Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Eljárni ha házasságkötés után nevet változtatunk

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell eljárni, ha házasságkötés után nevet változtatunk?

Nevvaltozas.jpg
Házasságkötés után sajnos nemcsak a nászajándékok halmain kell átrágnia magát az ifjú párnak, hanem - amennyiben nevet változtatnak (igen, a férj is megteheti) - a személyes irataikat is újra kell csináltatniuk. Lehet szerencséjük és végezhetnek vele pár nap alatt fájdalommentesen, de a folyamat akkor is igényel némi utánajárást és pénzt. Mit kell hát tenni, ha ilyen helyzetbe kerülsz?

[szerkesztés] Lépések

 1. Fogd a házassági anyakönyvi kivonatod, a TB kártyád, az irataidat és a tárcád!
 2. Igényelj új személyigazolványt és lakcímkártyát bármelyik járási hivatalnál! Ez az eljárás már illetékmentes, fizetni nem kell.
 3. Intézd TB kártyád az Országos vagy valamelyik Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnál! Adatváltozás esetén az új TB kártya igénylése ingyenes, és azonnal elkészítik neked. Töltsd ki az erre vonatkozó igénylőlapot, melyet
  • letölthetsz, és előre kitölthetsz itt vagy
  • a helyszínen igényelhetsz és kitölthetsz.
 4. Vagy a Kormányablakoknál is elegendő kitölteni a TB kártya igényléshez szükséges formanyomtatványt, és továbbítják a kérelmet. A TB kártyát így 3 hét múlva postán megkapod.
 5. Igényelj új adóazonosító kártyát! Ezt illetékmentesen teheted meg a NAV-nál egy igénylőlap kitöltése és a régi kártya leadása ellenében. Postán kapod meg az újat.
 6. Cseréld le vezetői engedélyed az okmányirodában vagy kormányablaknál! Ezt 3 hét múlva veheted majd át.
 7. Menj be a pénzügyeidet kezelő bankfiókodba, ahol tájékozódhatsz arról, hogy kell-e az új kártyádért fizetni.
 8. Gondold át, hogy mi lehet még a neveden és ennek megfelelően intézd tovább a névcserés akciókat! Például: vállalkozói igazolvány, forgalmi engedély, közművek, földhivatal, cégtulajdon, stb.

[szerkesztés] Tippek

 • Először a személyi igazolványod és lakcímkártyád cseréjét intézd el, mert a további ügyintézések során szükséged lesz rájuk!
 • Amennyiben nincs érvényes útleveled vagy kártyaformátumú vezetői engedélyed, akkor kaphatsz ideiglenes személyi igazolványt is.
 • Útleveledet lejáratig nem fontos átíratnod, de utazáskor a régi neved kerüljön a jegyre!
 • Ha kérdésed van, a nap 24 órájában hívhatod a 1818-as hívószámot, ami a kormányzati ügyfélvonalat kapcsolja díjmentesen.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Házassági anyakönyvi kivonat
 • Személyes iratok (személyigazolvány, lakcímkártya)
 • Pénz vagy bankkártya
 • Magazin vagy könyv a várakozási idő elütéséhez


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Közvetlenül még házasságkötés előtt is változtathatsz díjmentesen az anyakönyvvezetőnél a kiválasztott vezetéknéven, de házasságkötés után már csak 5000 Ft ellenében készítenek új házassági anyakönyvi kivonatot!
 • A lakcímkártya azonnal elkészül, viszont a személyi igazolványra minimum 20 napot várni kell. Mivel az előző érvényes személyi igazolvány bevonásra kerül, az új igazolványt csak személyesen tudod átvenni!
 • Ha külföldre mentek nászútra és nincs érvényes útleveled, akkor ideiglenes személyi igazolvánnyal nem utazhatsz, mert nem fogadják el a határon! Ebben az esetben utazás után kezdd csak el az ügyintézést!


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

BoglarkaS, Gycsutk