Sajtkrémes hagymalevest készíteni

Innen: Hogyankell.hu

[szerkesztés] Hogyan kell sajtkrémes hagymalevest készíteni?

Hagymaleves.jpg

A hagymaleves és a sajtkrémleves külön-külön is nagyon finom, de együtt még ennél is jobb. Ráadásul mindössze 20 perc alatt készen van, ezután már csak a dicséretek besöprése a dolgunk. Az alábbi receptben megadott mennyiségek 4 főre szólnak.

[szerkesztés] Lépések

  1. A hagyma előkészítése: Kb. 50 dkg hagymát és a 1 szál póréhagymát megpucolunk, megtisztítunk, majd felkarikázunk.
  2. Párolás: Vajon (vagy ha jobban szeretjük, sütőmargarinon), fedő alatt, kis lángon üvegesre pároljuk a hagymát és a póréhagymát.
  3. Felengedés: A megpárolt hagymát kb. 1,5 liter vízzel felengedjük, hozzáteszünk egy húsleveskockát, majd sóval és borssal ízlés szerint fűszerezzük.
  4. Jöhet a sajtkrém: Adjunk a leveshez 15-20 dkg natúr krémsajtot, majd alaposan főzzük össze, amíg a krémsajt teljesen feloldódik!
  5. A kísérő előkészítése: 8 szelet kenyeret megszórunk reszelt sajttal (esetleg szeletelt sajtot teszünk rá), majd sütőben addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.
  6. Tálalás: A levest melegen fogyasszuk! Szedjük át egy szép tálba (persze egy szokásos vasárnapi ebéden ez a lépés elhagyható), majd tálaljuk fel! A kenyeret mellé fogyasszuk! Jó étvágyat!

[szerkesztés] Tippek

  • A sárgás színű vaj szép színt kölcsönöz a levesnek, ezért margarin helyett jobb azt használni.
  • Aki nagyon szereti a sajtot, a feltálalt meleg levesbe reszelt sajtot is szórhat. A felolvadt sajt még finomabb ízt ad az ételnek.
  • Ha nem szeretnénk kenyeret fogyasztani a leves mellé, helyette levesgyöngyöt is felszolgálhatunk, ami a levesbe szórva szintén nagyon ízletes.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 50 dkg vöröshagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 8 szelet kenyér (esetleg levesgyöngy)
  • 5 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 1 húsleveskocka
  • 15-20 dkg natúr krémsajt (natúr)
  • 15 dkg trapista (vagy más sajt, amit szeretnénk ráolvasztani a kenyérre)
  • bors
  • 1,5 l víz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A hagyma párolásakor vigyázzunk, hogy nehogy megbarnuljon, csak pároljuk meg! Különben nem lesz olyan szép színe a levesnek, és az ízét is kicsit kesernyéssé teheti.
  • A húsleveskocka és a sajtkrém is sós lehet, ezért a sózással óvatosan bánjunk!

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

  • Családi recept

Az oldal szerzői

Andi02, Hogyankell