Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Sört csapolni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell sört csapolni?

Sör .jpg
Manapság az egyszerű kocsmákban és vendéglátó egységekben kevésbé fordítanak figyelmet a szabályos sörcsapolásra. Mondván, hogy túl időigényes. Pedig a tökéletes sör titka a csapolás folyamatában is rejlik. Ráadásul a maga nevében színpadias és elegáns is a sörcsapolás, ha megfelelően végzik. Pontokba szedtük az ehhez mindenképpen betartandó aranyszabályokat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Öblítés! Öblítsd el a poharat hideg vízzel, még akkor is, ha tiszta a pohár! Ugyanis ennek az első, igen fontos lépésnek a pohár lehűtése a célja. Meleg pohárban a sör gyorsabban engedi el a csapolás utáni frissességét, mert a szénsav hamarabb távozik el a sörből. Ráadásul a hideg sör csak hideg korsóból fogyasztva esik jól.
 2. Engedd el a cseppsört! A cseppsör az a sör, ami a legutóbbi csapolás után benne maradt a csőben. Ez a pár centiliter sör nem friss, avas ízű, így ne is kerüljön bele a pohárba, korsóba!
 3. Kétharmadnyi sör csapolása egy húzásra. Lehetőleg mérnöki pontossággal 45 fokos szögben tartva a poharat csapold bele a sört. A mennyiség a pohár 2/3-a legyen, majd...
 4. ... a maradék mennyiséget rögtön egyenesbe állítva és tartva a poharat csapold! Erre a csavarra azért van szükség, mert ilyenkor képződik a a sör ékessége, a hab. Ügyelj arra, hogy a csapoló szára ne érjen se a pohár falához, se a sörbe, mert elrontja eddigi munkádat.
 5. Vigyázz a hab épségére! A csapolás végén ügyelj arra, hogy az utolsó cseppek már ne a sörben landoljanak, mert elrontják a habot.
 6. A mesteri hab kialakítása. Habkés helyett egy vajazó kés is megteszi. Egy határozott mozdulattal a pohár tetején lévő lazább habot 45 fokos szögben húzd le a pohár tetejéről. Ezt akkor kell megtenni, mikor a hab még emelkedik. Ezzel a kis trükkel a hab kissé domborodva, szép és egységes formában fog ékeskedni a maláta-ital tetején.
 7. Tisztogatás és szervírozás. Töröld meg a pohár külsejét, ne legyen ragacsos a kifolyt sörtől és habtól. Ezután gyönyörködj munkádban és szervírozd magadnak vagy másoknak poháralátéten, vagy csak úgy magában, ahogy jól esik. Egészségedre!


[szerkesztés] Tippek

 • A csapolás végén a legjobb megoldás, ha kissé tovább csorgatod a sört, és közben emeled el a poharat, és aztán zárod csak el a csapot. Így biztosan nem fog a habba csöppenni.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Sörcsap
 • Pohár vagy korsó
 • Habkés vagy vajkés
 • Víz és rongy a tisztogatáshoz
 • Poháralátét

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A jó sörhöz természetesen azért az is kell, hogy a sörcsap csője minden nap ki legyen tisztítva. Ugyanis a benne maradt élesztő miatt romlik a sör minősége. Erre feltétlenül figyelj, ha remek eredményt szeretnél elérni sörcsapolás terén!


[szerkesztés] Kapcsolódó videók

A 2014 tavaszán rendezett Sörcsapoló Világbajnokság győztese mutatja be a következő videón, mi is a tökéletes sörcsapolás 9 lépése. A videó angol nyelvű, de a folyamatokat megfelelően illusztrálja.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Noatah