orvos átnézi, és lehet, hogy rákérdez részletekre – de csak azért, hogy a véradás biztonságos legyen! Mindenképp őszintén válaszolj, az adataid nem kerülhetnek ki.)
  2. Gyorstesztek: A regisztráció után általában egy nővérhez kell menni, aki fertőtleníti és egy apró eszközzel kicsit megszúrja az egyik ujjad hegyét, és egy-két csepp vért vesz (kb. úgy, mint a cukorbetegek a vércukorszint-méréshez). Ebből egy cseppet egy készülékbe tesz, amely ellenőrzi, megfelelő-e a hemoglobin-szinted a véradáshoz. (Ha kicsit is vérszegény vagy, nem engednek vért adni.) Emellett egy-két csepp vérből meghatározza a vércsoportodat.
  3. Orvosi vizsgálat: Ezután a véradás helyszínén tartózkodó orvos egy elkülönített helyiségben megvizsgál. A korábban kitöltött kérdőívet végignézi, és kikérdez az egészségi állapotodról. Ezután megméri a vérnyomásod, meghallgatja a tüdőd, esetleg ráállít a mérlegre is. Ha kérdésed van a véradással vagy az alkalmasságoddal kapcsolatban, neki nyugodtan felteheted! A vizsgálat végén megállapítja, hogy alkalmas vagy-e a véradásra.
  4. Menj azokhoz a nővérekhez, akik a véradásnál segítenek. Ők átveszik a papírjaidat, és megmutatják, melyik ágyra kell feküdnöd. Nekik kell megmondanod, hogy a jobb- vagy bal karodból szeretnél-e vért adni. (Ha nincs esetleg hely, igyál meg egy pohár teát a várakozás alatt!)
  5. Feküdj fel az ágyra, és lazíts! Neked nincs más dolgod a véradás alatt, mint nyugodtan feküdni. A véradáshoz tedd szabaddá az egyik karod (ha hosszú ujjú felsőben vagy, tűrd fel az ujját). Egy nővér egy gumiszalaggal elszorítja a karod, és esetleg megkér, hogy néhányszor szorítsd ökölbe a kezed, hogy könnyebben megtalálja a vénád. Fertőtlenít, majd egyszer használatos tűt köt be a könyökhajlatba, amit egy kis szúrásként érzékelsz, de ez az egyetlen fájdalmas pillanat. Ezután már csak meg kell várni, amíg egy egységnyi vér lejön (kb. 5-10 perc). A tűt egy ragtapasszal rögzítik, neked nem is kell törődnöd vele. A nővér néha megkérdezi, hogy minden rendben van-e. Lehet, hogy egy kis szivacslabdát is kapsz, hogy „pumpálj”, vagyis néhány másodpercenként szorítsd össze a markod. Ha esetleg szédülsz vagy nem érzed jól magad, azonnal szólj a nővéreknek!
  6. A vérvételi zsákba 4,5 deciliter vér fér (ennyit kockázat nélkül lehet levenni). Amint a tasak megtelik, a nővér odajön, és még négy kis fiolányi vért vesz le – ezzel végzik majd el a laboratóriumi szűrővizsgálatokat. Mind a tasakra, mind a fiolákra egy vonalkód kerül, ami azonosít téged, a vércsoportot, a véradás időpontját és a többi szükséges adatot.
  7. Pihenj! A tű kihúzása után a nővér egy darab gézzel és ragtapasszal beköti a sebet, és megkér, hogy a gézt szorítsd a karodra. Felkelni azonban nem enged, legalább öt percet kell még az ágyon fekve töltened akkor is, ha jól érzed magad. Ha kicsit szédülnél, nyugodtan feküdj tovább, senki sem fog siettetni.
 3. Véradás után:
  1. Egyél-igyál! A véradás után általában édességet és innivalót tartalmazó uzsonnacsomagot kapsz. Ezt célszerű még a véradás helyszínén, vagy annak közelében, egy parkban ücsörögve elfogyasztanod, így a szervezeted gyorsan pótolni tudja az elvesztett vért.
  2. A kötést tartsd a karodon addig, amíg a nővér mondta (általában 4-6 óráig). A véradás napján inkább ne végezz nehéz fizikai munkát, ne emelj nehezet és ne ekkor fusd le a maratont – de a mindennapi tevékenységeiden nem kell változtatnod.

[szerkesztés] Tippek

 • A véradás egy orvosi szűrővizsgálattal is felér, hiszen a fiolákba kerülő vérből minden alkalommal elvégzik a HIV, Hepatitisz B és C valamint szifilisz tesztjét. Az előzetes orvosi vizsgálaton az is kiderül, ha esetleg vashiányos vagy. Ha bármilyen rendellenességet észlelnek, értesítenek – ha tehát vért adhatsz, az azt jelenti, hogy egészséges vagy!
 • A véradáskor levett vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, ezért mondják, hogy egy véradással három életet menthetsz meg. A véradás mellett lehetőség van csak vérplazmát adni – ezt külön állomásokon gyűjtik.
 • A véradással együtt nyilatkozhatsz arról is, hogy szeretnél-e őssejtet adományozni. Erről bővebben itt olvashatsz.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Véradó csak akkor lehetsz, ha:
  • egészséges vagy,
  • elmúltál 18, de még nem vagy 65 éves,
  • 50 kg-nál nagyobb a testsúlyod
  • az előző véradás óta legalább 56 nap telt el (férfiak évente ötször, nők évente háromszor adhatnak vért)
 • Nem ajánlják a véradást (az orvos valószínűleg nem nyilvánít alkalmasnak a kockázatok miatt, ha):
  • gyógyszert szedsz (a fogamzásgátló kivétel, de az antibiotikum vagy a nátha elleni szerek már kizáró okok)
  • allergiás, asztmás vagy, a vérnyomásod nagyon magas vagy alacsony
  • 1 éven belül nagyobb, vagy 3 hónapon belül kisebb műtéten estél át
  • nők esetén: ha épp menstruálsz, ha terhes vagy, esetleg szoptatsz
  • ha egy éven belül csináltattál tetoválást vagy testékszert kezdtél használni
  • ha gyakran vannak alkalmi, óvszer nélküli szexuális kapcsolataid.
 • Véradás előtt semmiképp se fogyassz alkoholt! Utána sem ajánlott, mert a fokozott felszívódás miatt ilyenkor jobban hat.
 • Ha kicsit is érzékenyen reagálsz a vérnyomás vagy a vércukorszint változására, véradás után közvetlenül inkább ne vezess.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Egészséges szervezet
 • Személyi igazolvány és TAJ-kártya (nem elég a számot bediktálni, az eredetit kell bemutatni)
 • 30-45 perc a szabadidődből

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki