Booking.com

Padlólap mennyiségét kiszámolni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell padlólap mennyiségét kiszámolni?

Padlolap-jarolap-mennyiseg-kalkulacio-hogyan-kell.jpg
Szeretnéd tudni, hogy mennyi padlólapra van szükséged az adott felület burkolásához? Cikkünkben megmutatjuk, hogyan tudod kiszámolni a szükséges mennyiséget négyzetméterben, illetve ez alapján meghatározni a darabszámot is.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mérd le a burkolandó felület hosszát és szélességét! Ha nem egyszerű téglalap alakról van szó, akkor oszd fel a felületet több kisebb téglalapra és határozd meg azok hosszát és szélességét.
 2. A mért adatokból már kiszámolható a burkolandó felület területe. Ehhez szorozd össze a hosszúságot a szélességgel, így megkapod, hogy hány négyzetméternyi felületre kell burkolóanyagot beszerezned.
 3. Bár a járólapokat általában nem darabszámra, hanem négyzetméterre adják, ha mégsem, az sem probéma. A burkolandó terület alapján ugyanis azt is meghatározhatod, hogy pontosan hány darab járólapra van szükséged. Ehhez nincs más teendőd, mint elosztani a teljes felületet a kiválasztott járólap területével. Tegyük fel, hogy a felület 25m2, a kiválasztott járólap mérete pedig 20x20 cm (vagyis 0,04 m2). Ebben az esetben a 25-öt elosztva 0,04-el az eredmény 625 lesz, vagyis elméletben 625 darab padlólapra lesz szükséged.
 4. Számolj némi ráhagyással! Mivel a burkolólapok megfelelő illesztéséhez a széleken általában a járólapokat vágni kell, illetve előfordul, hogy ennek során selejt keletkezik, ezért a szükséges mennyiség rendelésekor kalkulálj plusz 10 százalékkal, kisebb (10 m2 alatti) felületen esetén akár 15 százalékkal. Így biztosan marad még későbbre is, ha esetleg cserélni kell egy sérült járólapot.

[szerkesztés] Tippek

 • Kiválasztás során ügyelj a csúszásmentességre, ezt egy R9-től R13-ig terjedő skálán mérik, csúszásmentesség szempontjából az R13-as kategória a legjobb.
 • Kültéren történő burkolás esetén mindenképpen olyan padlólapot válassz, mely ellenáll a változatos időjárási körülményeknek, illetve fagyálló.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Padlólap
 • Burkolandó felület
 • Szakember a lerakáshoz

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Több csomag padlólap vásárlása esetén ügyelj arra, hogy minden kiszerelésnél egyezzen a gyártási kód. Ez biztosítja azt, hogy minden egyes padlólap pontosan ugyanolyan színű, árnyalatú legyen.
 • Mindig az adott felületnek leginkább megfelelő kopásállóságú járólapot válasszuk.
 • A padlólap kibontásakor ellenőrizzük a minőséget, illetve azt, hogy nincs-e törött darab a csomagban.

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell