Apartman-hu-tb.jpg
FEDEZZ FEL TÖBB, MINT 10 EZER LEHETŐSÉGET A KIKAPCSOLÓDÁSRA!
Egyszerű, gyors, online szállásfoglalás + folyamatosan bővülő élménykínálat. Minden foglalás mellé ajándék kedvezménykupont küldünk ingyen!

Úgy borotvával szőrteleníteni, hogy tartós maradjon az eredmény

A Hogyankell.hu wikiből

[szerkesztés] Hogyan kell úgy borotvával szőrteleníteni, hogy tartós maradjon az eredmény?

Borotvalas.jpg
A szőrtelenítés egyik leggyorsabb és legkevesebb fájdalommal járó módja a borotválkozás. A gyors eredményért cserébe viszont nem sokkal később begyulladt szőrtüszőket, illetve borostás bőrfelszínt kapunk. Ám van néhány tipp, melyek betartásával a két borotválkozás közötti idő megnövelhető, és különösebb megerőltetés nélkül hódolhatunk e kellemesebb szőrtelenítési technikának.

[szerkesztés] Lépések

 1. Mielőtt hozzákezdenél a borotválkozáshoz, hámlaszd vagy radírozd le a bőröd felső, elhalt rétegét, hogy a szőrszálak nagyobb részét le tudd vágni. Hatékony és természetes radírként használhatsz olívaolajba kevert, nagy szemű himalájai kristálysót.
 2. Mosakodj le. Ha olajos radírt használtál, akkor különösen fontos, hogy zsírtalanítsd a bőröd. Nem jó ha rajta marad az olaj, mivel ilyenkor vékony réteget képezve a bőrön, a borotvát nem hagyja teljes mértékben érvényesülni.
 3. Jó minőségű borotvát használj. Ezen nem érdemes spórolni. Használat előtt pedig mosd le, fertőtlenítsd alkohollal. Így a baktériumok sem okozhatnak később gyulladást.
 4. Ellenőrizd, hogy jól vág-e még a borotvád pengéje. Ha nem, akkor mindenképp cseréld le újra. Az életlen penge csak többszöri végighúzás után mutat valamicske eredményt, tépi a bőröd és könnyen megsebzi a bőrfelszínt. A jó borotvát onnan ismered fel, hogy csekély erőkifejtés mellett is hatékonyan vág.
 5. Mosd le a borotválandó felületet langyos vízzel.
 6. Kend be gazdagon tusfürdővel, borotvazselével vagy borotvahabbal.
 7. A szőrszálak növekedési irányában borotválkozz, pl.: a lábadon lefelé húzd a pengét. Így megelőzheted a szőrtüszők begyulladását.
 8. Fontos, hogy ne apró, szaggatott mozdulatokkal nyiszáld a szőrszálakat újra és újra ugyanazon a helyen, hanem hosszú, egyenletes mozdulatokkal menj végig a bőrfelületen. Különben bőrirritáció léphet fel.
 9. Szőrtelenítés közben sűrűn mosd le a borotvát, hogy a levágott szőr ne akadályozza a munkád.
 10. Ha kell, többször is öblítsd le a bőröd vízzel, majd újra kend be tusfürdővel/borotvazselével. Ha nem elég sima a bőrfelület, száliránnyal szemben is haladhatsz.
 11. Folytasd, amíg mindenhol kész nem leszel, majd bő, hideg vízzel öblítsd le magad, hogy bezáródjanak a pórusok.
 12. Itasd fel óvatosan a bőrödről a vizet, majd jöhet a hidratálás valamilyen zsírosabb krémmel, de semmiképp se alkohollal vagy arcszesszel.
 13. A borotvát is mosd le, törölgesd meg, majd lehetőség szerint állítva tárold. Ne ütögesd a mosdókagylóhoz, mert az nem tesz jót a pengéknek. Ilyen kis apróságokkal is növelheted az élettartamát.
 14. Mindezek betartásával, jóval több ideig élvezheted a borostamentes és egészséges bőrfelszíned.

[szerkesztés] Tippek

 • Hidratáló krémek helyett használhatsz extra szűz olívaolajat is, mivel ez természetes módon rendkívül hidratálja és táplálja a bőrt. Azonban miután bekented vele magad, várj az öltözködéssel pár percig, hogy beszívódjon, és ne legyen olyan a ruhád. A kedvező hatásairól itt olvashatsz
 • Borotválkozás után a bőr regenerálódik, hámosodik. Ha nem a kellő óvatossággal és előkészületekkel történt a borotválkozás, akkor ennek során szőrbenövések alakulnak ki. Ilyenkor a növekedő szőrszálak megakadnak a bőrfelszín alatt, és piros pörsenéseket okoznak. Jó megoldás lehet a recept nélkül is kapható kortizontartalmú kenőcs használata.

[szerkesztés] Amire szükséged lehet

 • Jó minőségű borotva
 • Víz
 • Tusfürdő/borotvahab/borotvazselé
 • Olívaolaj, himalájai kristálysó


[szerkesztés] Figyelmeztetések

 • Borotválkozás előtt ne ülj forró vízbe, mert a forróságtól a bőröd kissé megduzzad, így a szőrszálból kisebb részt tudsz leborotválni, azaz hamarabb borostás leszel.
 • Kellő időközönként cseréld le régi borotváidat. Ez az idő a borotva minőségétől, használatától és a szőr erősségétől függ. Többnyire megtalálod a csomagoláson, hogy mennyi borotválást bír az adott vágóeszköz.
 • Ne feledkezz meg a mindennapi, helyes bőrápolásról sem.


[szerkesztés] Kapcsolódó források, hivatkozások

Az oldal szerzői

Gycsutk