Egészséges uzsonnásdobozt összeállítani

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell egészséges uzsonnásdobozt összeállítani?

Lunchbox.jpg
Óvodában, iskolában, és munkahelyen a tízórait és az uzsonnát sokszor egyénileg kell megoldani. Amennyiben a tudatos étkezés híve vagy, viszont uzsonnaidőben csupán a sarki büfé kakaós csigáját lenne időd beszerezni, mindenképpen fektess be egy uzsonnás táskára. Az otthon készített ételek előnye, hogy igényre szabottan te alakítod, mit juttatsz be a szervezetedbe.


[szerkesztés] Lépések

  1. Szerezd be a megfelelő uzsonnatároló-edényeket, dobozokat: néhány különböző méretű, jól záródó csatos tetejű (üveg)doboz; lapos doboz szendvicsnek, elválasztókat tartalmazó doboz, kulacs.
  2. Lásd magad előtt a célt: legyen csupán az egészségtudatos életmód, de akár a diétázás, fogyás, takarékosság, környezettudatosság is szerepelhet a céljaid között.
  3. Tervezd meg a heti tízóraikat/uzsonnákat:
    • Először is gondold át, mennyi kalóriára lesz szükséged a napok folyamán. Oszd el étkezésekre, így ki tudod számolni, hogy mennyi kalóriát szánhatsz a kiegészítő étkezésekre. Előny, ha tudod előre, hogy mit fogsz a menzán kapni, így kompenzálhatsz a tízóraival/uzsonnával (édes-sós, laktató-light, stb.).
    • Inspirálódj: receptújságokban, főzős műsorokban, blogokon, Pinteresten.
  4. Keress egészséges alternatívákat:
    • Tartsd be az alapszabályt: amennyire lehet, kerüld a finomított kristálycukros és fehérlisztes ételeket. Kevés tápanyagot tartalmaznak, de annál több üres kalóriát. Kristálycukor helyett próbáld ki a mézet, illetve turmix, sütemény édesítéséhez akár a banánt. Fehérliszt helyett pedig a teljes kiőrlésű, magvas változatokat válaszd.
    • Sós: tortillatekercs, omlett, mártogatós (körözött, avokádókrém, stb.) zöldségekkel, magvak (pl. dió, mandula, tökmag), muffin, pirított csicseriborsó, szendvics, sajttál, stb.
    • Édes: natúr joghurt gyümölcsökkel, cukormentes müzlivel/granolával, lekvárral, gyümölcssaláta, müzliszelet, muffin, palacsinta, különböző ízesítésű zabkása, turmix, almachips, diákcsemege, túrókrém, sütőtök, stb.
  5. Vásárolj be előre, hogy ne kelljen minden nap boltba menned.
  6. Legyen a napi rutinod része az uzsonna előkészítése: amikor időd engedi (előző este vagy aznap reggel) készítsd elő a vinnivalót.
  7. Tálald ízlésesen: egy kreatív, ízléses tálalással, csomagolással bármilyen egyszerű, egészséges étel is jól fog esni.


[szerkesztés] Tippek

  • Léteznek egyéb, a szervezet által jobban hasznosuló lisztfajták, melyekből akár magadnak is süthetsz: kukoricaliszt, csicseriborsóliszt, rizsliszt, kölesliszt, stb. Még ha a fehérliszt csupán egy részét helyettesíted, bekevered, az is jó választás.
  • Ha hétvégén sütsz valamilyen péksütit, tegyél el belőle fagyasztóba, így egy rohanós napon sem maradsz uzsonna nélkül.
  • Csomagolj környezettudatosan.


[szerkesztés] Amire szükséged lehet

  • különböző méretű ételes dobozok, tárolók
  • egészséges alapanyagok


[szerkesztés] Figyelmeztetések

  • A természetes cukorhelyettesítők csak bizonyos életkor felett fogyaszthatók, illetve felnőttkorban, nagy mennyiségben hashajtó hatásuk is lehet. Fogyasztásukat ne vidd túlzásba, odafigyelve használd őket.
  • A boltban a készen vett müzlik, gyümölcsjoghurtok többségében cukor van. Jobb, ha otthon készíted el őket.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Zserbó