Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Rendszerezni az ételt a hűtőszekrényben

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell Rendszerezni az ételt a hűtőszekrényben?

Huto-rendszerezes.png
Veled is gyakran megesik, hogy hosszú percekig kell kutakodnod a hűtőszekrényben, mert nem találod, amire éppen szükséged van? Vagy éppen megromlanak a dolgaid, mert már nem is emlékeztél rá, hogy van otthon vaj vagy éppen paradicsom? Akkor ez a cikk neked szól!

[szerkesztés] Lépések

 1. Kezdd a legelején: tisztítsd ki a hűtőt! Vegyél ki mindent a hűtőből, és dobd ki azokat a dolgokat, amik már megromlottak. Majd szépen tisztítsd ki az egészet.
 2. Kategorizáld a hűtőd tartalmát. A kategóriák legyenek egyszerűek, könnyen megjegyezhetőek és használhatóak. Attól függően, hogy te magad mit tartasz a háztartásodban, változhatnak a kategóriák, de íme egy alapvető besorolás:
  • Gyümölcs: jellemzően kisebb helyet foglal el, mint a zöldségek, kevesebb páratartalomra van szüksége, néhány gyümölcs (pl. a banán) pedig nem hűthető.
  • Zöldségek: általában célszerű a fiókos részben tartani, mivel több nedvességre van szüksége (a gombákat azonban ne tartsuk így, mert nyálkásodik), emellett többnyire nagyobb helyet foglalnak el, mint a gyümölcsök.
  • Hús, hal: mindig egy külön rekeszt vagy polcot szánjunk ezeknek, hogy a vér és egyéb nedvesség ne csepegjen rá más ételre.
  • Tojás és tejtermékek.
  • Készételek, maradékok: itt tarthatjuk a maradékot, ami például az előző esti vacsorából megmaradt, de a nyitott üvegeket is, pl. a lekvárt, a savanyúságot.
 3. Címkézd fel a hűtőszekrény polcait, rekeszeit. Ez segít abban, hogy ne felejtsd el, minek hol a helye, illetve mások számára is megkönnyíti a rendszerezést.
  • Bizonyított, hogy megvannak azok a helyek a hűtőben, ahol egy adott élelmiszer az optimális hűtő hatást kapja. Ez függ a hűtő típusától, de általában elmondható, hogy az ajtó a legmelegebb, ráadásul minden ajtónyitáskor meleg levegő éri az itt tárolt ételt. A fagyasztóhoz közeli polc a leghidegebb. A fiókos rész alul általában szintén melegebb, így a fölötte lévő polc is. A húsok, halak legjobban középhőmérsékleten tarthatók el, így elkerülhető a fagyás, ugyanakkor megvan a veszélye, hogy más ételre csöpög belőlük valami.
 4. Helyezd vissza az élelmiszereket a hűtőbe a különböző kategóriáknak megfelelően.
 5. Használj a hűtőn post-iteket vagy egyéb címkéket az egyes maradékok (pl. bontott tej vagy vacsoramaradék) lejárati dátumával, így biztosan nem romlik rád az étel.
 6. Mindig a kategóriáknak megfelelően tárold az élelmiszereket, és erre figyelmeztesd a háztartásodban élőket is. Hetente egy kisebb, havonta egy nagyobb tisztítást iktass be.

[szerkesztés] Tippek

 • Használj hűtőszagtalanítót a kellemetlen szagok elkerülése érdekében.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • post-it
 • filctoll
 • matrica
 • tisztító szerek

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Soha ne pakold túlságosan tele a hűtőszekrényt, mert csökkenti a hűtés hatékonyságot és a levegő áramlását.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Kiscsillag