Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Szerszámgépet választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell szerszámgépet választani?

Oszcilláló-multigep-szerszamgep.jpg
A házban mindig akad tennivaló, a sikeres munkának pedig alapfeltétele a megfelelő szerszám. Ehhez manapság már egész otthoni barkácsműhelyt rendezhetünk be a különböző szakáruházak kínálatából, viszont mielőtt nagyobb kiadásokra szánjuk rá magunkat, mérjük fel, hogy pontosan milyen eszközökre van szükségünk! Cikkünkben most utánajárunk, hogy mire érdemes figyelnünk és milyen lehetőségeink vannak!


[szerkesztés] Lépések

 1. Első lépésben gondoljuk végig, hogy milyen munkákat végezhetünk el otthonunkban szakember segítsége nélkül, és hogy ezekhez mennyi hely áll rendelkezésünkre. Mivel egy kerttel rendelkező ház és egy belvárosi lakás esetében egészen eltérő problémák merülhetnek fel, érdemes ezeknek megfelelően beruháznunk a különböző eszközökbe.
 2. A legalapvetőbb munkálatok elvégzéséhez minden háztartásban szükség van egy fúróra és csavarozó eszközökre. Komolyabb munkákhoz célszerű egy fúrókalapácsba beruházni, de kisebb szerelésekhez ideális egy kompakt kialakítású, könnyű, akkus ütvefúró- és csavarozógép, amivel bárhol gyorsan és hatékonyan dolgozhatunk.
 3. Ha szeretünk komolyabban barkácsolni és a lehetőségünk is megvan rá otthon, érdemes beszerezni egy sarokcsiszológépet, ismertebb nevén flexet. Nevével ellentétben nem csak csiszoláshoz használhatjuk, vághatunk és darabolhatunk is vele.
 4. Lakásfelújításhoz, vagy apróbb, precíz asztalos munkákhoz elengedhetetlen kellék egy rugalmasan használható, cserélhető tartozékos multifunkciós oszcillálógép, amivel számos feladatot végezhetünk el a csiszolástól, a csempevágáson át egészen a kisebb fűrészelésig. Ezek a gépek elég kompaktak és könnyűek, így gond nélkül dolgozhatunk velük akár fél kézzel, de szükség esetén kiegészítő fogantyút is használhatunk.
 5. A komolyabb szerszámgépek mellett jól jön, ha van kéznél olyan kreatív gép is, ami alkalmas egészen apró, finom feladatok elvégzéséhez, mint egy akkus tűzőgép, vagy egy erősebb ragasztópisztoly.


[szerkesztés] Tippek

 • Az igazán precíz munkához érdemes a méréseknél lézeres távolságmérőt használni.
 • Új sarokcsiszoló tárcsa felszerelésekor ajánlott egy rövidebb (kb 30mp) próbajáratot beiktatnia, majd újra ellenőrizni a rögzítést.
 • A munkálatok során érdemes védőkesztyűt és szemüveget viselni, ezzel megelőzve a sérülések lehetőségét. Szükség esetén a maszkot is érdemes meggondolni.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Megfelelő védőruházat.
 • Nagyobb munkák esetén, azok elvégzésére alkalmas helyszín (pl.: garázs, műhely).


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Megfelelő védőruházat.
 • Nagyobb munkák esetén, azok elvégzésére alkalmas helyszín (pl.: garázs, műhely).


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell