Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Szakítani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell szépen szakítani?

Szakitas.jpg
Kevés olyan ember van, aki az első szerelmével éli le az életét, a nagy többség sajnos előbb vagy utóbb átesik egy szakításon. Az alábbiakban ahhoz adunk tanácsot, hogyan szakíthatsz úgy, hogy az a lehető legkevesebb fájdalmat okozza.

[szerkesztés] Lépések

 1. A legfontosabb, hogy mindig mondd el a párodnak, ha valamilyen problémád van! Nincs rosszabb a „derült égből villámcsapás” szakításnál, amikor a másik tökéletesnek érzi a kapcsolatot, és nem érti, miért hagyod el.
 2. Fontold meg alaposan a döntésedet! Csak akkor szakíts, ha nem látsz más megoldást, de akkor már ne másítsd meg a döntésedet! Így számos kellemetlenséget elkerülhetsz (például a visszafogadlak-eldoblak játékot).
 3. Teremts olyan környezetet a döntésed közléséhez, amelyben maximálisan egymásra tudtok figyelni (zajos buli, tömött étterem, buszmegálló kizárva)!
 4. Ha a párod megérkezik, ne kertelj: maximum néhány mondat után térj a lényegre! (Például így: ne haragudj, de most egy nagyon fontos dologról szeretnék beszélni veled).
 5. Kérd meg, hogy hallgasson végig, aztán röviden és finoman, de őszintén mondd el, hogy miért szakítasz vele!
 6. Fontos, hogy ezután kérdezd meg, ő mit gondol az elmondottakról! Ha nem megy a beszélgetés, persze nem kell erőltetni, de mindenképpen hagyj lehetőséget arra, hogy reagáljon!
 7. Maradj vele, amíg megnyugszik – kivéve, ha érzelmi zsarolással próbál magához kötni!
 8. Elváláskor már tarts egy kis távolságot (csók helyett például puszit adj), de ne légy túlságosan kimért (kezet fogni azért nem kell)! Próbáld pozitívumokkal befejezni a társalgást (például egy semlegesebb bókkal vagy jókívánsággal)!

[szerkesztés] Tippek

 • Ha úgy érzed, nem tudod folytatni a kapcsolatot, mindenképpen azonnal mondd meg a párodnak – az angolos távozás ilyen esetben cseppet sem udvarias, a halogatással meg csak tovább nyújtod a már kellemetlenné vált kapcsolatot.
 • Próbálj higgadt maradni! Ha te meg tudod őrizni a hidegvéred, a barátod vagy barátnőd is könnyebben tudja kezelni az érzéseit, így akár az is előfordulhat, hogy a végleges elválás előtt még nyugodtan megbeszélitek a problémáitokat.
 • Ne hagyj elvarratlan szálakat! Csak a párod lelkének gyógyulását késlelteted, ha azzal hitegeted, hogy talán még egyszer újra összejöhettek.
 • Tarts „gyászidőszakot”! A szakítás mindenképpen valaminek a lezárását, befejezését jelenti, amit fel kell dolgozni. Ezért ne akarjatok a szakítás után azonnal „barátok” lenni – tarts egy kis szünetet, hogy az érzéseitek átalakulhassanak.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Ne hazudj! A hazugság gyakrabban derül ki, vagy üt vissza valamilyen formában, mint gondolnád.
 • Ne használj sablonszövegeket! Kevésbé bántó és ráadásul hasznosabb is, ha őszintén elmondod a véleményedet.
 • Soha ne szakíts telefonon, SMS-ben, e-mailben vagy MSN-en! Tiszteld a párod és a kapcsolatotokat annyira, hogy még egyszer, utoljára személyesen beszélsz vele.
 • Ne szakíts hirtelen felindulásból! Ilyenkor gyakran felesleges sérüléseket okozol a párodnak, amit később magad is megbánhatsz. Ha viszont felkészülten állsz a másik elé, a reakcióit is könnyebben tudod kezelni.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Higgadtság
 • Átgondolt és összeszedett érvek
 • Empátia

[szerkesztés] Források és hivatkozások

Az oldal szerzői

Bianka, Hogyankell, JViki