Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Számolni a terhesség idejét

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell számolni a terhesség idejét?

Terhessegi-ido-szamitas.jpg

Ha szóba kerül a terhesség kora, sokan elbizonytalanodnak, mivel többféle gyakorlat van. A köznyelv naptári hónapokban számol és a terhességet általában 9 hónaposnak mondják. A nőgyógyász viszont hetekben és napokban számol, a szülést pedig a 40. hét végére ígéri. Akkor hogy is van ez? Az alábbi áttekintés segít eligazodni a terhesség idejének számítását és elnevezéseit illetően.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Terhességi idő pontosan: hetek+napok

 1. Kiindulási alapként az utolsó menstruáció első napját kell tekinteni.
 2. Számold ki, hány teljes hét telt el az előbbi dátum óta. Ez a terhességi hét.
 3. A teljes hetek után fennmaradó napokat pluszban kell a terhességi héthez adni.
 4. Mivel a terhesség ideje a menzesz első napjától számítva 280 nap, ezért a szülés időpontjának azt a napot adják meg, amikor a várandós nő betölti a 40. hetet.
Példa: ha január 1-jén, hétfőn volt az utolsó menzesz első napja, akkor január 28-án, vasárnap tölti be a kismama a 4. hetet (4+0), és január 29-én már 4 hét + 1 napos terhesnek számít. Az orvos csak a betöltött heteket nézi, tehát ő január utolsó napjaiban is 4 hetesnek mondja a terhességet, viszont a várandós nők néha úgy is fogalmaznak, hogy már az ötödik héten járnak.

[szerkesztés] Terhességi idő hónapokban

 1. Mivel a fogantatás időpontját a legtöbb esetben csak hozzávetőlegesen lehet tudni, ezért ilyenkor is érdemes inkább az utolsó menzesz első napjából kiindulni. Igaz, hogy így a terhesség valamivel több, mint 9 naptári hónap lesz (a 280 nap 9 naptári hónappal és 6 nappal egyenlő), de ennek a köznyelvben nem nagyon van jelentősége, az orvosok pedig úgyis a pontosabb számolási módot használják.
 2. Terhességi korként azt szokták megadni, hogy hány teljes naptári hónap telt el az utolsó menstruáció óta.
 3. Ehhez képes az „x-edik hónapban jár” kifejezés általában már a betöltött naptári hónap után következő időszakra utal.
 4. A fenti logika szerint a szülés a kilencedik hónap betöltése után (a tizedik hónap elején) várható – ekkor már mindennaposnak vagy mindenórásnak is mondják a várandós nőt.
Példa: ha január 1-jén, hétfőn volt az utolsó menzesz első napja, akkor február 1-jén tölti be a kismama az első hónapot. Március elsején már 2 hónapos terhes, április elsején pedig 3 hónapos - de pár héttel később már gyakran azt a kifejezést használják, hogy a negyedik hónapban jár.

[szerkesztés] Tippek

 • A terhességi kor nyilvántartására ma már sokféle telefonos vagy interneten elérhető applikáció van, így a kismamáknak sem kell naptárral bajlódniuk.
 • Amikor hetekben kell számolni, fordulónapként mindig egy hét adott napját kell nézni (pl. minden hétfő). Ha viszont hónapokkal számolunk, akkor a dátumhoz érdemes viszonyítani (pl. minden hónap elseje). Ezzel kiküszöbölhetőek az abból fakadó különbségek, hogy egy naptári hónap nem négy hétből áll.
 • A pontos terhességi kor (hetek száma) helyett sok esetben érdemes inkább a szülés várható időpontját megadni az érdeklődőknek, ez mindenki számára egyértelmű.
 • A statisztikák szerint csak a születések 5%-a esik a kiírás napjára, de még mindig ez a legnagyobb arány, ha az időbeli eloszlást nézzük. A szülések 50%-a a kiírt dátumhoz képest egy hetes időtartamon belül indul be, és csak a babák 10%-a születik két hétnél nagyobb különbséggel a becsült időponthoz képest.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Az utolsó menstruáció első napjának dátuma
 • Naptár, telefonos applikáció

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Természetes dolog, hogy a várandós nő, esetleg a közvetlen környezete is a pontosabb módszerrel számol, és hetekben adja meg a terhesség korát, hiszen minden leletén ez szerepel, és a vizsgálatokat is a hetek száma alapján időzítik. A tágabb környezet azonban az egyszerűség kedvéért gyakran csak a hónapokat tartja számon, ami olykor félreértésekhez vagy kommunikációs nehézségekhez vezethet a kismama és az érdeklődők között. Ha nem teljesen egyértelmű, hogy a terhességi hetek hány hónapnak felelnek meg (vagy fordítva), nyugodtan kérdezzünk rá, ezen normális esetben nem sértődik meg senki.
 • A pontos terhességi kornak, tehát a hetek és napok számának főleg a várandósság elején és végén van nagy jelentősége. Az első hónapokban az orvosok vizsgálják, hogy a magzat mérete megfelel-e a terhességi időnek (bár kisebb különbségek előfordulhatnak, főleg, ha a ciklus szabálytalan volt vagy az időtartama eltért az átlagostól). A várandósság végén pedig azért fontos a terhességi idő pontos ismerete, mert csak így lehet megállapítani, hogy nem koraszülött-e egy csecsemő, vagy hogy túlhordás esetén mikor kell megindítani a szülést.
 • Az orvosok a 12-13. héten a magzat mérete alapján pontosítják a terhességi kort. Ez alapján becsülik meg a szülés várható időpontját, illetve a továbbiakban is ezt használják viszonyítási alapként. A várandós nőnek is ezt érdemes figyelembe vennie a további hetek számításánál.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki