Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Pizzatortát készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell pizzatortát készíteni?

Pizzatorta .jpg
A pizza minden formában remek választás a korgó gyomor elhallgatatására. Sok helyen kapható, akár párszázas pizzaszeletek is, de az sosem olyan, mint amit magunk készítünk otthon. Ha kicsit unjuk a lapos tésztájú kerek formát, akkor próbáljuk ki a pizzatortát! Lényegében töltött pizza, azonban külsőleg leginkább egy tortához hasonlít. Töltelék tekintetében ízlés szerint variálhatjuk, ráadásul húsvétkor nagyon sok megmaradt alapanyag is hasznosítható vele. Egyszerű, mégis különleges, látványos és laktató.

[szerkesztés] Lépések

  1. Egy kisebb tálba tegyél langyos vizet (kevesebbet, mint 2 dl), tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt!
  2. Hagyd felfutni az élesztőt, majd keverd hozzá az olívaolajat!
  3. Végy egy nagyobb tálat a tésztához, amibe tedd bele a lisztet, a sót és az élesztős keveréket!
  4. Alaposan dolgozd össze a masszát!
  5. A tészta egyharmadát válaszd külön! Mind a két részét gyúrd át jó alaposan!
  6. A két tésztarészt letakarva, langyos helyen keleszd meg nagyjából 1 óra alatt a duplájára!
  7. Míg kel a tészta, tisztítsd meg a hagymákat és a gombát!
  8. Serpenyőben hevíts olívaolajat, és dinszteld meg a hagymákat!
  9. Add a hagymákhoz a gombát és a szárított fűszereket!
  10. Miután összedolgoztad a hagymákat, a gombát és a fűszereket, jöhet a többi hozzávaló: sűrített paradicsom, egy bögre víz, só, bors és cukor ízlés szerint.
  11. Alaposan forrald össze őket, míg egy sűrű szószt nem kapsz!
  12. Ezután tedd félre, és készítsd elő a sonkát és a sajtot! Vághatod szeletekre vagy apró kockákra, ahogy neked jobban tetszik.
  13. Nyújtsd ki a tésztadarabokat! A nagyobbik darabot először 15-20 cm-es átmérőjű kerek lappá nyújtsd ki. Hagyd lefedve pihenni 10 percig, majd dolgozd tovább nagyjából 40 cm-es átmérőjűre. A kisebb darabot a tortaformád szélességéhez nyújtsd ki, követve a pihentetési metódusokat.
  14. Olajozd ki a tortaformát!
  15. Helyezd bele a nagyobbik kinyújtott pizzalapot úgy, hogy a széle túllógjon a forma pereménél!
  16. Rétegezd bele a hozzávalókat! Először egy kis paradicsomos szószt tegyél az aljára, majd a sajt-sonka kombináció következzen. Erre üsd rá a tojásokat! Majd megint szósz és sajt-sonka réteg, míg ez a kétféle hozzávaló el nem fogy.
  17. A kisebbik darab tésztával fedd be a tölteléket, a lelógó részeket pedig hajtsd vissza!
  18. Hagyd még pihenni az egész tortát 20 percig, keleszd langyos helyen!
  19. Előmelegített sütőben süsd készre a pizzatortát magas hőfokon!
  20. Miután elkészült, várj vele még legalább 20 percet a felszeletelés előtt!

[szerkesztés] Tippek

  • A tojás lehet főtt is, nem feltétlenül muszáj nyerset beleütnünk a töltelékbe. Így húsvétkor tényleg felhasználhatók a maradék hozzávalók (sonka darabok, festett tojások stb.).
  • A pizza melegen és frissen az igazi. Lehetőleg ne maradjon belőle újramelegítéshez, így nagy társasághoz (legalább 4 személyhez) érdemes felszolgálni.
  • Megkönnyítheted a dolgod, ha a tésztanyújtás előtt már bekapcsolod a sütőd, hogy előmelegedjen.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

A hozzávalók 4 személyre:

[szerkesztés] A tésztához

  • 25 dkg finomliszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1,8 dl víz
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • 0,5 teáskanál cukor
  • 1,5 teáskanál só

[szerkesztés] A töltelékhez

  • 30 dkg sonka
  • 20 dkg sajt
  • 20 dkg gomba (elhagyható)
  • 5 db tojás
  • 1 db közepes méretű vöröshagyma
  • 2-4 gerezd fokhagyma
  • 1,5 evőkanál olívaolaj
  • 80 g sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál szárított oregano
  • 1 teáskanál szárított rozmaring
  • 2 teáskanál cukor
  • só és bors ízlés szerint

[szerkesztés] Fontosabb eszközök

  • 20 cm-es átmérőjű tortaforma
  • sodrófa a tészta nyújtásához
  • tálak és serpenyők a hozzávalók elkészítéséhez


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A tészta pihentetési idejét mindig tartsd be, különben összeesik, elszakad!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Noatah