Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Kagylót enni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell kagylót enni?

Fekete kagylo.jpg

A kagyló a tenger többi gyümölcséhez hasonlóan sok fehérjét és telítetlen zsírsavat tartalmaz, a benne található anyagok megakadályozzák a koleszterin felszívódását, ráadásul afrodiziákumként is használják. Nem mindenkinek egyértelmű azonban, hogyan lehet gusztusosan kivenni a kagyló húsát a héjak közül. Az alábbiakban ehhez adunk jó tanácsokat.

[szerkesztés] Lépések

[szerkesztés] Csipesz-módszer

 1. Az első kagyló héját nyissuk szét, majd a kagylóhúst emeljük ki egy villával.
 2. Az üressé vált héjat ezután használjuk csipeszként: a következő kagylók húsát ezzel fogjuk meg és emeljük ki a héjukból.

[szerkesztés] Kanál-módszer

 1. A kagyló héját feszítsük szét úgy, hogy elpattanjon, a két fele elszakadjon egymástól.
 2. Az „üres” héjat ezután használjuk kanálként: csúsztassuk a másik félben maradó hús alá, válasszuk el a héjtól és emeljük ki.

[szerkesztés] Étteremben

 1. Ha a kagylót héj nélkül tálalják (például saláta vagy tésztaétel részeként), a kagylót villával illik fogyasztani.
 2. Szintén villával emeljük ki a kagyló húsát, ha azt fél héjban tálalják. (Ekkor általában speciális osztrigavillát is találunk a tányér mellett).
 3. Ha egész kagylót tálalnak fel, akkor az osztrigavilla mellé olykor kagylófogót is kapunk, amivel a héjakat stabilan tudjuk tartani. Ha nem kapunk ilyen speciális eszközt, nyugodtan használhatjuk az első héjat csipeszként. Ügyeljünk rá, hogy a mártást ne csöpögtessük le! Az üres héjakat tegyük egy külön erre a célra előkészített kistálba. Az étkezéshez csak hüvelyk-, mutató- és középső ujjunkat használjuk, és időnként töröljük meg őket a kagylóételhez felszolgált citromos vízben vagy törlőkendőben.

[szerkesztés] Tippek

 • A kagylók táplálkozásmódjuk miatt (kiszűrik és elraktározzák a tengerben található anyagokat) vírusokat is terjeszthetnek. Tavasszal és nyáron ráadásul a szaporodási időszak miatt kevésbé intenzív a kagyló íze. Ezért a népi bölcsesség azt tanácsolja, hogy csak „r” betűs (r betűre végződő) hónapokban fogyasszunk kagylót. (Szeptember, október, november, december, január, február.)
 • Az osztriga szintén a kagylók közé tartozik, azonban általában nyersen fogyasztják: citrommal és fűszerekkel ízesítik, majd kiszürcsölik a héjból.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Kagyló

[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • A földimogyoró után a kagylóra allergiás a legtöbb ember, ezért ha nem fogyasztottunk még kagylót, először csak kis mennyiséget együnk belőle.
 • Olyan kagylót ne együnk meg, amely főzés közben nem nyílt szét.

[szerkesztés] Kapcsolódó videók

[szerkesztés] Források, hivatkozások

Az oldal szerzői

JViki