Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Kinyitni a borosüveget dugóhúzó nélkül

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kinyitni a borosüveget dugóhúzó nélkül?

Dugohuzo-eltavolitas-borosuveg-hogyan-kell.jpg
Mindenkivel előfordult már, hogy kellemes társaságban ki akart nyitni egy üveg bort, ám a dugóhúzó sehonnan nem került elő. Nem kell kétségbe esni, számos mód létezik arra az esetre, ha nincs kéznél a dugóhúzó. Az alábbiakban megmutatjuk azokat a praktikákat, melyek segítségével viszonylag egyszerűen eltávolítható a dugó.

[szerkesztés] Lépések

 1. Csavarozz, majd húzd ki fogóval a dugót!
  1. Keress egy legalább 3 mm vastag, 30 mm hosszú facsavart. A méret azért fontos, mert a túl rövid, illetve túl vékony csavar nem fog elér erősen kapaszkodni a dugóba.
  2. A csavart óvatosan csavard be a dugóba úgy, hogy legalább 2 cm mélyen legyen. A mélység érzetre akkor a megfelelő, ha a csavar viszonylag nehezen forog a dugóban.
  3. Ezt követően egy fogóval fogd meg a csavar fejét, és miközben az üveget erősen tartod, húzd ki a dugót a borosüvegből.
 2. Ütögesd ki a dugót!
  1. Keress egy viszonylag vastag, de az üveg falához jól tapadó rongyot (például törölközőt)!
  2. Csavard a rongyot az üveg köré! Ez nagyon fontos, mert ha a dugó eltávolítása közben az üveg esetleg elreped, így valószínűleg nem vágod el a kezed.
  3. Az üveg alját óvatosan, de határozott mozdulatokkal ritmusosan üsd oda merőlegesen egy nem túl kemény tárgyhoz (pl. egy fa oldalához).
  4. 5-10 ilyen mozdulatot követően - az ütögetés hatására megnövekvő nyomás következtében – a dugó megindul kifelé az üvegből.
  5. Amikor már kb. 1 centiméternyi dugó látszik az üvegből, próbáld meg kihúzni a dugót. Ha nem megy, ütögesd még párszor.
 3. A benyomós módszer!
  1. Tedd le a borosüveget a földre, vagy valamilyen szilárd és stabil felületre!
  2. Egy, az üveg szájának átmérőjénél kisebb hosszúkás és kemény tárggyal – például csavarkulcs, imbuszkulcs, csavarhúzó, esetleg fakanálnyél – nyomd be a dugót az üvegbe.
  3. A benyomást megkönnyíti, ha előtte a dugót egy vékony tűvel átlyukasztjuk, így nem alakul ki a dugó benyomását nehezítő nyomás az üvegben.

[szerkesztés] Tippek

 • Ha a dugó könnyen porlad, akkor az itt felsorolt praktikákkal viszonylag nehéz eltávolítani a dugót. Vigasztaljon a tudat, hogy a szétmálló dugó többnyire arra utal, hogy a bor már nem az igazi.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Facsavar
 • Csavarhúzó
 • Fogó
 • Törölköző.

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A benyomós módszer során készülj fel arra, hogy a dugó nyomása közben bor spriccelhet ki.
 • Minden műveletet óvatosan hajts végre, nehogy a borosüvegből szilánkok törjenek le és kerüljenek bele a borba.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Dugó eltávolítása az ütögetős módszerrel


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Hogyankell, JViki