Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Rizst főzni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell rizst főzni?

Rizst fozni.jpg

Ha elegünk van a zacskós rizsből, adunk néhány tippet arra, hogy hogyan kell a rizst megfőzni.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Milyen rizst vegyünk?

40 ezer rizsfajta ismert, s ebből még a hazai szupermarketekben is több fajtát megtalálunk. Az, hogy melyiket válasszuk általában a pénztárcánktól és a belőle készíteni kívánt étel fajtájától függ.

 1. A hántolt rizsek között megkülönböztetjük az A és B, valamint a barna rizst. Az A jobb minőségű, mint a B.
 2. Rizottóhoz használjunk közepes, gömbölyded, ún. arborio rizst, indiai és thai ételekhez hosszúkás basmatit, illetve jázminrizst, japán gasztronómiai különlegességekhez pálcikarizst.

[szerkesztés] A rizs főzése

 1. Egyszerű főtt rizs: nincs egy jól bevált recept, mi most leírunk néhányat, aztán tessék próbálkozni, hogy ki hogyan tudja jobban elkészíteni. Ami általánosságban elmondható: a rizst mossuk meg, kis zsiradékon pirítsuk, s a rizs:víz arány általában 1:2 (tehát pl. egy csésze rizs, két csésze víz – köretként általában ez egy személy adagja).
  • Mossuk meg a rizst, majd kevés zsiradékon kicsit pirítsuk át. Majd kétszeres mennyiségű vízzel öntsük fel, s főzzük alacsony fokon kevergetés nélkül addig, amíg megpuhul.
  • Mossuk meg a rizst, majd kevés zsiradékon kicsit pirítsuk át. Öntsünk hozzá kétszeres mennyiségű vizet, s adjunk hozzá egy kis fej hámozott vöröshagymát egyben. Ha a víz felforrt, sózzuk meg. Alacsony hőmérsékleten főzzük (és időnként keverjük meg) addig, amíg a víz jelentős részét már beszívta a rizs (még olyan jó „tocsogós”) – ez kb. 15-20 perc. Majd kapcsoljuk le alatta a gázt, tegyünk rá fedőt, s keverés nélkül hagyjuk állni addig, amíg az összes vizet be nem szívja, s puha nem lesz – kb. 10-20 perc.
  • Az előző recepteket feldobhatjuk azzal is, ha a víz egy része helyett például húsleveslét használunk.

[szerkesztés] Tippek

 • Táplálkozástani szempontból a barna rizs a legértékesebb, hiszen rendkívül magas a rost-, a komplex szénhidrát- és a B-vitamin-tartalma. Csökkenti a koleszterinszintet.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • zsiradék
 • edény (lehetőség szerint teflon)
 • húsleveslé
 • hagyma

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A barna rizst általában 10-20 perccel tovább kell főzni.
 • Ha nem szívja fel a rizs a vizet, pedig még mindig kemény, akkor valószínűleg régi a rizs. Ne szenvedjünk vele, abból már nem lesz vacsora.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, Kiscsillag