Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Habarást készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell habarást készíteni?

Habarás.jpg
A szakácskönyveknek a mártás és főzelék receptjeinél bevett fordulata az „ezután habarást készítünk, és a behabarást követően még egyszer összeforraljuk az egészet”. De a szakácskönyvek írói számára evidens habaráskészítés, nem mindenki számára olyan magától értetődő, ezért most részletesen leírjuk a menetét.

[szerkesztés] Lépések

 1. Kezd a tejföllel! Egy nagy lábas főzelékhez körülbelül egy nagy tejföl (450g) kétharmadára lesz szükséged, míg egy kisebb adag mártáshoz nem egészen a felére. Az elegendő mennyiségű tejfölt öntsd egy tálba, és keverd selymesre!
 2. Szitálj lisztet a tejfölhöz! A kétharmad tejfölhöz kb. 3 evőkanál, míg a kevesebb tejfölhöz kb. 2 evőkanál lisztre lesz szükséged. Fogj egy kis lyukú szitát, és szitáld hozzá a tejfölhöz a lisztet!
 3. Keverjük csomómentesre! Ezt követően egy kis tej hozzáadásával egy kézi habverő segítségével keverjük csomómentesre a lisztet és a tejfölt! Használhatsz hozzá kézi műanyag mixer edényt is, melyben könnyedén csomómentesre rázhatod a habarást.
 4. Vigyázz, kész, behabarás! Ezt követően egy szitán keresztül egy fakanál segítségével a csomómentes habarást szűrd bele az alapba! Mindeközben sűrűn kevergesd az ételt, mert különben összeugrik a habarás, mely bár az étel ízén nem változtat, de az esztétikai élményt jelentősen roncsolja!
 5. Forraljuk össze még egyszer a habarással! Miután csomómentesen elkevertük a habarást, még egyszer forraljuk össze az egészet, hogy ne maradjon liszt íze az ételnek a habarás után!

[szerkesztés] Tippek

 • Mielőtt beleöntenénk a habarást az ételbe előtte merjünk ki egy kicsit a forró levéből a habarásba, és ezzel együtt is keverjük csomómentesre a tejfölt! Továbbá ha olyan ételről van szó, akkor az alapba is öntsünk egy kis hideg tejet vagy vizet, ezzel kicsit kiegyenlíthetjük a hőmérsékletet, mert ha túl nagy a hőmérséklet-különbség, akkor rögtön összekapja a meleg a habarást!
 • Ha igazán krémes habarást szeretnénk készíteni, akkor inkább 20%-os tejfölt használjunk hozzá!
 • Ha kevésbé sűrű habarást szeretnénk készíteni, akkor tejföl helyett főzőtejszínnel is elkészíthetjük, ebben az esetben viszont ajánlatos hozzákeverni egy tojás sárgáját, persze ez mindig felhasználástól függ (inkább mártásoknál ajánlott).

[szerkesztés] Figyelmeztetés

 • Mielőtt nekiállnánk behabarni az alapot, előtte pár perccel vegyük le a tűzről, és amíg behabarjuk, addig se legyen a lángon, mert így megakadályozhatjuk a csomósodást!
 • Mindig a főzés végén habarjuk be az ételeket, mikor már majdnem kész (pl. megpuhult a zöldség), mert a habarást követően már könnyen leéghet, ezért gyakori kavargatást igényel!

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Tejföl
 • Liszt
 • Tej
 • Fakanál
 • Evőkanál
 • Kézi habverő vagy kézi turmix
 • Szita

[szerkesztés] Felhasznált források, kapcsolódó webcímek

Az oldal szerzői

Bianka