Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Jó dinnyét választani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell jó dinnyét választani?

Hogyan-kell-dinnyet-valasztani-v2.jpg

A nyár egyik legkedveltebb rituáléja a dinnyefogyasztás. Nincs is annál édesebb érzés, amikor magunkba szippanthatjuk a friss, zamatos görögdinnyénk ínycsiklandó illatát, amit előzőleg alapos megfontolással kiválasztottunk és gondosan behűtöttünk. De sajnos nem mindig sikerül beletrafálni, és ilyenkor hiába a káprázatos látvány és az illatorgia, elmarad a várva várt íz-élmény. A következőkben megtudhatod, hogy hogyan kell jó dinnyét választani, avagy hogyan kell jól dinnyét választani.

[szerkesztés] Lépések

 1. Használd az érzékszerveidet! A dinnye kiválasztásának első lépése kétségkívül a gyümölcs szemrevételezése. Vizsgáld meg a héját, ami lehetőleg legyen sérülésmentes és egyenletes!
 2. A szimpatikus dinnyét szaglászd meg a csúcsánál! Ha itt édes illatot érzel, akkor nagy eséllyel a fogyasztásra tökéletesen megérett gyümölcsöt tartod a kezeidben.
 3. Ragadd meg! Emelgesd meg bátran a jónak tűnő dinnyéket és ellenőrizd a fajsúlyukat! Amelyik dinnye a méretéhez képest nehezebb, valószínűleg gazdagabb gyümölcscukorban, így ideális választás lehet.
 4. Fülelj! Biztos láttál már dinnyét kopogtató embereket. Ha üregesen kong, akkor már minden bizonnyal megérett, viszont ha telt hangot hallat, akkor még a napsugarak gondos cirógatására szomjazik.
 5. Ha előre felvágott gyümölcsöt választasz, figyeld a magok és a hús színét, állagát! Ha túl világos, akkor éretlen, ha túl sötét és kásás, akkor pedig már túlérett.

[szerkesztés] Tippek

 • A dinnyét mindig nyitott tenyérrel ütögesd, ne a bütykeiddel kopogtasd!
 • Válassz hazai görögdinnyét!
 • Fogyaszthatod feldarabolva, cikkre szeletelve, de akár frissítő turmixot is készíthetsz belőle!
 • A dinnyét mindig mosd meg és úgy rakd a hűtőbe!
 • A megfelelő dinnye kiválasztásához gyors áttekintést ad az alábbi infografika.

Infografika-dinnye-kivalasztasa-hogyan-kell.png

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Némi szabadidő.
 • Jó szaglószerv. :)
 • Szerencsés kezek.


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Kerüld a repedt külsejű, nyomokban felpuhult héjú dinnyét, vagy amin túl sok elszíneződést látsz!
 • Ha felkockázva tárolod a dinnye húsát, hamarabb erjedésnek indul, mintha mindig csak annyit darabolsz fel, amennyit el is fogyasztasz.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Hogyan válaszd ki a jó dinnyét?

Az oldal szerzői

Hogyankell, Lilly