Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Szétválasztani a tojást

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell szétválasztani a tojást?

Tojas-sajgaja-feherje.jpg

Sok sütemény kezdődik így: válaszd szét a tojásokat… A tojáshéj erőssége azonban változó, és a sárgája is nagyon könnyen megsérül, ezért még gyakorlott háziasszonyoknak sem mindig sikerül ez az alapművelet. Cikkünkben többféle módszert is ajánlunk a tojás sárgájának és fehérjének szétválasztására, hogy biztosan megtaláld közöttük azt, ami számodra a legkényelmesebb.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Tojás szétválasztása a tojáshéj segítségével

 1. A tojást egyetlen határozott, közepesen erős mozdulattal üsd egy tál éles széléhez, hogy repedés keletkezzen rajta. Amint hallod a jellegzetes töréshangot, fordítsd meg a tojást, hogy a rés felülre kerüljön. (A tojáshéjat úgy is feltörheted, ha egy késsel rácsapsz – vigyázz, ne vágd be túl mélyen, nehogy megsérüljön a sárgája.)
 2. A tál felett fogd meg a tojást mindkét kezeddel, majd a két hüvelykujjad hegyét vagy körmét helyezd a repedéshez. Óvatosan kezdd el kétfelé húzni a tojáshéjat.
 3. Ahogy a tojáshéj kettéválik, döntsd meg egy kicsit, hogy a sárgája az egyik fél aljába csússzon. Közben a tojásfehérje egy része magától a tálba csorog.
 4. A fehérje maradék részére úgy tudsz szert tenni, ha a tojássárgáját óvatosan, lassan átcsúsztatod a tojáshéj másik felébe. Ha szükséges, ezt a lépést ismételd meg néhányszor: ide-oda mozgatva a sárgája teljesen elválik a fehérjétől. A szükségesnél tovább azonban nem érdemes folytatni a műveletet, mert a tojáshéj éles széle megsértheti a sárgáját, és ekkor kárba vész a fáradozás…
 5. Ha elégedett vagy az eredménnyel, a fehérjétől elválasztott tojássárgáját tedd egy külön tálba.

[szerkesztés] Tojás szétválasztása kézzel

 1. A tojást üsd az asztallaphoz vagy a tál széléhez, hogy felrepedjen a héja.
 2. Nyisd szét a tojáshéjat egy kisebb tál felett, és az egész tartalmát folyasd bele.
 3. Tartsd egy másik edény fölé az egyik kezedet tenyérrel felfelé, és öntsd bele az egész tojást. Az ujjaidat kicsit nyisd szét, hogy a réseken át kifolyhasson a fehérje. (Gyakorlottabbak tál helyett egyszerűen a tenyerükbe ütik az egész tojást.)
 4. A tojássárgája így nem sérül meg, és miután elvált a fehérjétől, egy külön edénybe csúsztathatod.

[szerkesztés] Tojás szétválasztása műanyag flakonnal

 1. A tojást üsd az asztallaphoz vagy a tál széléhez, hogy felrepedjen a héja.
 2. Nyisd szét a tojáshéjat egy kisebb tál felett, és az egész tartalmát öntsd bele.
 3. Ezután fogj egy tiszta, fél literes műanyag palackot, és vedd le a kupakját.
 4. Nyomd össze egy kicsit a palack oldalát, majd a száját érintsd a tojássárgájához.
 5. Engedd ki a palackot – a vákuum beszippantja a sárgáját. Ha szükséges, egy kicsit mozgasd közben oldalra a palackot, ezzel segítve a folyamatot.
 6. Végül egyszerűen öntsd ki a sárgáját egy másik tálba.

[szerkesztés] További módszerek

 • A tojást üsd egy tiszta műanyag tölcsérbe, amely felfogja a sárgáját, miközben a fehérjét egy tálba folyatod. Ebben az esetben számít a méret: ha túl kicsi a tölcsér, a fehérjéből is marad benne, ha viszont túl nagy, akkor a sárgája is átcsúszhat a lyukon.
 • A tojást üsd egy tálba, majd a sárgájára boríts egy szűkebb szájú poharat vagy egy tojástartót. Döntsd meg a tálat, és a fehérjét csorgasd egy másik edénybe. A poharat is tarthatod egy kicsit ferdén, az egyik szélét elemelve a táltól, hogy tényleg csak a sárgája maradjon alatta.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha esetleg mégis megsérül a tojás sárgája, és pár csepp kerül belőle a fehérjébe, akkor a vékony, éles szélű tojáshéjjal megpróbálhatod kihalászni.
 • Érdemes akkor gyakorolni a tojás szétválasztását, amikor nincs „tétje” a dolognak: például amikor omlettet vagy rántottát készítesz.
 • Kaphatók direkt tojások szétválasztását segítő konyhai eszközök is, ha a fenti módszerek közül egyik sem szimpatikus, a tojásszétválasztókkal is tehetsz egy próbát.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Tojás
 • Tálak, kisebb konyhai edények
 • Műanyag flakon

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A szétválasztás előtt mindig mosd meg az egész tojást, töröld meg papírtörlővel, végül magad is moss kezet – így csökkentheted a fertőzések esélyét! Csak azokat a tojásokat mosd meg, amelyeket azonnal felhasználsz, mert ezzel eltávolítod azt a védőréteget is, ami megakadályozza a tojás romlását.
 • Érdemes külön-külön leütni a tojásokat felhasználás előtt, hogy ha véletlenül egy záptojás is van közöttük, ne kelljen minden hozzávalót kidobni.
 • Ha a tojás sárgája megsérül, és mégis kerül belőle a fehérjébe, akkor azt már nem lehet tökéletesen kemény habbá verni.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

=== Tojás szétválasztása három módszerrel Jamie Olivertől

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki