Mézeskalács házikót készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell mézeskalács házikót készíteni?

4866758.JPG

Egyszerű, mégis tökéletes, valamint könnyedén ünnepi hangulatot varázsol körénk. A szeretet ünnepén elengedhetetlen kellék, az illata pedig mámorba ejtő. Karácsony táján közkedvelt dísz a mézeskalács házikó. Ha kedvet kaptál az elkészítéséhez, de nem vagy benne biztos, hogyan is állj neki, csak kövesd az itt leírt lépéseket és nem fogsz csalódni.

[szerkesztés] Lépések

  1. Készítsd el a tésztát! Fogd a hozzávalókat és gyúrd össze őket egy nagy tálban!
  2. A kapott eredményt formáld tégla alakúra, majd tedd be fóliába csomagolva a hűtőbe30 percre!
  3. Az idő leteltével a tésztát lisztes deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtsd ki! Vigyázz, hogy a szélei ne repedezzenek meg túlságosan!
  4. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra!
  5. A már elkészített vagy kinyomtatott sablonokat helyezd a tésztára és a körvonalak mentén vágd ki az elemeket!
  6. Spatulával pakold át a részeket egy sütőpapírral fedett tepsire, és közben ügyelj a formák sértetlenségére!
  7. Kikevert egész tojással vékonyan kend le a megformált tészta elemeket, majd utána tedd be a sütőbe 15 percre!
  8. A sütési idő alatt keverd ki a tojásfehérjét!
  9. 15 perc után vedd ki a sütőből a megsült tésztát és hagyd kihűlni!
  10. Kikevert tojásfehérjével vékonyan kend le a kisütött formákat, majd hagyd megszáradni!
  11. Keverd össze a porcukrot a tojásfehérjével, majd kezd el összeragasztgatni óvatosan az elemeket!
  12. A maradék masszával kedved szerint díszítsd fel saját készítésű mézeskalács házikódat!


[szerkesztés] Tippek

  • A massza állaga: ha úgy látod, hogy túl híg lett, adj hozzá még porcukrot, illetve sűrűbb massza esetén tojásfehérjét, mert nem tudod majd kinyomni a habzsákból!
  • Hagyd a porcukros díszítőmasszát megkötni egy-egy elem összeragasztása után!
  • Ha magasabb szinten szeretnéd végezni a díszítést, beszerezhetsz dekorcukrokat vagy más dekorációs kellékeket!


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • egy nagy tál
  • nyújtófa
  • nyújtódeszka
  • kés
  • tepsi
  • sütőpapír
  • spatula
  • sablonok
  • habzsák/zacskó
  • idő
  • Hozzávalók a tésztához:
    • 250 g akácméz
    • 100 g vaj
    • 125 g porcukor
    • 5 g fahéj (őrölt)
    • 5 g gyömbér (őrölt)
    • 3 g szegfűszeg (őrölt)
    • 8 g holland kakaópor
    • 500 g búzaliszt (BL55)
    • 3 g sütőpor
    • 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
    • 1 csipet só
  • Hozzávalók a fényes mázhoz:
    • 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
    • 2 db tojásfehérje
  • Hozzávalók a díszítéshez:
    • 2 db tojásfehérje
    • 500 g porcukor

[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A sütőt ne hagyd őrizetlenül, ha be van kapcsolva!
  • Túl erős nyomás esetén a habzsák/zacskó szétrobbanhat!
  • Az elemek kivágásánál ügyelj, hogy ne vágd meg magad!


[szerkesztés] Kapcsolódó videók


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások