Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Műhelyt berendezni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell műhelyt berendezni?

Hobbi-muhely-berendezesi-tippek-muhelykocsi.jpg
Szeretsz otthon barkácsolni, netán műhelyt akarsz kialakítani most induló vállalkozásodhoz? Mielőtt belevágsz, olvasd el tippjeinket arról, hogy mire érdemes odafigyelni egy műhely kialakítása során.

[szerkesztés] Lépések

 1. Hol legyen? Talán a legfontosabb kérdés, hogy hol is legyen a műhely. Tekintettel arra, hogy a barkácsolás nyugalmat kíván és persze sokszor zajjal is jár, a legjobb helyzetben azok vannak, akik rendelkeznek pincével, garázzsal, esetleg egy távolabb eső szabad szobával, ahol a műhely kialakítható. Semmiképpen ne válasszunk olyan helyet, ahol nem érezzük otthon magunkat. A műhely kiválasztása során fontos az is, hogy szellőztethető legyen, illetve ne legyen nedves, dohos. Ez utóbbi nemcsak egészségünkre lehet ártalmas, de elektromos szerszámok üzemeltetése esetén akár még balesetveszélyes is lehet.
 2. Mekkora legyen? Az előző ponttal összefüggésben azt is érdemes végiggondolni, hogy az adott tevékenység elvégzéséhez mekkora helyre lesz szükségünk a kényelmes, és nem utolsósorban balesetmentes munkavégzéshez. Amikor a műhely helyigényét igyekszünk felmérni, akkor alapvetően a szükséges szerszámok, tárolók, munkapad alapján becsülhető meg az, hogy mekkora a minimális terület a hobbi műhely kialakításához.
 3. Mire van pontosan szükségem? Nemcsak a műhely méretének meghatározása kapcsán, de a konkrét tevékenység elvégzéséhez is szükséges egy szerszámlista, mely azokat az eszközöket tartalmazza, melyekre mindenképpen szükségünk lesz. Érdemes végiggondolni a tipikus munkafolyamatokat és azok alapján elkészíteni a szerszámok beszerzési listáját.
 4. Mobilitás műhelykocsival. Igazán praktikus megoldás, ha a szerszámaink egy erre alkalmas tároló segítségével könnyedén mozgathatjuk, vagyis szerelés, barkácsolás közben magunkhoz közelebb hozhatjuk. Ezt a kényelmi funkciót biztosítják a műhelykocsik, melyek nemcsak a szerszámok tárolását teszik lehetővé, hanem a tetejükön kialakított munkafelületük révén a mobil műhely kialakítását is segítik. A műhelykocsik fiókjai és az állítható magasságú polcok hozzájárulnak a szerszámok praktikus tárolásához. A kerekeknek és a fékeknek köszönhetően pedig könnyen mozgatható, illetve pozícionálható a műhely.

[szerkesztés] Tippek

 • Még a tervezés során határozz meg egy büdzsét, amit a műhely kialakítására, illetve berendezésére költhetsz.
 • A műhely tervezése során rajzold le, hogy mit hol fogsz tárolni, illetve hol fogsz majd barkácsolni. Ez segít a pontos méret, illetve a szerszámok, tárolók és egyéb bútorok ergonomikus elrendezésében.
 • A műhelyben rendkívül fontos a jó megvilágítás, ha nincs elég fény, akkor gondoskodj erősebb fényforrásokról, illetve egészítsd ki a műhelyt új, akár mozgatható lámpákkal is.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Szerszámok
 • Tárolók
 • Mobilitáshoz műhelykocsi
 • Az elektromos szerszámok működtetéséhez megfelelő hálózati csatlakozás
 • Fény, lámpák

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Minden szerszám használatakor kövesd a vonatkozó balesetvédelmi előírásokat.
 • A műhely használatát követően minden gépet áramtalaníts.
 • Vegyi anyagok használata során vegyél fel védőmaszkot, és gondoskodj megfelelő szellőztetésről.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell