Pillangó tortát készíteni kerek lapból

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell pillangó tortát készíteni kerek lapból?

Lepke-torta-0.jpg

Gyermekzsúrok sztárja lehet egy pillangó alakú torta, amely nemcsak az ízével, de a látványával is örömet szerez. Ennek elkészítéséhez nem kell külön lepke formát beszereznünk, kerek tortalapból is könnyedén ki lehet alakítani a szárnyakat.

[szerkesztés] Lépések

 1. Süss egy kerek tortalapot piskótából vagy kevert tésztából. Ha tölteni is szeretnéd, akkor nagyobb mennyiségű tésztával dolgozz, hogy vastagabb lapot kapj. Hagyd teljesen kihűlni. (Ha nincs időd/kedved sütni, a nagyobb boltokban kapható kész tortalappal is dolgozhatsz.)
 2. Ha tölteni szeretnéd a tortát, vágd félbe a lapot (vastagságában), így két tésztakorongod lesz. Az alsót kend meg a krém kétharmadával, majd tedd rá a felső lapot is. Hagyd így hűlni legalább egy-két órát, hogy „összeálljanak” a rétegek.
 3. A tortát vágd félbe az egyik átmérője mentén.
 4. Ezután a jobb oldali részt tedd át a bal oldalra úgy, hogy a félkör alakú oldalak érintkezzenek egymással.
 5. Vágj ki egy kis háromszöget mindkét oldalból – ez jelzi majd, hol különül el a lepke alsó és felső szárnya. Lepke-torta-1.jpg
 6. Ezután vond be a tortát krémmel, hogy elfedd az illesztéseket, egyenetlen széleket.
 7. Végül az igazi „pillangóhatás” érdekében díszítsd ki a tortát. Itt már nyugodtan szabadjára engedheted a fantáziádat: használhatsz színezett vajkrémet, marcipánt, csokoládét, gyümölcsöket stb.

[szerkesztés] Tippek

 • A kis háromszögek kivágása helyett teljesen át is vághatod a fél tortákat, így a lepke „szárnyait” még inkább a tetszésed szerint tudod elrendezni.
 • Ha fondant vagy marcipán borítással szeretnéd díszíteni a tortát, akkor érdemes a körcikkeket külön-külön, még az összeállítás előtt bevonni. Így kicsit több marcipán/fondant fogy, de szebb lesz a végeredményt, mintha a pillangó szárnyai közti keskeny résekbe próbálnád betömködni a bevonatot.
 • Ha szeretnéd tovább formázni a pillangót, akkor lekerekítheted például a szárnyak alsó sarkait.
 • A tortából „leeső” darabokat összegyúrhatod (ha kell, egy kis krémmel vagy tejjel teheted puhábbá a masszát), és felhasználhatod a lepke fejének, testének megformálásához.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kerek tortalap
 • Krém, ízlés szerint
 • Díszítéshez használt anyagok

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A tortadíszítés nagy gyakorlatot igényel. A lelkesedés és a befektetett energia miatt mégis sokszor nagyobb sikere van egy kevésbé „szép”, de házi készítésű tortának, mint egy tökéletes, de cukrászatból rendelt süteménynek.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki