Egyedi jégkockákat készíteni

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell egyedi jégkockákat készíteni?

Jegkockaa.jpg

Nyáron a hűsítő italoké a főszerep. Máris frissebbnek érzi magát az ember, ha a poharában megcsillanó jégkockákra néz. De miért ne lehetne csillámos, virágos, ízesített vagy akár színes jégkockákkal feldobni az italokat? Bátran vedd elő otthon a jégkockatartót és próbáld ki a különböző jégkockakészítő eljárásokat.


[szerkesztés] Lépések

  1. Válassz az eljárások közül: gondold át, hogy milyen italhoz, illetve milyen alkalomhoz készíted a jégkockákat.
  2. Ízesített jégkockák:
    • Gyümölcs-, zöldségpüréből: botmixerrel pürésíts össze ízlés szerinti gyümölcsöket éppen annyi vízzel, amennyitől sűrű, krémszerű állagot kapsz. Olvasztott cukorral, egyéb édesítővel még ízesítheted. Ezt kanalazd bele a jégkockatartóba.
    • Különböző italokból: olyan italokat válassz, melyeknek jót tesz és jól áll a fagyasztás, például kávé, szörpök, alkoholos italok (ezekből főként a gyógynövényes likőrök, ízesített-édes likőrök).
  3. Formázott jégkockák:
    • Vásárolj különleges öntőformákat. Boltokban, webshopokban széles a repertoár.
    • Dinnyéből: vágj ki dinnyéből golyót, illetve egyéb formákat, és fagyaszd meg.
  4. Díszített jégkockák:
    • Ehető csillámpor felhasználásával igen látványos jégkockákat kapsz. Csak szórd bele a tartóba.
    • Zöldfűszerek, gyógynövények felhasználása: koktélok kiváló hozzávalói lehetnek a zöldfűszerek is, mint például a menta, citromfű, koriander, kapor. Egyszerűen helyezz el néhány levelet a tartóba és mehet rá a víz.
    • Gyümölcsök, zöldségek felhasználása: a jégkockába belefagyasztott, szépen felszeletelt darabka lime, citrom, narancs, uborka, egész áfonya, gránátalma magok ízlésesen néznek ki.
    • Virágok felhasználása: kizárólag fogyasztásra alkalmas, lehetőleg vegyszermentes virágokat használj fel. Például: levendula, rózsa, százszorszép, bársonyvirág - büdöske, bodzavirág, akác, illatos ibolya, sásliliom, jázmin, körömvirág, kamilla. Használd fel a virágfejet, illetve nagyfejű virágok esetén a virágszirmokat. A jégkockába fagyasztás előtt óvatosan, de körültekintően mosd meg őket.
  5. Színezett jégkockák:
    • Céklaporral, matcha porral: langyos vízben kavard el, hogy feloldódjon a por.
    • Ételszínezékkel.
    • Rétegezve: a lényege, hogy eltérő fajsúlyú folyadékokat helyezz egymásra óvatosan.
  6. Buborékmentes, átlátszó jégkocka készítése: ahhoz, hogy szép, buborékmentes jégkockákat kapj végeredményként, kétszer forrald fel, majd hűtsd le egymás után a jégkockáknak szánt vizet. -1 és -4 fok közötti hőmérsékleten fagyaszd meg minél lassabban. Desztillált víz használatával a jégkocka opálosságát is elkerülheted, átlátszó lesz a végeredmény.
  7. Akár több eljárási módot is ötvözhetsz.

[szerkesztés] Tippek

  • Léteznek olyan műanyagból készült színes kockák, melyek a jégkocka funkcióját töltik be, viszont újrafagyaszthatóak.
  • Szilikonos jégkockatartóból könnyebb kiszedni a kész jégkockákat, mint a keményebb műanyagokból.
  • Használj környezetbarát szívószálakat.
  • Az uborkás víz rendkívül ízletes, hűsítő ital lehet. Jégkockából kiolvadva még a látvány is izgalmas.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • különböző jégkockatartók
  • víz, desztillált víz
  • gyümölcs, zöldség, ehető virágok, ehető csillámpor, italok


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • Csak emberi fogyasztásra alkalmas, ehető, iható dekorációt tegyél a jégkocka belsejébe a balesetveszély elkerülése érdekében. Emellett a virágporra érzékenyek hanyagolják a virágos jégkockákat.
  • A jeget röviddel a felhasználás előtt szedd csak ki a fagyasztóból.
  • Sokáig ne hagyd felhasználatlanul hagyni a jeget a hűtőben, mert egy idő után „hűtőízűvé” válhat. Inkább gyakrabban készíts új adagot.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó