Nudlit készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell nudlit készíteni?

Nudli-keszites.jpg

A nudli ugyanabból a burgonyás alaptésztából készül, mint a szilvás gombóc és a derelye. Olcsó, laktató és sokféleképpen variálható ételről van szó, ehetjük édes vagy sós „feltétekkel” is. A tapasztalt háziasszonyok a maradék főtt krumpliból, érzésre készítették az otthon fellelhető alapanyagokból. Az alábbi két receptváltozatot követve azonban kezdők is bátran nekiállhatnak nudlit készíteni.

[szerkesztés] Lépések

  1. Főzz puhára 1 kg burgonyát sós vízben. A krumplit hagyhatod héjában is, vagy megpucolva és apró kockákra vágva is főzheted – az eredmény ugyanaz lesz, csak apróra vágva hamarabb megfő.
  2. A megfőtt krumpliról öntsd le a vizet. Ha korábban nem tetted, húzd le a héját. Hagyd kihűlni.
  3. A kihűlt burgonyát törd össze krumplinyomóval vagy villával – ügyelj arra, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok, egynemű masszát kapj.
  4. Ehhez a masszához kell hozzáadni a többi hozzávalót. Kétféle receptet is követhetsz:
    1. Kb. egynegyed-egyharmad mennyiségű (25-30 dkg) liszt, egy evőkanál zsír vagy vaj, 2 tojás, egy kevés só.
    2. Kb. fél-háromnegyed mennyiségű (40-60 dkg) liszt, egy tojás, só, esetleg egy kevés olaj.
  5. A legjobb, ha a lisztből egy keveset visszatartasz, és úgy kezded el összegyúrni a hozzávalókat. A massza először szinte biztosan ragadós lesz. Ha már teljesen egynemű, és még mindig ragad, akkor kis adagokban adagolj még hozzá lisztet. Túlzásba nem kell vinni, mert akkor kemény lesz a kifőtt nudli – akkor jó a tészta állaga, ha még puha, de jól formázható.
  6. Ekkor vegyél kisebb adagot a tésztából, és sodord kb. ujjnyi vastag csíkká.
  7. A csíkot vágd kisebb (1-2 cm-es) darabokra, majd minden darabot még egyesével hengergess át, hogy csinos kis nudlikat kapj. (Főzéskor a tészta még egy kicsit meg fog dagadni.)
  8. Ha kb. a tészta feléből nudlikat készítettél, tegyél fel forrni egy nagy fazékban sós vizet. (Használhatod a krumpli főzéséhez használt, kiöblített edényt.)
  9. Amíg a tészta forr, piríts zsemlemorzsát: tegyél egy serpenyőbe egy-két kanál olajat, önts rá kb. 10 dkg zsemlemorzsát, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsd addig, amíg nem kezd barnulni. Ha kész, vedd le a tűzről.
  10. Ha a fazékban felfőtt a víz, dobd bele a megformázott nudlikat (a lábos méretétől függően akár több részletben). Pár percenként keverd meg egy fakanállal, hogy ne ragadjanak le.
  11. Ha a nudlik feljönnek a víz tetejére, hagyd még főni pár percig, majd egy szűrőlapáttal szedd át a morzsára. Hagyd ott pihenni pár percig, majd óvatosan keverd össze (így nem nyomódik szét). A kész nudlikat szedd át egy tálalóedénybe.
  12. Miközben egy adag nudli a lábosban fő, folytathatod a maradék tészta formázását.
  13. Ismételd a fenti lépéseket, amíg minden nudli kész nem lesz.

[szerkesztés] Tippek

  • A nudli készítéséhez érdemes lisztesebb, kevésbé vizes burgonyát használni.
  • Lisztből használhatsz réteslisztet, ez több nedvességet tud felvenni. Esetleg egy kevés búzadarát is tehetsz a tésztába, ez szintén javítja az állagát.
  • Ha nincs krumplinyomód, a megfőtt és kihűlt egész burgonyát reszeld le.
  • A nudlit tálalhatod porcukorral, lekvárral, dióval vagy mákkal meghintve, de aki nem annyira édesszájú, fokhagymával vagy fűszerekkel ízesített tejföllel is eheti.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • 1 kg krumpli
  • 20-60 dkg liszt
  • 1-2 tojás
  • 1 evőkanál zsír vagy vaj
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • kevés olaj
  • a nudli tálalásához porcukor, lekvár, stb.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Ha túl sok lisztet adsz a krumplihoz, akkor előfordulhat, hogy kemény lesz a tészta, nehezebben fő meg. Ha túlfőzöd a tésztát, akkor viszont a kész nudli könnyen eltörik, szétnyomódik.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki